I uge 52 fandt danske forskere ikke et eneste tilfælde af covid-19-smitte med den såkaldte minkmutation, der i 2020 lukkede minkbranchen i Danmark helt ned.
Det viser en ny opgørelse over sekvenser fra de positive covid-19-prøver i Danmark fra Statens Serum Institut. Sådan skriver tv2.dk.
Forskerne fra seruminstituttet og Aalborg Universitet har i alt undersøgt 1602 prøver i uge 52 for minkmutationen, hvilket svarer til 10,6 procent af alle positive prøver. I alt blev der i løbet af den uge fundet 15.143 positive tilfælde af covid-19.
Professor i immunologi Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet vurderer, at minkmutationen er så godt som uddød i Danmark:
– Man kan ikke udelukke, at der sidder én tilbage, som de tilfældigvis ikke har sekventeret, men det er ikke videre sandsynligt, når deres stikprøve er så stor, som den er, siger han med henvisning til, at forskerne har sekventeret omtrent 10 procent af de positive covid-tests i uge 52.
Lidt mere forsigtig i konklusionen er Mads Albertsen, som er professor med særlige opgaver ved Aalborg Universitet, hvor han netop står i spidsen for det hold, der kigger på mutationer i de positive coronaprøver:
– Der er i hvert fald meget få tilfælde. Det er meget svært at sige, at den er udryddet, da vi kun sekventerer et udsnit, siger Mads Albertsen.
For at være mere sikker skal man altså sekventere alle de prøver, der er positive for covid-19 i løbet af en uge.
Aflivning og nedlukning hjalp
Ugen før var andelen af minkmutationer i de sekventerede prøver på blot 0,7 procent. Særligt i oktober og november var mutationen udbredt i de prøver, man undersøgte for mutationen.
I november meldte regeringen ud, at alle mink i landet skulle aflives, da Statens Serum Institut var nervøse for, om minkmutationen kunne have en indvirkning på de kommende vacciner mod covid-19.
At man er kommet til bunds i tilfældene, skyldes ifølge Jan Pravsgaard Christensen især to ting:
– I og med at minkene ikke var der længere, kunne de ikke føde ind i epidemien. Og den kraftige nedlukning af kommuner i Nordjylland har også haft en virkning, siger han.
Allerede i november vurderede Statens Serum Institut, at der ikke længere var behov for en omfattende nedlukning i Nordjylland.
Selvom minkmutationen af coronavirussen nu synes nedkæmpet i Danmark, holder forskerne særligt øje med øvrige mutationer, som viser sig mere smitsomme.
Den nuværende smittesituation og ikke mindst den britiske virusvariant, cluster B117, bekymrer i særdeleshed myndighederne og regeringen.
Tirsdag førte det til nye restriktioner, som blandt andet indebærer, at forsamlingsloftet sænkes fra ti personer til fem.
Kilde: TV2 Nord.