Undervisningen i foto foregår om torsdagen og fredagen på Vrå Højskole. Læreren i faget er Kristian Bast, der har arbejdet og været besat af fotografier lige siden teenage-årene.
I dag lever han af at tage billeder ved siden af sit job som højskolelærer.
Kristian starter obligatorisk med, at eleverne de første to uger får stukket et analogt kamera i hænderne, og herfra lærer de at fremkalde billederne i skolens mørkekammer, da filmene ikke tåler lys.
Dernæst går elever “i sort”. De skal nemlig i mørkekammer for at fremkalde filmene og derefter printe dem på fotopapiret.
Når de første 2 uger er gennemført i fotohuset, bliver timerne som regel med ”friere rammer”.

Eleverne får her medbestemmelse over, hvad de godt kunne tænke sig at prøve kræfter med og bygge videre på.
Periodevis vil der også være oplæg omkring kameraets funktioner og informative dessiner vedrørende iso, blænde, lukketid osv. der er de essentielle bestanddele i at skabe et optimalt foto.
Udover mørkekammeret som er bygget på skolen, hvilket er en af landets største, har man endvidere et fotostudie der ofte benyttes af eleverne til adskillige photoshoots som kan være klassiske portrætter, reklame, kunst eller f. eks. fashion.
I samme rum har Vrå Højskole ovenikøbet et 170 årige gammelt kamera der også kan være spændende samt besværligt at afprøve.
Det kræver koncentration fra begge parter, her refereres der til vedkommende som skyder billedet samt modellen der skal sidde ubevægeligt gennem hele processen. Fremgangsmåden blev brugt årtier tilbage og det var denne teknik, man så hos familiebillederne dengang.
Kristian fortæller punktvist, at som fotolærer og med så gammelt udstyr som skolen har, kan man lejlighedsvis føle sig en smule som en mekaniker i et Formel 1 pit. Hvor man hyppigt skal skrue på knapperne og foretage sig alternative reparationer, specielt på de ældgamle analoge kameraer.

Med jævne mellemrum tager Bast og eleverne også ud af huset på nogle forskellige lokationer. Eksempelvis kan det være faldefærdige og hjemsøgte bygninger eller vice versa i moderniserede huse med forbløffende smuk æstetik.
Herudover er der tradition for at aflægge visit hos Kristian, der gerne åbner dørene op på den hjemlige front for at vise hans eget fotostudie samt arbejdsplads. Det mødes til enhver tid med stor opmuntring og disse mindre ture medvirker i at man kommer hinanden mere ved samt knytter stærkere relationer.
I foto udfører eleverne primært opgaverne individuelt, og når timen starter, vil Kristian som rutinemæssigt spørge til alle, hvad de påtænker at kaste sig ud i eller sågar fortsætte med at udbedre den pågældende dag.
Qua hans omfangsrige erfaring formår Bast at hjælpe og rådgive nærmest indenfor alt, der berører den fotografiske udvikling og det nyder aspiranterne ubetvivleligt rigtigt godt af.
Kristian har en skøn vendelbomål humor, hvilket altid skaber nogle fornøjelige omstændigheder at være rundt om, derimod har han tilmed en intuitiv evne til at opsnappe stemningerne i lokalet og forståelse for hver dag ikke er lutter lagkage, hos de fremmødte elever.
Tilbundsgående journalistik om dette emne som ledes af den uforlignelige bast det er en kunst med et godt foto og motiv det hænger jo sammen så tak for indblikket i dette. Mvh. gog