Af Bjarne Larsen
Journalistik & medier
Vrå Højskole
Den senere tid har flere og flere unge mennesker vist interesse for at arbejde de mange genbrugsbutikker der findes i Danmark. Det har vist sig at genbrugsbutikkerne kan være en god vej til at blive etableret i det danske samfund, hvis man for eksempel er kommet til Danmark som flygtning og har haft svært ved at få fodfæste.
Vi har fulgt Bisrat på hendes første dag i Kirkens Korshær i Vrå.
Bisrat havde i forvejen lavet en aftale med en af medarbejderne i Kirkens Korshær, og de stod klar til at modtage hende. Mona Berg som er leder og en af de erfarne medarbejdere, bød velkommen og Bisrat blev vist rundt i forretningen.
Umiddelbart efter var der en af de andre erfarne medarbejdere der tog over og så gik de sammen i gang med at ændre på udstillingen, så den passede til de nye varer der lige var kommet ind.
”Det er helt utroligt som genbrugstanken har vundet indpas i det danske samfund, det er som om det bliver større og større. Lige nu er vi omkring 25 frivillige i Vrå, men vi kan sagtens bruge flere og det er altid rart når der er unge mennesker der viser interesse for vores arbejde. Det giver et frisk pust og vi får ofte inspiration til at gøre tingene på en mere moderne måde”, siger Mona.
”Vi har lige givet en meget stor del af vores lager til de Ukrainske flygtninge som er kommet til Vrå, og samtidig har vi givet til en stor fælles indsamling, hvor varerne blev sendt til Ukraine, men vi har stadig et stort lager”. Siger hun og fortsætter.
”Kirkens Korshær i Vrå får doneret nye varer hver dag, så det kan være svært at få det hele på hylderne, lige nu har vi faktisk været nødsaget til at lukke for tilgang af varer i en periode indtil vi får solgt noget af vores nuværende lager”.
Bisrat er allerede i fuld gang med arbejdet. Af og til bliver hun afbrudt af kunder i forretningen, så må hun hen for at ekspedere, så der kommer penge i kassen.
Bisrat har tidligere arbejdet i en genbrugsbutik i Frederikshavn, hvor hun bor sammen med sine forældre. Men lige for tiden er hun på højskole i Vrå og så kan der godt blive tid til at hjælpe i afdelingen her i byen.
For snart 4 år siden flygtede Bisrat sammen med sine forældre fra krigen i Eritrea. Hun er i dag 19 år og som et ungt menneske uden erhvervserfaring og uden særligt kendskab til det danske samfund, så er Kirkens Korshær en god ”læreplads”.
Bisrat er dygtig til dansk, men ser arbejdet i Kirkens Korshær som en mulighed for at blive endnu bedre. I forretningen har hun daglig omgang med mange forskellige mennesker og dermed en masse udfordringer, som man kan lære meget af.
”Bisrat bliver ikke den sidste unge medarbejder i genbrugsforretningen”, siger Mona, ”vi har meget at tilbyde de unge og med vores livs erfaring kan vi være et godt springbræt til at blive fuldt integreret i samfundet, samtidig med at de unge er med til at hjælpe andre der trænger til hjælp”.
Hvis du ønsker at høre mere om arbejdet i Kirkens Korshær, så er du velkommen til at kontakte dem.
Fakta
Kirkens Korshær i Vestergade 10 i Vrå er ud over fredag åbent tirsdag, onsdag og torsdag fra 13:00-17:00. Den er udelukket drevet af frivillige.
Overskuddet fra forretningen går til blandt andet at drive herberg og til at lave opsøgende gadearbejde blandt samfundets udsatte.
Kirkens Korshær i Vrå donerer løbende tøj og ting til de mange ukrainske flygtninge, der bor på Hjørring Kommunes Modtagecenter på Vrå gamle Skole.
Den lokale netavis har indgået en samarbejdsaftale med Helle Møller Riis, der underviser i medier og journalistik på Vrå Højskole. Ovenstående er således endnu en af en række artikler skrevet af hendes elever.