Rapporten, fra managementkonsulent-firmaet fra USA, forudsiger på baggrund af en rapport af mediet Foodbev, en general vækst i fisk- og skaldyrs-alternativer. Det sker på baggrund i en desværre udbredt, men også bekymrende tendens – nemlig den fortsatte nedgang i mængden og dermed også mangel på fisk og skaldyr, som spås at ville skubbe til udviklingen af alternativer til disse populære marine fødevarer.
Den stigende efterspørgsel kan ikke indfris
McKinsey & Company baserer deres konklusioner på den forventede stigning i den globale efterspørgsel efter fisk og skaldyr på omkring 14 procent inden 2030. Denne stigning i efterspørgslen skaber udfordringer for fiskebranchens industrier, selskaber og fiskere, der allerede i nogle tilfælde opererer ved eller over grænsen for, hvad der kan betragtes som bæredygtigt.
Rapporten identificerer flere fiske-arter, der kan blive erstattet af alternative fødevarekilder i fremtiden. Disse omfatter både rejer og tun samt laks og hummer. Derudover fremhæves yderligere tre primære produktionsalternativer: dyrkede, fermenterede og plantebaserede produkter, som lovende erstatninger for de traditionelle fisk og skaldyr, som vi kender i dag.
Betegnelsen ‘lovende alternativer’ er baseret på en vurdering af ligheden mellem produkterne samt tidligere investeringer i udviklingen af disse produkter og markedets positive indstilling til at acceptere dem.
Alternativer kendes allerede som fermenterede fødevare, der kan bruges som erstatning for fisk, især når det kommer til at tilføje umami-smag og tekstur til retter. Fermenterede fødevarer kan tilbyde komplekse smagsvarianter og har allerede en del plantebaserede alternativer til fisk og marine fødevarer.
Kilde: Fodevarewatch.dk
Eksempelvis findes der:
- Fermenteret tang (alger): Tang og alger er naturligt rige på mineraler, næringsstoffer og umami-smag. De kan fermenteres for at forbedre smag og tekstur og bruges i stedet for fisk i sushi, salater og ruller.
- Fermenterede soyaprodukter: Fermenteret tofu – Fermentering af tofu kan forbedre smagen og teksturen og give en mere kompleks smagsprofil, der minder om fisk. Det kan bruges i stedet for fisk i opskrifter som fiskesauce eller fiskesupplement i retter.
- Tamari eller shoyu: Disse er fermenterede soyasovse-sorter, der kan tilføjes umami og saltet smag til retter og bruges som smagsgiver til at efterligne en fiskesmag.
- Fermenterede grøntsager: Fermenteret rødbede eller kål – Disse fermenterede grøntsager kan tilføje en saltet og umami-smag, der minder om smagen af fisk og kan bruges i salater eller som fyld i sushi-ruller.
Disse ovenstående fermenterede fødevarer kan tilpasses og bruges til at tilføje smag og tekstur, der minder om fisk i forskellige retter, især i vegetariske eller veganske opskrifter. Det er vigtigt at eksperimentere og tilpasse opskrifterne efter dine præferencer for at opnå den ønskede smagsoplevelse. Men muligheden foreligger allerede i dag.
Kilde: FiskerForum.