Af Frode Larsen og Erik Høgh-Sørensen
Byrådsmedlemmer for henholdsvis
Dansk Folkeparti og Uafhængigt Frit Parti
Hjørring Kommune
”Økonomiske tilpasninger er ofte en nødvendighed,” skrev byrådsmedlem og udvalgsformand Claus Mørkbak Højrup fra Venstre forleden til en borger, han kaldte ”kære X”. Borgeren havde sammen med andre kritiseret byrådsflertallets seneste nedskæringer mod kommunens svært handicappede og udviklingshæmmede.
X har en bror på bostedet på Åge Holms Vej, og Højrup svarede i sin rolle som formand for Sundheds-, Ældre-, og Handicapudvalget, (SÆH) bl.a.:
”Økonomiske tilpasninger er ofte en nødvendighed i offentlige organisationer. I et samfund, hvor ressourcer er begrænsede, er det en udfordrende, men vigtig opgave at sikre, at disse ressourcer anvendes så effektivt som muligt.”
Allerede inden Højrups brev til ”kære X” i Nordsøposten havde UFP-Listen lagt op til at sætte besparelserne på byrådets dagsorden 31. januar.
For godt nok giver Højrup enkelte udmærkede forklaringer på tingenes tilstand, men i sidste ende ser partierne bag kommunens budgetaftale – Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Radikale, SF og Enhedslisten – ud til at være i gang med endnu flere a-sociale nedskæringer.
Flertallet bør ikke pille ved handicappedes livskvalitet, og vi foreslår derfor at genindføre, eller garantere, bostedets særlige omsorgs- og hjemmedage. Vi ser tegn på, at især politikerne i Venstre er ved at genoverveje spare-budgetforliget med Socialdemokratiet og de øvrige.
Konkret dækker de bortsparede hjemmedage over, at borgerne på Åge Holms Vej indtil for få år siden kunne få en ”time-out” på en dag efter eget valg. De kunne vælge at sove længe, tage et langt bad, spise sen morgenmad, hygge, gå til tandlæge eller gå på indkøb; alt sammen med støtte fra et medlem af personalet.
I dag er den politiske virkelighed dog, at byrådets flertal har en farverig tradition for at nedstemme alle forslag fra os. I spøg kalder vi derfor byrådet for ”29-2-parlamentet”.
Når vi foreslår noget, peger vi gerne på, hvor pengene skal komme fra. Det gjorde vi på byrådsmødet 11. oktober 2023, som stadig kan ses på byråds-TV. Vores to alternative forslag til budget 2024 sikrede kommunens likviditet bedre end det forlig, som Venstre, Socialdemokratiet, Konservative, Radikale, SF og Enhedslisten forinden var blevet enige om bag lukkede døre.
I UFP-borgerlistens forslag indgik forbedret handicappleje og en ny social bufferpulje på 7,7 millioner kroner til at ”imødegå forligspartiernes uansvarlige finansiering”. Med puljen kunne man have forebygget hovsa-nedskæringer som dem på Åge Holms Vej.
Begge alternative forslag blev nedstemt, men pengene eksisterer, for vores forslag blev kontrolberegnet objektivt af kommunalforvaltningen (og tak for det!).
Heldigvis hænder det, at 29-2-parlamentet selv finder på løsninger.
Det skete i 2023, da Vendsyssel Teater befandt sig på fallittens rand på grund af diverse uansvarligheder i den offentligt udpegede bestyrelse. Da borgmesteren og byrådets Økonomiudvalg omsider opdagede problemerne, fandt man – vupti – ekstra 5,2 millioner kroner.
Kan man på samme måde sikre velfærd og livskvalitet for kommunens svært handicappede?
Ja, selvfølgelig!
Godt nytår!
Ingen kritik af personalet, men NEJ til flere besparelser!
Enig, Mette!
Men er personalets gennem-strømning for høj?
Vi har at gøre med borgere, som har brug for stabilitet i tilværelsen.
Kan du få overtalt dit parti, Venstre, i denne sag?
Godt nytår!
Jeg udtaler mig som bonus-Mor. Og håber vi bliver hørt .
Det ville være rart nogle flere ville anvise, hvor pengene skal komme fra.
Billigt at blande den teater fadæse ind.
Men Jeg er godt træt af, at man hele tiden flytter rundt på hullerne i budgettet.
Samtidig er der slet ikke forsøg på at få en række dyre miljoting ind på forstepladen.De kommende år vil byde på klækkelige forsikringsstigninger.
Og indtægter. De kan fx hentes vil at producere billig varme, strøm og systematisk stor skalet naturforurening. Naturmødet – Av min arm.
Sidste skud i foden er at man vil strøm bedre væk ??? Fejlen er da Vi ikke bruger den selv og elbilerne kører fx kører på kulstrøm fra Aalborg.
For Hirthals kunne det gælde, at varmen kom ned fra 16.000 til under 12.000. Vi vil også slippe billigere i skal. Kommunenl slipper biligere på varme og strøm.
Det det er store penge og ikke befængte 5,2 mio for et teater. .
Igen en omgang ævl uden hverken hoved eller hale fra hr. Jens Holm…. Totalt uden sammenhæng…