Foreningen Jordforbindelsen har siden januar 2023 brugt store ressourcer på at klargøre Horne Gartneri til en række forskellige aktiviteter. Primært i form af frivilliges indsats, men også i form af foreningens egne økonomiske ressourcer.
Det viser sig nu, ifølge formand Carsten Hjerresen, at de rammer, som foreningen er stillet i udsigt, slet ikke vil blive realiseret. Derfor afslutter Foreningen Jordforbindelsen alle aktiviteter på Horne Gartneri i indeværende uge. Alle aktiviteter vil blive flyttet til foreningens eksisterende tilbud K-Klubben og Mændsyssel med udgangspunkt i foreningens egen bålhytte.
Rammerne på Horne Gartneri så ellers ud til at være det perfekte match for både kommunens ambitioner og planerne ved Foreningen Jordforbindelsen. Kommunen har stort fokus på bæredygtighed, klima, biodiversitet og grøn omstilling.
Foreningen har allerede en miniature “Vild-med-vilje” planteskole, etableret i samarbejde med Rasmus Ejrnæs. Og med kompetencer indenfor “fra jord til bord”, selvforsyning, traditionelt håndværk og håndarbejde, gamle frøsorter, podning af frugttræer osv ville Horne Gartneri kunne fungere som en oplagt arena.
Oven i dette præsenteredes Hjørring Kommunes nye sundhedspolitik 30/3-23. Kernepunkterne i denne var mental sundhed gennem fællesskaber i naturen med særligt fokus på børn/unge og kronikere. Endnu et tilnærmet perfekt match med koncepterne ved Foreningen Jordforbindelsen.
Fra sårbar til ressource kræver trygge rammer
For foreningen handler det om at skabe rammer, der giver tryghed. Først og fremmest for de frivillige, for det er grundlaget for, at de kan skabe trygge rammer for deltagerne. Og læg mærke til ordet “deltagere”. Man skal nemlig ikke være medlem for at deltage i aktiviteterne og det betyder at man kan være med som deltager fuldstændigt anonymt og uforpligtende. Dermed opkræver foreningen heller ikke kontingenter eller brugerbetaling.
“Rigtig mange deltagere udtrykker en stor lettelse over, at de ikke skal lade sig registrere. Det er stadig enormt tabubelagt at være sårbar. Så det betyder meget, at kunne være en del af fællesskabet omkring at lave bålmad, snitte en ske, blive introduceret til naturterapi, dyrke gamle sorter eller noget helt andet uden at skulle registrere sig selv som værende “sårbar”. Det at man i tillæg ikke forpligter sig til at komme, giver deltagerne en “bagdør”, som medfører at de kommer stort set hver gang”, fortæller formand Carsten Hjerresen.
Stort set alle foreningens frivillige er i sin tid startet som sårbare deltagere. De har oplevet effekten på egen krop, og vil gerne kunne hjælpe andre. Foreningen har oplevet deltagere, der efter få møder pludselig finder ukendte kompetencer i sig selv. Det kan være at snitte, lave bålmad eller noget helt andet. Når de så efter få møder pludselig oplever sig selv som værende en ressource for andre, forandres deres selvbillede fundamentalt.
“Som sårbar er det let at se på alle de områder, hvor man ikke slår til i henhold til samfundsnormen. Så at få balanceret selvbilledet gennem den type oplevelser giver en enorm forandring i selvværd og selvtillid”, fortsætter formanden, der dog understreger, at det kræver meget klare og trygge rammer at kunne skabe den type tilbud.
Spillede med helt åbne kort
Efter at foreningens formand i september 2019 holdt et foredrag i Frederikshavn, blev foreningen kontaktet af en medarbejder fra Teknik/Miljø med henblik på at få foreningen til at tilrettelægge aktiviteter på Horne Gartneri.
“På daværende tidspunkt havde vi ikke hverken behov for eller ressourcer til at starte tilbud på gartneriet, men vi blev opfordret til at vende tilbage hvis det skulle blive aktuelt”, fortæller formanden.
Det blev det i slutningen af 2022, og der blev i januar 2023 afholdt både besigtigelser og møde med kommunen inden foreningen indsendte en meget detaljeret projektbeskrivelse.
“Vi har fra starten været fuldstændig åbne omkring vores intentioner, idet vi uden de rette forudsætninger ikke kan skabe klare og trygge rammer for hverken frivillige eller deltagere. Disse intentioner blev tidligt juridisk godkendt af kommunens egen jurist. Beskrivelsen var bevidst ganske detaljerede omkring vores rammer og metoder. Dette for at undgå misforståelser og dermed forebygge ressourcespild ved såvel kommunen som os.”
Foreningen skulle blot sikre sig godkendelse til projektet fra kommunens jurist, så ville alt være i orden.
Den bekræftelse forelå allerede primo februar og foreningen gik derfor igang med et større samarbejdsprojekt.
Store samarbejdsprojekter var på vej
Foreningen har siden etableringen udviklet og gennemført en række helt unikke tilbud. Nogle af disse har også skabt opmærksomhed i andre organisationer. Foreningen blev i januar kontaktet af arbejdsgruppen “Det Gode Skoleliv“.
Kirsten Callesen fra Psykologisk Ressourcecenter tog initiativ til arbejdsgruppen i december 2022 og aktørerne tæller i tillæg Landsforeningen Autisme, Autisme- og Aspergerforeningen, ADHD Foreningen, Ligeværd, samt en række relevante eksterne fagpersoner.
Arbejdsgruppen ønsker gennem samarbejde med Foreningen Jordforbindelsen, at belyse effekten af foreningens aktiviteter for sårbare målgrupper som eksempelvis børn/unge med særlige behov og deres familier.
Foreningen Jordforbindelsen har derfor udviklet et projekt, som var tiltænkt til dels at foregå på Horne Gartneri.
Såfremt projektet opnår finansiering, vil det selvfølgelig nu blive flyttet til en anden lokation, evt i en anden kommune.
Vil ikke spekulere
“Jeg vil ikke spekulere i årsagen bag håndteringen fra Teknik/Miljø. Jeg konstaterer blot, at vi nu står med et tilbud, som er fundamentalt anderledes, end hvad vi blev lovet i starten af processen. Der er tale om vilkår, som vi på ingen måde kan acceptere. Eksempelvis at vi hæfter for bygningernes stand på et område, hvor Teknik/Miljø kræver fuld offentlig tilgang, og vi ikke har mulighed for at kunne låse af. Et konkret eksempel er drivhusene, som på grund af alder er repareret flere gange. Besøgende har allerede ved et uheld skadet dugen på det ene drivhus,” lyder det fra Carsten Hjerresen.
“Der er en reel risiko for, at der indenfor få år skal skiftes dug på hele drivhuset. Prisen herpå er estimeret til over 200.000 kr pr drivhus. Samtidig kan vi i udgangspunktet kun booke en bygning (eks drivhus) for en eller to uger af gangen. Det gør det særdeles udfordrende at tilrettelægge længerevarende projekter med fokus på trygge og stabile rammer for meget sårbare målgrupper, men i tillæg vil vi reelt ikke kunne dyrke noget som helst”, beretter en skuffet formand og fortæller videre
“Samtidig kan vi konstatere, at private aktører på gartneriet ikke hæfter for bygninger, forbrug af strøm/vand og i tillæg har udleveret kode til hængelåse. Det hænger simpelthen ikke sammen. Hvis ikke Teknisk/Miljø kan eller vil godkende vores brug i henhold til vores projektbeskrivelse, så er det selvfølgelig helt i orden. Det havde bare været god stil, at melde det ud for 4 måneder siden,” uddyber formanden.
Manglende viden om foreninger indenfor det sociale område
Foreningen oplever, at de sammen med de andre foreninger indenfor det sociale område har god kontakt til eksempelvis Sundhed-, Ældre- og Handicapudvalget og tilhørende forvaltning. §18 midlerne til frivilligt socialt arbejde slår ikke til, men det er bedre end ingenting. Og der arbejdes på forskellige løsninger for at imødekomme problematikken.
“Derfor er det forfærdelig trist at opleve, at der ikke er den samme viden om vigtigheden af civilsamfundet i det konkrete tilfælde. Vi oplyste i møder med Teknik/Miljø klart og tydeligt, at vi kun modtager 10.000 kr pr år til at dække vores drift i 2023 for Hjørring Kommune. Vel at mærke til at tilrettelægge aktiviteter for ca 1.000 Hjørringbosatte deltagere årligt. Altså et årligt tilskud på 10 kr pr deltager fra Hjørring. Det dækker ca 5 kopper bålkaffe pr deltager pr år,” fortæller Carsten Hjerresen.
“Det samlede budget for foreningens aktiviteter i Hjørring Kommune er i 2023 på 150.000 kr. Alligevel skulle en af vores frivillige opleve at blive stillet til ansvar for, at vi også havde modtaget §18 midler i 2022, og det blev insinueret at formanden dermed skulle have fremsat urigtige oplysninger på møderne, hvor han fortalte at støtten udgjorde 10.000 kr til driften i 2023, tføjer Carsten Hjerresen.
“Vi måtte jo som forening forvente at Teknik/Miljø ville checke os i systemerne”, var ordlyden.
“Og det er da fuldstændig korrekt, at vi modtog 30.000 kr til at dække driften i 2022. Men ud af et samlet budget for foreningens aktiviteter i Hjørring på 126.891 kr. Den resterende finansiering har foreningen begge år og tidligere selv sikret gennem eksempelvis fondsmidler.”
“Det har været helt tydeligt fra starten at det er mig som formand, der har ansvar for forhandlingen og kontakt til kommunen. Spørgsmål omkring økonomi kunne jeg have besvaret og dokumenteret på få minutter, hvis jeg var blevet kontaktet. At vælge at konfrontere en frivillig omkring foreningens drift, er for mig helt ubegribeligt”, siger formanden.
“Vi er selvfølgelig fuldstændig klar over, at denne oplevelse på ingen måde er repræsentativ for Hjørring Kommune. Men den vidner om et behov for at sikre øget kundskab omkring civilsamfundets betydning for det sociale område i kommunen. Og ikke mindst de økonomiske rammer som de opererer under.”
Foreningen kan ikke helt slippe frustrationen over at have spildt 4 måneder, på at klargøre gartneriet der har været mere eller mindre uden aktivitet i de sidste mange år. De frivillige har ifølge formanden ydet en kæmpe indsats for at få dette etableret, og nu må de angievligt indse, at det var skønne spildte kræfter.
“Jeg er utrolig ærgerlig over, at så mange frivillige i 4 måneder har knoklet bagdelen ud af bukserne for at kunne åbne inden Naturmødet i henhold til vores plan. Hvis vi var blevet præsenteret for de reelle vilkår fra starten, kunne vi have brugt disse 4 spildte måneder på andre gode projekter i samme eller andre kommuner i Vendsyssel”, slutter formanden.
NordsøPosten forelægger ved offentliggørelsen foreningens beslutning for udvalgsformand Søren Homann (K) og offentliggør naturligvis om muligt et svar fra Hjørring Kommune.
FORENINGEN JORDFORBINDELSEN
Foreningen Jordforbindelsen har siden etableringen i 2018 tilrettelagt tilbud for voksne i Vendsyssel.
Aktiviteterne fokuserer primært på brugen af natur og dyr til at skabe gode rammer for læring, gode relationer, samt fysisk og mental sundhed.
Foreningens kompetencer benyttes også i målrettede tilbud for børn/unge med særlige behov.
Foreningens aktiviteter udvikles og tilrettelægges af ca 50 frivillige og har 1.500 årlige unikke deltagere.
Foreningen Jordforbindelsen er en non-profit organisation.
Alle aktiviteter er gratis og anonyme.
Se i vores kalender hvornår der er nye aktiviteter i Foreningen Jordforbindelsen.
Følg også meget gerne Foreningen Jordforbindelsen på:
LinkedIn, Facebook og Instagram.
Du er også meget velkommen til at kontakte foreningen med forslag til nye aktiviteter eller spørgsmål om forening eller aktiviteter. Skriv gerne en mail på:
kontakt@foreningenjordforbindelsen.dk
Læs mere om Foreningen Jordforbindelsen på:
https://www.foreningenjordforbindelsen.dk/
Link til tidligere artikel
Det spirer og gror med nyt tilbud på Horne Gartneri ved Hirtshals
Det er kun når det drejer sig om teater at kommunen er rundhåndet