Onsdag den 9. april er det 85 år siden, at Danmark blev besat af Nazityskland. Det markerer Vendsyssel Historiske Museum med et foredrag i Det Gamle Rådhus, Torvet 6 i Hjørring.
Foredraget starter kl. 19.00, hvor Morten Larsen, der er leder af den arkæologiske afdeling ved Museum Sønderjylland, vil fortælle om arkæologien under besættelsen 1940-45
Arkæologi har til alle tider fascineret og været brugt og misbrugt i politiske sammenhænge. I Det Tredje Rige spillede arkæologiske fund en stor rolle i skabelsen af en nazistisk identitet og samfundsform, og arkæologien blev en legitimerende faktor i krigen.
Arkæologerne fulgte i kølvandet på den tyske krigsmaskine – også til Vendsyssel. Museumsdirektør Holger Friis blev således hvirvlet ind i besættelsesmagtens mange byggerier og anlægsarbejder, hvor han reddede arkæologiske fund fra destruktion.
Samtidig blev der knyttet tætte relationer mellem danske og tyske arkæologer, særligt den kendte tyske arkæolog Karl Kersten, der også i efterkrigsårene fik stor betydning for dansk arkæologi. Foredraget ser nærmere på nazismens brug og misbrug af arkæologien, og hvilken betydning det fik for dansk arkæologi og dens aktører i besættelsesårene.
Da der er et begrænset antal pladser, er tilmelding er nødvendig til Jens-Christian Hansen på jch@vhm.dk. Det koster 95 kr. at deltage.
Foredraget arrangeres af Vendsyssel Historiske Museum i samarbejde med Hjørring Folkeuniversitet.