2024 blev ifølge de ovennævnte foreninger endnu et rædselsår for stenbideren i Danmark, der er eftertragtet på grund af sine rogn. Fangsten i 2024 er blevet opgjort til 24 ton og har dermed sat ny bundrekord.
Allerede sidste år anbefalede forskere fra DTU Aqua et totalt stop for fiskeri efter den truede fisk, men fødevareministeren sad anbefalingen overhørig. I år anbefaler forskerne igen et totalt stop for stenbiderfiskeri, og samme anbefaling har Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden sendt til Fødevareministeriet.
”Situationen er meget alvorlig. Det er dybt uansvarligt, hvis ministeren, ligesom sidste år, vælger at ignorere de videnskabelige anbefalinger for en kritisk truet art. I så fald må vi spørge os selv, om regeringen virkelig vil have, at danskerne spiser truede havdyr,” siger Nicolaj Lindeborgh, der er havbiolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Fra 2012 til 2022 var gennemsnitsfangsten af stenbidere omkring 252 ton om året. I 2023 blev der sat den hidtidige bundrekord med en fangst på knap 30 ton. Selvom stenbideren nu er truet, fastsatte ministeriet alligevel en kvote på 25 ton for i år.
Nyt biomasseindeks afliver myter
Der har tidligere været spekuleret i, at den faldende fangst også kunne skyldes færre fiskere eller dårligt fiskevejr. DTU Aqua har dog udarbejdet et såkaldt biomasseindeks, der er en indikator på bestandsudviklingen for stenbideren. Indekset bekræfter, at de faldende fangster skyldes en akut situation med langt færre fisk i det danske hav.
”Nedturen for vores stenbiderbestand er voldsom, og det løser hverken stenbiderens eller fiskernes problemer at fiske bestanden yderligere ned. Stenbideren er en ikonisk fisk i det danske hav og en vigtig del af den danske natur. Vi mister noget værdifuldt, hvis den forsvinder,” lyder det fra vicepræsident i Danmarks Naturfredningsforening, Sebastian Jonshøj.
Omsætningsforbud for stenbidere – også bifangster
Først og fremmest anbefaler Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden et totalt stop for målrettet fiskeri efter stenbidere. Men organisationerne mener også, at ministeriet bør se på, hvordan man nedbringer bifangsten af stenbidere i andre fiskerier.
”Selv en mindre kvote vil reelt spille hasard med de danske bestande af stenbidere. Bestanden er så presset, at blot en smule fiskeri kan få bægeret til at flyde over. Det er også derfor, vi sammen forslår et omsætningsforbud på stenbideren fanget i danske farvande, så al incitament til at fange den forsvinder,” siger Thomas Kirk Sørensen, havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.
DTU Aqua nævner i sin rådgivning, at en fangstkvote på 5,2 ton kan være lav nok til, at bestanden på lang sigt kommer tilbage i en sundere forfatning. Den utilsigtede bifangst af stenbidere i andre fiskerier ser allerede ud til at kunne overstige denne kvote. Derfor mener Dyrenes Beskyttelse, Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfondens eksperter, at den eneste forsvarlige forvaltning af stenbideren, udover et stop for det målrettede fiskeri og et omsætningsforbud, også er at sikre, at bifangsterne holdes lavere end 5,2 ton.
Dernæst skal de på længere sigt blive endnu mindre, så vi nærmer os DTU Aquas anbefaling om ”ingen fangst”.