Rug er som skabt til det nordiske klima med kølige somre. Den er nøjsom, og kan klare sig på næringsfattig jord.
Rugens superkraft ligger imidlertid også i næringsindholdet, hvor den vinder på især kostfibre, men også er smækfyldt med mineraler. Og så er der rigtig meget smag i rug, noterer de hos Kornets Hus.
Først må man selvfølgelig nævne rugbrødet – danskernes trofaste følgesvend gennem århundreder, den gode madpakkeklassiker, grundelementet i enhver julefrokost og nok det mest næringsrige brød, du kan tilbyde din krop.
Rug kan imidlertid meget mere end det. Har du fx prøvet at tilsætte rugflager til din morgengrød, din müsli eller dine cookies? Husk på, at rug og chokolade er et virkelig godt match. Eller har du prøvet at bruge rugmel som fuldkornsmelet i dine boller? Det giver en lækker, sødmefyldt smag og en lidt tættere krumme.
Hvis du vil lege med hele rugkerner, kan de (som alle andre korn) lægges i blød og koges, før de bruges i salater eller som tilbehør. Eller ristes sprøde og bruges som drys på yoghurt. I Kornets Hus spirer de også rugkerner og tilsætter deres surdejsbrød – det giver en fantastisk sødme og booster samtidig brødet med næring og fibre.
Og så kan man ikke tale om rug uden at nævne surdej. For surdej er rugens bedste ven, og et hjemmebagt rugbrød bliver ultimativt godt, når det bages på en god rugsurdej. Rugplanten kan i øvrigt blive meget høj – nogle sorter, som svedjerug, helt op til to en halv meter.
Lige nu finder du et stærkt udvalg af rugmel og rugkerner i butikken hos Kornets Hus.
Der er bl.a. svedjerug og Marcelorug fra Agrosilvita – Vester Hedegaard Økologisk Korn & Mel, fuldkornsrug fra Quartz Mølle og Aurion, hele kerner fra Nordsjællands Fællesmølleri A/S samt deres egne grødblandinger lige til at putte i gryden.
Kilde og foto: Kornets Hus.