Det er tirsdag 16. december 2003. Martin Riis er lige kommet hjem fra arbejde og skal til at lave aftensmad. Der er god stemning i hjemmet. Hans hustru er gravid, og julen står for døren.
På Nordsømuseet, hvor Martin er akvariemester, er julefreden også ved at sænke sig, skriver TV2 Nord.
Stedet har lukket for gæster, mens udstillingen bliver renoveret op mod jul.
– Alt var godt, siger Martin Riis, da TV2 Nord møder ham 20 år efter den dag i december 2003, der skulle vise sig at blive skæbnesvanger.
Mens Martin står i køkkenet, ringer telefonen. Det er hans kollega Henrik. Med forstyrret stemme overbringer han en besked, der pludselig vender op og ned på det hele.
Nordsømuseet brænder.
Til at begynde med forstår Martin Riis ikke helt situationens alvor. Han er jo lige kørt derfra. Og hvor slemt kan det egentlig være, når der er brand i en bygning, der primært består af beton, stål og millioner af liter vand?
Ret slemt, skal det vise sig.
– Det var et meget uvirkeligt opkald at få, siger Martin, der straks dropper aftensmadsplanerne og sætter kursen mod Nordsømuseet.
Da han fra bilen får første glimt af den brændende bygning, går situationens alvor op for ham.
– Der kan jeg godt se, at det er vildt, siger han.
Røgdykkeren Allan Horne fra Falck i Hirtshals er en af de første brandfolk på stedet. Røgdykkerholdet kigger ind ad ruderne for at vurdere omfanget af branden.
– Det ser ud som om, at der er en lille juledekoration, der brænder derinde, så jeg tænker ”den her er vi hurtigt ovre,” siger Allan Horne.
Røgdykkerne har problemer med at komme ind i bygningen, der er lukket med en stor ståldør. De slår på døren med et koben og en stor hammer, men uden held.
Eller… måske er det egentlig meget heldigt, at de ikke kan komme ind. For pludselig lyder der en kæmpe eksplosion inde fra bygningen.
Eksplosionen er så voldsom, at ruderne springer, og glasset vælter ned over Allan og kollegerne.
– Det var frygteligt. Det regnede med glas, og vi måtte bukke os for ikke at blive ramt. Det kan jo slå en mand ihjel, siger Allan Horne.
Med ét er der ild over alt, og holdlederen fra brandstationen i Hirtshals trykker på ”den røde knap” og tilkalder forstærkning fra Hjørring, Frederikshavn og Brønderslev.
I en købmandsbutik i Hjørring står brandmanden Arne Harboe. Han er ved at købe lampeolie, da alarmen går.
Meldingen lyder, at der er ”ild i akvariet”.
– Jeg tænker, at et akvarie sgu da ikke kan brænde, fordi et akvarie består af vand. Men da jeg så får adressen, går det op for mig, at det er Oceanariet, der brænder, siger Arne Harboe.
Nordsømuseet, som senere skifter navn til Nordsøen Oceanarium, er Nordeuropas største saltvandsakvarium med 4,5 millioner liter vand og 4000 fisk.
I alt bliver 13 slukningskøretøjer og 50 brandfolk tilkaldt til branden den decemberaften. Opgaven er enorm.
– Det er et helt vildt flammehav. Flammerne er nok 50 meter brede og strækker sig 25 meter op i luften, siger Arne Harboe.
Branden er en kæmpe begivenhed, og nyheden om den spreder sig hurtigt. Mange tilskuere tropper op for med egne øjne at se hvor slemt, det står til.
Heldigvis er bygningen tom for mennesker, da branden bryder ud. Men akvariet rummer 4000 fisk, er særligt én er på alles læber.
Nordsømuseets kronjuvel. Den 290 kilo tunge klumpfisk ”Klumpe”, der med sin abnorme form, store øjne og lille trutmund er enormt populær hos de besøgende.
– Tilskuerne gik voldsomt op i, hvordan det gik med klumpfisken, husker den tidligere brandmand Arne Harboe.
Efter 24 timers slukningsarbejde er bestyrelsesformanden for Nordsømuseet, Ole Albæk, klar med en status, og den er ikke opløftende.
– Det ser ud, som vi kunne frygte. Der er ikke noget tilbage, der kan bruges. Vi redder sandsynligvis nogle af fiskene, men klumpfisken har vi ikke set noget til, og den har under ingen omstændigheder mulighed for at overleve, lyder den nedslående besked fra bestyrelsesformanden.
Fiskebestanden i den store oceanarietank har taget år at opbygge, og det gør ondt for medarbejderne at se, hvordan flammehavet har taget livet af de dyr, som de har passet og plejet.
– Nogle var ynglende hajer, og nogle var stimefisk, som har taget årevis at få herind i akvariet. Pludselig var det hele tabt på gulvet, siger akvariechef Martin Riis.
– Det var uvirkeligt at se det for første gang. Oceanarieruden plejede at være fyldt op, men nu var der kun en meter vand, som var fuldstændig askegråt, siger Martin Riis.
Det lykkes at redde en række fisk, men mere end en uge efter branden er der fortsat intet spor af klumpfisken.
– Hvis den var i live, ville vi have set den for længe siden, så den ligger fastklemt et eller andet sted, det er jeg næsten 100 procent sikker på, fortæller biolog Peter Gregersen i et nyhedsindslag.
Først 2. januar 2004 – 2,5 uge efter branden – lykkes det dykkere at lokalisere klumpfisken i akvarietanken.
”Klumpe” har været død længe og er ved at gå i opløsning.
– Det er sørgeligt at stå og se på. Især når man kigger på det der store øje, som stadig er intakt, og som har fulgt os i tre år, når vi er hoppet i vandet for at fodre. Det er trist, at den nu ligger som en stor, rådden klump, siger Peter Gregersen i nyhedsindslaget fra 2. januar 2004.
Hvordan kunne det ske, at der gik ild i et oceanarium med 4,5 millioner liter vand?
Det skyldtes noget så simpelt som en klud, der ikke var håndteret korrekt.
Gulvet i cafeteriaet var blevet lakeret med linolie, og håndværkerne havde ved en fejl efterladt en olievædet klud på gulvet.
En klud, der er vædet i linolie, vil selvantænde på grund af en kemisk proces, hvis den kommer i kontakt med ilt. Og det var netop det, der skete den skelsættende decemberdag i 2003.
SÅDAN UNDGÅR DU SELVANTÆNDELSE
- Opbevar selvantændelig olie i en luftæt metalbeholder
- Put kluden i en lufttæt og ikke brændbar beholder efter brug, fx et syltetøjsglas, og kom lidt vand i. Smid derefter det hele ud.
- Læg kluden med olie i pejsen eller brændeovnen, og lad den brænde af sig selv.
Kilde: Østjyllands Brandvæsen.
Ved siden af kluden var der efterladt dunke med linolie, og da ilden fik fat i dem, gik det pludselig stærkt.
– Det er jo Hirtshals’ hjerte, der lige pludselig blev punkteret, så på den måde var det en stor sag, siger Ole Thomsen, der dengang var stationsleder ved Hirtshals Politi.
Branden udløste en bøde på 5.000 kroner til bestyrelsen for Nordsømuseet for uforsigtighed med brandfarlige stoffer.
Da chokket over det store tab for Hirtshals og Nordjylland havde lagt sig, var det tid til at se fremad. Oceanariet skulle genopbygges.
– Vi gik fra at være lidt slukørede og føle, at det hele var håbløst, til at steppe op. Det var opløftende og dejligt, siger akvariechef Martin Riis.
20 måneder efter branden genåbnede Nordsømuseet. Prinsesse Alexandra, der var protektor for Nordsømuseet, foretog den officielle åbning.
Nye klumpfisk er gennem årene flyttet ind i den kæmpestore akvarietank.
”Klumpe” blev foreviget i granit og står i dag foran oceanariet, der i 2008 skiftede navn fra Nordsømuseet til Nordsøen Oceanarium.
Akvariechef Martin Riis vil aldrig glemme det telefonopkald, han fik den aften i december, hvor han stod i sit køkken.
– Det har altid været underligt at være på det akvarie, der brændte. Jeg tror, man skal have oplevet det for at vide, hvor voldsom sådan en brand kan være, siger han.
Også for den tidligere brandmand Arne Harboe står branden som noget helt specielt.
– Det er en af de brande, man husker. Det er ligesom The Twin Towers i New York – det er så stor en hændelse, at man kan huske, hvad man lavede, og hvad klokken var, da man hørte om det, siger han.
Se “Klumpfisken & Flammehavet – Da Nordsømuseet brændte” lige her – eller på TV 2 PLAY.
Kilde: TV2 Nord.