Skovarbejder, rovfugleekspert, ringmærker, globetrotter og familiefar med tre voksne børn er betegnelser, man kan hæfte på Jan Tøttrup Nielsen, der bor i Tolne. Nu altså også prismodtager.
Jan har hele sit liv boet i det nordlige Vendsyssel. Han er født ved Skærum i 1960 og boede senere med sine forældre ved Linderum. Selv har han boet ved Gårdbogård og i Børglum Klosterskov samt de sidste mange år i Tolne.
Interessen for duehøgen startede, da han læste bogen “Duehøgen” af Vagn Holstein. I 1976 finder Jan sin første rede af duehøg i Børglum Klosterskov. Samme år traf Jan og skribenten af denne artikel i øvrigt hinanden første gang, netop i Børglum Klosterskov.
I 1980 blev Jan Tøttrup student, og da var det hans drøm at læse til biolog. Men først skulle han lige have et sabbatår. Han fik derfor arbejde som skovarbejder i Børglum Klosterskov, der ligger syd for Sindal. Her har han arbejdet lige siden og har således haft 40 års jubilæum i skoven.
I 11 år gennem 1980’erne og 1990’erne drog han hver vinter af sted på lange rejser af fire til seks måneders varighed rundt om i verden. Det var billige rygsækrejser, og de fleste år drog han til Asien. Her har Jan Tøttrup sammenlagt vandret i Himalayas bjerge i mere end to et halvt år, men han har også rejst i Nordamerika, ligesom Sydamerika er blevet besøgt flere gange, da hans hustru er fra Colombia.
Men tilbage til duehøgene: Jans høgeprojekt startede i 1977 efter at bogen “Nordjyllands Fugle” var udkommet. Han ville vide hvor de 40 par duehøge, der var omtalt i bogen, kunne findes.
Projektet består i at optælle alle ynglende Duehøge i den nordvestlige del af Vendsyssel – et område på 2417 km2. Der ud over arbejdede han med spurvehøg i to områder 1977-97.
Jan kører i det tidligere forår, inden løvspring, rundt og registrerer hvilke af rederne, der er beboede dette år. Senere, når ungerne er halvstore, tager han en ny runde, hvor han klatrer op til alle rederne og ringmærker ungerne.
Det tager godt 600 timer i felten hvert år og en køretur på 5-6.000 km.
I dag tæller og undersøger han også alle rederne af rød glente, kongeørn og stor hornugle i Nordjylland. På billederne ses Jan Tøttrup Nielsen med dræbt kongeørn i Store Vildmose i 2016.
Jan Tøttrup Nielsens mangeårige og meget grundige undersøgelser af især duehøgen har ført til en lang række artikler i Dansk Ornitologisk Tidsskrift samt en del internationale videnskabelige tidsskrifter. Så skovarbejderen fra Tolne er kendt viden om i den internationale forskerverden indenfor rovfugle.
Foto: Jan Skriver
Man kan læse mere om Jan Tøttrup i disse to portrætartikler:
Link til videnskabelige artikler med Jan Tøttrup som medforfatter