Der er desperat brug for flere sosu-assistenter, og kommunerne har masser af ledige jobs, skriver TV2 Nord.
Men alligevel skal du tænke dig godt om, før du tager uddannelsen til social- og sundhedsassistent, hvis du er udlænding.
Du kan nemlig risikere at miste din ret til permanent opholdstilladelse, fordi Udlændingestyrelsen ikke anerkender uddannelsen som et arbejde.
Hvis de her regler spænder ben for, at vi kan få flere uddannet, så må jeg bare sige, at så skal systemet laves om. Søren Smalbro, borgmester.
Men det skal laves om, mener Søren Smalbro fra Venstre, der er borgmester i Hjørring Kommune.
– Selvfølgelig er det et arbejdsforhold, når Nena er ansat i Hjørring Kommune og vi får hende i gang med uddannelsen. Så skal Udlændingestyrelsen ikke sige det modsatte, så hun ikke kan få permanent opholdstilladelse. Jeg behøver ikke engang kommentere det, for enhver kan jo høre, at det er forkert, siger Hjørrings borgmester.
Betragtes som et arbejde
På grund af kringlede regler i udlændingeloven regnes erhvervsuddannelser som for eksempel sosu-assistentuddannelsen ikke som et arbejde, selv om man slet ikke kan tage uddannelsen uden at have en arbejdsgiver, der også udbetaler løn under hele forløbet.
Eleverne indgår derfor også stadig som en del af arbejdsstyrken i deres kommune, mens de uddanner sig.
MANGE UDLÆNDINGE PÅ SOSU-UDDANNELSER
Hver tredje elev, der starter på social- og sundhedsuddannelsen, har anden etnisk baggrund end dansk.
Hver femte elev, der starter på overbygningen social- og sundhedsassistent har anden etnisk baggrund end dansk.
Hver femte elevplads på SOSU Nord står tom, fordi de mangler elever.
Også SOSU Nord, som uddanner social- og sundhedspersonalet, er uenige med Udlændingestyrelsens definition på at være beskæftiget.
– Når man er elev efter erhvervsuddannelseslovgivningen, så er man jo i et fast ansættelsesforhold, så derfor betragter vi det også som et arbejde, selv om der selvfølgelig gælder nogle særlige vilkår, siger Lene Kvist, der er direktør ved SOSU Nord.
Hjørring Kommune har lige nu cirka 60 ledige stillinger til sosu-assistenter, og borgmester Søren Smalbro forlanger, at reglerne bliver lavet om.
– Vi mangler i den grad sundhedspersonale, så hvis de her regler spænder ben for, at vi kan få flere uddannet, så må jeg bare sige, at så skal systemet laves om, siger Søren Smalbro.
Udlændinge uundværlige i sundhedsplejen
Hjørring Kommune har som alle landets kommuner lige nu mere end svært ved at få besat deres stillinger som sosu-assistenter.
På SOSU Nord, hvor de uddanner både grunduddannelsen sosu-hjælper og overbygningen sosu-assistent, er problemet endnu større.
– Vi mangler næsten hver femte elev i forhold til de måltal, vi har for at kunne uddanne den arbejdskraft, som kommunerne har brug for. Der er hårdt brug for både sosu-hjælpere og sosu-assitenter, siger direktør ved SOSU Nord, Lene Kvist.
Benspænd for branchen
Faktisk er den udenlandske arbejdskraft helt uundværlig på social- og sundhedsuddannelserne.
Hver tredje elev, der starter på grundforløbet, har anden etnisk baggrund end dansk – og det gælder også for hver femte elev, der starter på sosu-assistentuddannelsen.
– Det er et benspænd for vores branche, der skriger på arbejdskraft, at vi har nogen borgere, der på den ene side gerne vil tage en uddannelse, men på den anden side risikerer at blive straffet for det. Jeg kan godt frygte, at det får nogen af vores elever til at udsætte deres uddannelsesstart, siger Lene Kvist.
FORHINDRINGSLØB AT FÅ PERMANENT OPHOLDSTILLADELSE
Som udlænding skal du opfylde en række krav for at kunne få permanent opholdstilladelse i Danmark.
– Du skal have opholdt dig i Danmark i mindst 8 år
– Du skal have haft fast arbejde i de seneste tre og et halvt år de forudgående fire år.
– Uddannelse tæller ikke med som arbejde – altså heller ikke en erhversvsuddannelse, selv om du både arbejder og får løn.
– Din ansøgning om permanent opholdstilladelse gælder fra det tidspunkt, hvor Udlændingestyrelsen behandler din ansøgning – og ikke fra det tidspunkt, hvor du indsender den.
Nena fanget i dobbelt lovfælde
Som vi tidligere har fortalt, er Nena Hyldgaard blevet nægtet permanent opholdstilladelse i Danmark, selv om hun var berrettiget til den, da hun ansøgte.
Men Udlændingestyrelsen startede først sagsbehandlingen syv måneder senere – nemlig den 23. april 2019.
På det tidspunkt har Nena Hyldgaard pludselig ikke længere et uafbrudt arbejdsforhold bag sig på de krævede tre og et halvt år. Nu mangler der én måned på grund af Udlændingestyrelsen lange sagsbehandlingstid.
TV2 Nord har gennemlæst Udlændingestyrelsens afslag og Udlændingenævnets stadfæstelse af afgørelsen.
Her fremgår det desuden, at Nena Hyldgaard uanset hvor længe, hun har været beskæftiget, alligevel aldrig ville kunne få tildelt permanent opholdstilladelse, fordi hun var igang med at videreuddanne sig til sosu-assistent, da Udlændingestyrelsen behandlede hendes sag.
– Hun gjorde, hvad myndighederne forlangte
Nena Hyldgaards mand Arne Hyldgaard er både frustreret og vred over, at rent bureaukrati forhindrer, at hans kone kan blive dansk.
– Hvis vi havde kendt til de groteske regler, så havde Nena da bare ventet med at uddanne sig til sosu-assistent i et halvt eller et helt år, indtil sagen var afgjort – men hun blev jo opfordret til at gå i gang med uddannelsen, fordi Hjørring Kommune manglede folk, siger Arne Hyldgaard.
Han påpeger, at Nena opfyldte alle betingelser for at opnå permanent opholdstilladelse, da ansøgningen blev sendt.
– Hun havde fast arbejde, bestået integrationsprøve og havde desuden boet i Danmark i mere end 15 år uden at ligge samfundet det mindste til last. Jeg håber virkelig, det kan lykkes at få Nenas sag behandlet igen, for hun har gjort alt det, myndighederne har forlangt, siger Arne Hyldgaard.
Kilde: TV2 Nord.