Det nordiske lys har i en lang årrække dannet baggrund for Fritze Lundstrøms kunst, og hendes studieture derfor er gået til Lofoten, Norge, Svalbard og Grønland i Arktis samt Island og Færøerne. Det er lyset, som vi har i Norden, der inspirerer hende, men desto mere oplagt forekommer derfor også en udstilling som den kommende hos Hirtshals Fyr.
– Jeg maler i akvarel. Udgangspunktet i mange af mine værker begynder i stilhed uden rum og form. Derudover tegner jeg en del. Det at male, er at lege med lys og atmosfære, flygtighed og udviskede konturer, som giver mig en oplevelse af ophøjet skønhed. Mine observationer af naturen er i mine billeder reduceret til et forenklet billedsprog af former, farver og flader, der bevæger sig mellem figuration og abstraktion. Akvarellen ligner ikke fotografier, men har nok interessen for lys til fælles med fotografiet, men ikke forholdet til tid, rum og synsvinkel, fortæller Fritze Lundstrøm.
– Jeg prøver at skabe et nuanceret billede af lyset i Norden igennem mine akvareller og fotos. Dette fantastiske smukke natursceneri med uendelig mange spektakulære naturscenarier både til lands og vands, som er i Norden, er mit udgangspunkt for denne udstilling, tilføjer kunstneren.
Vand er følelsernes element, og akvarelmaleriet har derfor det potentiale, at det kan formidle indhold på en følsom og umiddelbar facon. Akvarelmaleriet har alle de kvaliteter, som drømme er gjort af. Derfor kan et vandfarvebillede virke så stort og stærkt på os, der ser på det. Akvarel er øjeblikkets medium, der giver muligheden for at arbejde hurtigt og spontant.
– Jeg arbejder dedikeret og målrettet i min proces, og holder fokus på mit mål. Jeg har som kunstner, opnået mange kunstneriske venskaber på tværs af Norden og Europa og disse er til stadig glæde og inspiration, slutter Fritze Lundstrøm.
Jens Ole Larsen
Som udlært smed i Mylund har Jens Ole Larsen arbejdet som sådan samt som installatør indenfor VVS. Derfor har han haft en naturlig tilgang til at arbejde med metal.
– Det har gjort, at jeg i de senere år har arbejdet med bronze, men også sten og glas. Jeg har tilegnet mig færdigheder og formsprog på Århus Kunstakademi, samt højskoler i Danebod, Vrå, Engelsholm og på Bornholm.
– Idéerne til de skulpturer, jeg laver, får jeg fra diverse begreber, matematiske former, sange og hvad jeg læser, og omsætter disse indtryk til skulpturer. Hver enkel skulptur udspringer således heraf, og skulpturerne er kun fremstillet i et eksemplar, da bronzearbejdet er udført efter cire perdue metoden, uddyber Jens Ole Larsen.
Kunstnerens ønske er, at andre også vil undre sig, se ting på en ny måde og glæde sig over det enkelte kunstværk og få den glæde, som han selv har haft ved fremstillingen.
Jens Ole Larsen har blandt andet udstillet i Smedjen i Thorshavn samt på Svanekegaarden på Bornholm.
Fritze Lundstrøm og Jens Ole Larsen udstiller på Hirtshals Fyr i perioden 10. til 18. August 2024.
Åbningstale ved Kurt Bærentsen, som er formand for Fonden Hirtshals Fyr.
Link til relateret artikel