Bulder, brag og blinkende lys er vi mennesker vant til, når klokken slår 24 nytårsaften. Men nytårsfestlighederne er ikke nødvendigvis en fest for vores husdyr, og selvom de fleste raketter bliver skudt af ved midnat, så må lunten tændes fra 27. december og frem til 1. januar. Derfor kan kæledyrsejere allerede nu forberede husdyrene på den larmende aften.
Karina Fisker fra Dyrenes Beskyttelse i Hjallerup kommer her med seks gode råd til, hvordan man kan forberede dyrene på nytårsfesten.
Gode råd fra Dyrenes Beskyttelse
Aktiver dine dyr
Det er en god ide, hvis man får gjort sin hund træt forud for nytårsaften. Det kan man gøre med en god gåtur. Hvis man vil sikre sig, at hunden bliver stimuleret, kan man tage lidt af hundens foder med, som man kan drysse ud i skovbunden. Snusearbejdet vil tære godt på hundens kræfter, og den vil være mere tilbøjelig til at være rolig resten af aftenen.
Hav din hund i snor
Både på dagen, men også i dagene op til nytårsaften og i dagene efter, er det vigtigt, at man altid har sin hund i snor, når man er på gåtur. Det er lovligt at skyde krudt af allerede fra 27. december, og hvis der pludselig kommer et brag, kan man risikere, at hunden bliver forskrækket og stikker af.
Larm hele dagen
Det kan være en god ide at vænne hunden til, at det bliver en støjende aften. Det kan man gøre ved at sørge for, at der er lidt støj hele dagen, så det ikke først er om aftenen, det hele går løs. For eksempel ved at spille musik i løbet af dagen.
Skærm af
Lysglimtene fra raketterne er lige så slemme for dyrene, som bragene er. Derfor er det en god ide, at trække gardinerne for eller rulle persiennerne ned, så det farvestrålende lys virker mindre voldsomt for de firbenede.
Undlad at pylre
Man skal forsøge at opføre sig almindeligt overfor sin hund. Hvis man kommer til at gå og pylre om den hele dagen, så kan den fornemme, at der er noget, den skal være bange for. Derfor skal man opføre sig, som man gør på alle årets øvrige dage.
Bevar roen
Hvis det alligevel sker, at din hund bliver bange og urolig, så er det vigtigt, at du ikke også selv bliver det, for det kan den mærke. Hvis du har gæster, der larmer, kan du tage din hund med ind i en andet rum indtil den har fundet roen.
Kilde: TV2 Nord.
Det er noget værre vrøvl. Husdyr skal vænnes til støj fra de er små og hønsene fra de var æg.
Man kan lære heste, at kanonskud og maskingeværild betyder man skal gallopere lige imod det, og så er det altså sugt at Fido og D´Fidoline med samt og deres inkompetente herrer og herrerinder nærmest skal behandles som traumepatienter.
De 6 råd er ganske udmærkede. Den med at gøre hunden træt(nok) synes Jeg en del glemmer, når de bliver hundejer. Man skal vurdere sig selv først og bruge det gamle “så hund, så herre”. Ellers får man en hund, der også er en plage for andre.
Man skal altid være rolig med sin hund uanset hvad, når der sker noget. Selv de dummste mærker det strax og bliver bange og/eller beskyttende.