Endelig oprandt torsdag den 1. august, hvor bestyrelsesformand Ditte G. Sørensen kunne byde velkommen til souschef Maja Vestergaard Olesen fra Spar Nord og borgmester Søren Smalbro til åbningen af Hirtshals Fiskefestival 2024.
Maja Vestergaard Olesen var tilstede for med gode argumenter at motivere overrækkelsen af to store checks fra henholdsvis Hirtshals Sparekasses Gavefond og Spar Nord Fonden, der blandt andet har muliggjort købet af det nye telt Bølgen til Hirtshals Fiskefestival, som tidligere på året med succes blev indviet først af Naturmødet og dernæst Musik Under Trappen.
Efter den officielle overrækkelse af de to checks på i alt 652.000 kroner gav Ditte G. Sørensen ordet til borgmester Søren Smalbro, som i sin åbningstale greb fat i byens DNA, idet han påpegede vigtigheden af fiskeriet som afsæt for afholdelsen af Hirtshals Fiskefestival. Borgmesteren nævnte i den forbindelse årets fisk, hvor man har valgt rødspætten til konkurrencen Local Cooking.
– Hirtshals har gennem generationer været kendt som en af Vestkystens vigtigste havne, når det kommer til landing og forædling af konsumfisk. Fiskerierhvervet har formet byens kultur, økonomi og identitet. Fiskeriet er nemlig mere end et erhverv, det er en livsstil, som giver Hirtshals sin helt særlige charme lød det indledningsvis fra Søren Smalbro.
– For når man ligger på kanten af Skagerrak, er det ikke bindingsværk og stokroseidyl, der præger bybilledet. Herude er klimaet barskt og det afspejles i byens indretning og i de mennesker, der bor her. Herude skal man kunne holde til lidt af hvert. Og det er lige præcis den upolerede og autentiske atmosfære, som lokker folk til Hirtshals, tilføjede borgmesteren.
– Kombineret med den unikke geografiske placering er fiskeriet hele grundlaget for, at man for over 200 år gjorde sig de første tanker om at etablere en havn ved det lille fiskerleje, som dengang blev kaldt for Lilleheden. Formålet med at anlægge en havn i Hirtshals var at gøre transporten af gods mellem Norge og Vendsyssel lettere, og at fremme fiskeriet på de gode fiskepladser i Skagerrak og Nordsøen, lød det længere henne i talen fra Søren Smalbro, der også fik nævnt den planlagte udvidelse af Hirtshals Havn.
– Sild, makrel, laks og rødspætter er de fleste af os nok fortrolige med. Men der findes mange andre lækre spisefisk, som man måske ikke har prøvet endnu og som i den grad fortjener en chance på tallerkenen. De næste tre dage skal vi kigge på dem, tilberede dem, smage på dem og i det hele taget lære en masse nyt om fisk og fiskeri, fastlog borgmesteren og ønskede alle rigtig god fornøjelse med Hirtshals Fiskefestval.
Allerede mens talerne blev holdt, var de 10 deltagende hold fra Restaurant Abstrakt i Hirtshals, Essensgården i Frederikshavn, Restaurant Emil i Aalborg, Villa Vest i Lønstrup, TRI i Agger, Allimentum i Aalborg, Ruths Hotel i Gl. skagen, Restaurant Nam i Aalborg og Bryghuset Vendia fra Hjørring i gang med de første forberedelser til deres respektive retter ved Local Cooking. Konkurrencen finder sted i teltet frem til kl. 15, hvor en vinder skal være fundet.
Mens starten gik og talerne blev holdt i teltet på Sydvestkajen, var der også allerede gang i de spændende og lærerige madværksted for familier i teltet Skibet på Den Grønne Plads. Lokale Thorsten Laursen er i skrivende stund i gang med madlavningen i selskab med en tysk familie, der igennem adskillige år har besøgt ham som venner i privaten på Nejstbrinken i Hirtshals.
Ansvaret for de store forsyninger af frisk fisk er igen i år lagt i sikre hænder hos auktionsmester Finn Møller Jensen, som var yderst tilfreds med i år at have kunnet skaffe de fornødne råvarer til alle aktiviteterne under Hirtshals Fiskefestival. Sidste år holdet det noget hårdere, da blæsten havde lagt en dæmper på de lokale fiskeres landinger.
Nu er der så fra torsdag formiddag og helt frem til lørdag eftermiddag konstant gang i små og store arrangementer under den store organisatoriske paraply kaldet Hirtshals Fiskefestival.