Torben Vandsted er egentlig tilflytter, men det samme kan siges om rigtig mange andre og herunder også sidste års gæstefortæller, som var tidligere borgmester Knud Størup.
Strengt taget skal vi heller ikke meget mere end en generation eller to tilbage, før alle var tilflyttere til den unge havneby, der voksede frem på pynten mellem Tannisbugt og Jammerbugt.
Som dette års foredragsholder ved Fyrmødet tog Torben Vandsted da også udgangspunkt i familiens flytning fra København til Hirtshals. Arbejdet kaldte og som hjørringenser syntes han næsten, at han kom hjem.
Derefter kom han med vid og nænsomt bid ind på flere skelsættende oplevelser i løbet af det halve århundrede i havnebyen, startende med Skageraks forlis og den mirakuløse redning af alle under en storm den 7. september 1966.
Derefter gik det slags i slag med nedslag ved blandt andet den sovjetiske premierminister Aleksej Nikolajevitj Kosygins besøg i Hirtshals i 1971, hvorfra den godt bevogtede gæst rejste videre til et besøg hos Jens Otto Krag i Skiveren.
Undervejs hørte vi også om naboerne, der blandt andre talte Valdemar, som havde havnebyens rekord i at køre langsomst på cykel uden at vælte og hans opfindelse af et klikkende fugleskræmsel i haven på Vanggårdsgade.
Endelig var der katastrofen med forliset af et fiskefartøjet Hanne Dorthe og redningsfartøjet RF2. Vandsteds respekt for katastrofens omfang og efterladte enker samt fædreløse børn har givet ham en kritisk holdning til et aktuelt filmprojekt.
Nævnes skulle blandt rigtig meget andet i sagens natur også klummen Bænki i Vendsyssel Tidende, historien om momssvindel, formandskabet i Hirtshals Boldklub og etableringen af Nordsømuseet samt branden i 2003 og det genopstandne Nordsøen Oceanarium og Forskerparken.
Torben Vandsted kom tillige omkring kampen for at bevare både Den Gl. Station og Hirtshals Fyr, idet sidstnævnte vartegn undgik at komme på private hænder, da det lykkedes at etablere Hirtshals Fyr Fond og Støtteforeningen.
Flere gange undervejs kom Torben Vandsted derfor også ind på den fuldstændig uvurderlige værdi af frivillighed i et lokalsamfund som Hirtshals. Hvad enten det handler om Hirtshals Boldklub eller Dana Cup.
Sidstnævnte ligger også den gamle journalists hjerte nært, idet han fortsat med flid og overblik bestrider tjansen som pressechef hos Fortuna. Fortrudt flytningen hjem fra hovedstaden har han da heller aldrig.
Firkløveret bag de efterhånden traditionsrige Fyrmøder, som er Rikke Tornby Seidler, Jette og Jan Andersson samt Frank Chemnitz Larsen, kvitterede med en flaske gyldne dråber til Torben Vandsted.
Fyrmøderne er i øvrigt et glimrende eksempel på, hvad initiativrige borgere kan stable på benene helt frivilligt.
Afslutningsvis var der hygge med kaffe og kage i og udenfor Madpakkehuset.
Link til artikel om sidste års Fyrmøde