Popcornmaskinerne er tømt, lysene slukket og boderne lukket. Alligevel er der noget, der rumsterer i Fårup Sommerland.
For selvom parken egentlig holder lukket, så er den splinternye forlystelse, Fønix, åbent. Bare kun for dukker fyldt med vand.
Tirsdag testkøres rutsjebanen nemlig for første gang. Og det er med 80 kilo vanddukker ombord.
– Det er så spændende. Det er sådan en dag, man har glædet sig længe til, siger Tue Albrektsen, der er teknisk chef i Fårup Sommerland.
Meget kan gå galt
For at få den mest optimale trykbelastning er der placeret 14 vanddukker i vognen. Én ved hvert sæde.
– Det er vigtigt, at maskineriet får de rigtige forudsætninger for at kunne lave de rigtige beregninger, siger den tekniske chef.
Fønix er 40 meter høj og 905 meter lang, og kan derfor betegnes som Danmarks største og højeste forlystelse. Den første test skal vise, om vognen kan komme hele vejen rundt.
“Jeg holder bare vejret og håber, den ikke går i stå.” Tue Albrektsen, teknisk chef.
Men sker det nu, at det gule lyn går i stå, så er der dog hjælp at hente, fortæller den tekniske chef.
– Vi kan heldigvis justere på bremsen, så det passer med hastigheden. Og så kan vi justere på vogntoget, så vi kan styre, hvordan det kommer rundt. Ellers må vi jo have fat i en kran, siger han.
Ny oplevelse
Det er et hollandsk firma, der står bag produktionen af forlystelsen, der har kostet 100 millioner kroner. Fønix er derfor Fårup Sommerlands dyreste investering i parkens 46-årige levetid.
– Det er et kæmpestort projekt for os. Vi er ikke en voldsom stor park set i forhold til, hvor stor den her forlystelse er, siger Tue Albrektsen.
Fønix er den rutsjebane i Skandinavien, der byder på mest såkaldt airtime, der er følelsen af vægtløshed, som opstår når kroppen udsættes for negativ G-påvirkning. Den har indbygget 14 forskellige elementer som drop, loops og twists, og har en tophastighed på 95 km/t. Derfor skal den accelationen, gæsterne udsættes for, testes.
– G-påvirkningen må helst ikke være for høj, for så vil folk få det dårligt. Men der skal stadig være lidt, så det kommer til at kilde i maven, siger Tue Albrektsen.
Der er gået 13 måneder, siden det første træ blev ryddet på pladsen, hvor Fønix står. Nu er det kun testdelen der mangler.
– Den skal testes op til 3.500 gange. Vi forventer, at det tager mellem fire til seks uger, før den bliver endelig godkendt, siger Tue Albrektsen.
Kilde: TV2 Nord.