Frode Larsen fra Dansk Folkepart og Erik Høgh-Sørensen fra UFP-Listen har som initiativretspunkt til onsdagens byrådsmøde indstillet, at Hjørring Kommune henvender sig skriftligt til Folketingets partier med anmodning om, at der fremlægges et beslutningsforslag, der omstøder beslutning B 103 (29.3 1985), hvilket vil sige kravet om, at danske regeringer skal tilrettelægge den offentlige energiplanlægning ud fra den forudsætning, at atomkraft ikke vil blive anvendt.
Tiden er kort fortalt ifølge forslagsstillerne løbet fra det 39 år gamle forbud mod at overveje atomkraft som energikilde. Internationalt og nationalt er der et stigende behov for stabil og fossilfri energi, opfyldelse af CO2-mål, begrænsning af menneskeskabte klimaændringer, forebyggelse af sikkerhedspolitiske trusler (pt. Putin), leverance af energi til borgerne til en overkommelig pris (socioøkonomisk), samt at sikre stabile leverancer til brug i dansk samfundsproduktion, industri og andet.
Atomkraft bør derfor også kunne overvejes, fordi overdreven opstilling af sol- og vindanlæg truer med at forrette uoprettelige skader på miljø, natur, biodiversitet, turisme, kulturarv, lokale bosætnings-prioriteter og fødevareforsyning.
Atomkraft er blevet EU-støtteberettiget som grøn energikilde, og nye teknologier muliggør opstilling af mindre atomanlæg med nye typer køle- og sikkerhedssystemer. Henset til elnettets mangelfulde udbygning kan mindre lokale atomkraftanlæg også bidrage til at kontrollere og stabilisere energiforsyningen, når vind- og solenergi er omskiftelig som vejret.
Et mindre atomkraftværk kan, fortsat ifølge forslagsstillerne, som overfor NordsøPosten henviser til en hjemmeside hos Kärnfull Energy, opstilles på 2 til 3 år fra det øjeblik, hvor alle planmæssige og juridiske aspekter er afklaret. Forslagsstillerne blandt andet også til denne artikel hos World Nuclear Association.
Administrationens bemærker til punktet, at der indenfor rammerne af det fremsendte forslag kan træffes en lovlig beslutning, idet der ikke er noget til hinder for, at byrådet henvender sig til Folketingets partier med en opfordring til en lovændring, når den pågældende lovgivning påvirker kommunale anliggender.
Administrationen skal oplyse, at der forelægger fortilfælde, hvor Hjørring Kommune har rettet henvendelse til lovgivningsmagten med sådanne opfordringer.
Under punktets behandling må byrådsmedlemmerne dermed tage stilling til, om byrådet ønsker at foretage sig yderligere i sagen, herunder om byrådet anser forholdet for at være tilstrækkeligt belyst til at kunne træffe beslutning.
Ønsker byrådet forholdet yderligere belyst, kan sagen henvises til forberedelse i Teknik- og Miljøudvalget, hvorefter den må forelægges byrådet til beslutning efterfølgende.