Af Frank Nielsen
Skjoldsgade 11
Brønderslev
Nu står vi her igen, kun ganske få år efter seneste forsøg på en grænseoverskridende aktivitet, hvor Hjørring Kommune ønskede at etablere 8 kæmpevindmøller på 150 m ved Hjortnæs, klods op ad kommunegrænsen til Brønderslev Kommune. Heldigvis stemte det daværende byråd i Hjørring Kommune projektet ned, med den begrundelse at området var uegnet til kæmpevindmøller.
Mange af byrådets medlemmer gjorde desuden gældende i debatten, at der var en massiv modstand i lokalområdet mod projektet. Heldigvis blev der lyttet til modstanden, og det håber jeg vil ske igen til byrådsmødet på onsdag den 28/2 i Hjørring kommune. For modstanden er der stadig, og ikke mindst fordi det nye projekt denne gang også omfatter en solcellepark på 122 ha.
Men det stopper desværre ikke her. For Hjørring kommune har i denne omgang vist sig villig til at lade grænseoverskridende ”VE-adfærd” gå ud over deres tre nabokommuner; Brønderslev, Frederikshavn og Jammerbugt. Projektet i område 37 tæt ved Vrensted og Løkken, grænser nemlig op til Jammerbugt Kommune.
Det udgør et tydeligt demokratisk problem, at mange af de mennesker der vil få gener af Hjørring Kommunes VE-projekter, hvis de altså realiseres, ikke har indflydelse på byrådets sammensætning i den kommune som er ansvarlig for projekterne. Med andre ord kan man ikke stemme de politikere ud, som truer udviklingen på den egn hvor man bor. Det kan vi i et land der bryster sig af demokrati ikke være bekendt.
Det vækker spørgsmålet, om det bør være staten der påtager sig ansvaret for planlægning af VE-projekter fremfor den enkelte kommune. Opgaven er simpelthen for stor, hvilket den seneste ansøgerrunde i Hjørring Kommune synes at bevidne.
Og ikke nok med at opgaven virker for stor for Hjørring Kommune, så giver den gældende temaplan desuden mulighed for at det vil ske igen og igen, med ca. 2-4 års mellemrum. Jeg begriber ikke man vil byde egne borgere såvel som sine naboer det kaos, som skaber utryghed, stress og forringet livskvalitet i landområderne. Der bor jo mennesker der bare gerne vil bo på landet i fred og ro.
Dernæst vækker det undren, at projektmagere og Hjørring Kommune er så opsatte på at etablere nye kæmpe VE-projekter i områder hvor kapaciteten i elnettet er nul. Distributionsnettet kan simpelthen ikke håndtere mere strøm. Hvorfor ønsker man så at etablere nye VE-anlæg? Det virker mere til at handle om at kunne realisere milliongevinster, fremfor at tænke fornuft.
I stedet bør man fokusere på den oplagte mulighed man har i Hjørring Kommune for virkelig at komme på verdenskortet, ved at få Børglum Kloster på UNESCOs verdensarvsliste.
Den ligger simpelthen lige til højrebenet for en kommune, der ser sig som en turistkommune.
Sagen må være så godt belyst, at politikerne har mulighed for at udvise rettidig omhu.
Rettidig omhu som består i at afvise VE anlæg som står i vejen for en Unesco seværdighed og VE anlæg som ligger indenfor den 5 km grænse fra havet, som beskytter vores kystlinje mod store industrianlæg.
Frank Nielsen redegør meget klart og tydeligt for problemkomplekset, der vedrører VE-projekter i denne del af Hjørring Kommune. Der er kun én konklusion mulig: sats på en turistmagnet som vil stå i mange år og fortælle Danmarkshistorie.