Tre sløjfer på henholdsvis fem, otte og 11 km. Skilte, broer og interaktive kort. Tankesteder i form af tænkebænke med information om områdets flora og fauna, naturlandskab og kulturhistorie.
Det hele på primært eksisterende stier gennem den nordjyske natur under overskriften Den vildeste ro.
Det er i stikord den nye vandrerute Naturring Tversted, som midt i oktober 2024 officielt blev indviet ved rutens udgangspunkt, Bjærgelaugets hus ved stranden, noterer Friluftrådet.
Forinden ligger fire års frivilligt arbejde fra en arbejdsgruppe i Tversted Borger- og Turistforening. I 2019 igangsatte foreningen visionsprojektet “Drømmen om Tversted”, der definerede fem værdier for Tversted med det formål at sikre en bæredygtig udvikling af landsbysamfundet.
Værdierne, som er natur, åbne fællesskaber, ro, bæredygtig autencitet, og kultur og outdoor, matcher FN’s verdensmål, som er et væsentligt kriterie for visionen, blandt andet fordi Tversted er såkaldt verdensmålslandsby.
Alle handlingsplaner i visionen er derfor bundet op på verdensmålene, herunder delprojektet Naturring Tversted, der opfylder mål 3: Sundhed og trivsel, mål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund, og mål 15: Livet på landet.
Tankesteder og tænkebænke
Naturringen går, som det ligger i navnet, i en ring gennem naturen omkring Tversted, således at man nu nemt kan gå mellem Tversted og henholdsvis de tilstødende sommerhusområder, kirkebyen og baglandet, alt sammen gennem den særegne natur, som den nordjyske landsby ligger midt i.
“Et af formålene med projektet er at styrke sammenhængskraften blandt dem, der bor og kommer i Tversted, men det er også tanken og forventningen, at både lokale og turister med den her rute vil komme mere ud i vores unikke natur og opleve, hvad den kan”, siger formand for arbejdsgruppen i Tversted Borger- og Turistforening, Gert Nielsen.
For at højne den sidste del er vandreruten ikke bare en afmærket rute gennem naturen.
Den er også anlagt som en formidlings- og oplevelsesrute, hvor man undervejs kommer forbi “tankesteder”: bænke placeret på steder, hvor det er oplagt at gøre et stop, og som er udstyret med QR-koder, man kan scanne og via tekst og lyd blive klogere på både Tversteds mangeårige kulturhistorie og naturen.
“Jeg håber, at mange vil opdage, at overskriften på Naturringen, Den Vildeste ro, ikke bare er noget, vi siger, og også fordybe sig i noget af den unikke natur vi har, for eksempel nogle af de sjældne orkideer, der vokser vildt her,” siger Gert Nielsen.
Unik forbindelse af nuværende stier
Projektet er støttet af Udlodningsmidler til Friluftsliv med 400.000 kroner, der bl.a. er gået til de nye broer og boardwalks, som har været nødvendige for at forbinde ruten mellem primært eksisterende stier og nye.
”Vi er rigtig glade for at kunne støtte et projekt, der har til formål både at styrke sammenhængen i lokalsamfundet og at få flere ud i naturen. Derudover er det glædeligt at se, hvordan projektet er lykkes med at samle en række nuværende stier, som giver adgang til områder, man måske ellers ikke ville have set,” siger forperson i Friluftsrådet, Annesofie Bjerre.
De 24 kilometer, som Naturring Tversted består af, er fysisk afmærket med skilte, men man kan også downloade ruten som pdf eller som interaktivt kort via den nye hjemmeside, som er en del af projektet, naturringtversted.dk.
Kilde: Friluftsrådet.