I år må der ikke fiskes efter stenbidere, fordi bestanden ifølge DTU Aqua er faldet drastisk – men har fiskeriet overhovedet en betydning for antallet af stenbidere?
Det tvivler fiskerne på, og svaret fra DTU Aqua er heller ikke soleklart. TV2 Østjylland har talt med Ole Henriksen, der er forsker fra DTU Aqua, om sagen, og direkte adspurgt, om de danske stenbiderrognsfiskere er medårsag til, at man kan måle færre stenbidere, lyder svaret:
Ole Henriksen: Det ved vi reelt set ikke, men vi kan konstatere, at man har fanget væsentligt flere stenbidere tidligere, at bestanden ser ud til at have været større, og at fiskeriet aldrig har været reguleret. Historisk set er der ikke meget, som tyder på, at det er en særlig god cocktail.
TV2 Østjylland: Men ved man, om der er en sammenhæng?
Ole Henriksen: Nej, vi ved ikke, om der er en direkte sammenhæng. Det kan vi ikke se endnu.
Fiskerne og Danmarks Fiskeriforening har fra start påpeget, at forbuddet mod at fange stenbidere hviler på et tyndt grundlag. At der de seneste år er fanget færre stenbidere, er ikke partout udtryk for færre fisk. Det skyldes, at fiskerne er blevet færre; ikke fiskene. Derudover er fiskeriet meget følsomt over for vind og vejr, og der er udfordringer med sæler, som går i fiskernes garn.
DTU Aqua pointerer, at man udover landingstallene også har inddraget viden om bestanden fra uafhængige forskningstogter. De medgiver, at grundlaget ikke er særligt godt – såkaldt kategori 3. De arbejder ud fra et forsigtighedsprincip.
Kilde: Fiskeri Tidende.
Det var da rart at få et par kommentarer fra sagkundskaben.
Gad vist hvilket beslutningsgrundlag ministeren har haft for at udstede forbuddet?