Af Frode Larsen og Erik Høgh-Sørensen
Byrådsmedlemmer for henholdsvis
Dansk Folkeparti og Uafhængigt Frit Parti
Hjørring Kommune
På onsdag træffer Hjørrings 31 byrådsmedlemmer nok valgperiodens vigtigste beslutning. Skal 30 steder i kommunen plastres til med 52 store møller og 2.000 hektar solceller, svarende til 4.000 fodboldbaner?
Borgere kan stadig nå at ringe eller skrive til deres lokale politikere, men det er for sent, når først mølle-mastodonter og solcelle-ørkener er opstillet.
Indtil videre er der kommet 1.150 input fra borgere, virksomheder og organisationer.
Samlet set vil anlæggene kunne producere grøn strøm til op til 1,7 millioner husstande, hvilket er super. Imidlertid presses mange af anlæggene ned over lokalsamfund, uden at der gives ordentlig erstatning for ødelæggelser af ejendoms- og naturværdier.
Kommende generationer risikerer at skulle leve med skader på natur, miljø, turisme og kulturarv, samtidig med at kommunen i forvejen døjer med fraflytning og biodiversitetskrise.
Findes der andre muligheder? Ja.
UFP-borgerlisten og Dansk Folkeparti har sat små atomkraftanlæg på byrådets dagsorden. Nye generationer af mindre og sikrere atomkraftværker kan levere stabil elektricitet i takt med, at vind- og solenergi falder eller stiger pga. vejret.
En væsentlig grund til skepsis mod sol- og vindprojekterne er, at kompensationen til naboer og lokalsamfund er alt, alt for ringe.
I modsætning til København er Hjørring allerede nettoeksportør af energi, så lokale borgere og virksomheder burde få en kæmpe el-discount som kompensation. Så kunne Hjørring tiltrække nye virksomheder og arbejdspladser og forebygge fraflytning.
Værre er, at de utilstrækkelige statslige og kommunale erstatninger også er alt for bureaukratiske. Mange penge går til offentlig administration i stedet for de mest berørte naboer (nogle VE-forslagsstillere har været i prisværdig god dialog med lokalsamfundene).
Manglende kapacitet på elnettet er yderligere et problem.
Som bekendt bliver mange vindmøller sat i stå, når det blæser, fordi EU og den danske stat tillader flaskehalse og tysk konkurrenceforvridning. Forbedres net-kapaciteten ikke, risikerer Hirtshals på sigt at miste færgedrift, fordi rederierne ikke kan få grøn strøm. Net-problemet kan løses, men i mangel af planmæssig finansiering kan el-kunder og skatteydere ende med yderligere en regning.
Kulturarv og turisme er truet.
Det gælder det prægtige ørnereservat i nord, hvor ørnene såvel som Europas trækfugle generelt risikerer at blive dræbt af vindmøllevinger.
Samme problem for vores smukke kulturlandskaber i syd. Malere som Svend Engelund (1908-2007) udviklede en unik Vendsyssel-version af det, som gjorde Cézanne og andre franske malere verdensberømte. Kunstinteresserede turister ser disse kulturlandskaber på Vendsyssels flotte kunstmuseer. Hvorfor spolere det?
Samme problem for Børglum Kloster. Socialdemokratiets bukser er ved at sprække, fordi de og andre partier åh-så-gerne vil være fortalere for klostrets status som UNESCO-verdensarv. Samtidig lægges der op til at placere VE-anlæg lige i nærheden af Børglum, stik imod UNESCOs retningslinjer.
De gamle partiers dobbeltspil bunder i et dybere demokratisk problem.
Ved kommunalvalget i 2021 fedtspillede Socialdemokratiet og resten af byrådsflertallet på vælgermøder. Man undgik at fortælle forskellige lokalsamfund om udsigten til disse enorme vind- og solprojekter.
En del af de nuværende projekter er endda af gammel dato og afvist inden 2021. Alligevel dukker projekterne op igen. Det er ikke i orden.
Sluttelig et særdeles blodigt aspekt. Kinas monopol inden for solcelle-produktion er ifølge menneskerets-organisationer baseret på slavearbejde og koncentrationslejre i Xin Jiang-provinsen.
Det betyder, at snart sagt samtlige Hjørrings solcelleanlæg kan ende med at være lavet af kinesiske slaver – medmindre byrådet kræver en socialt ansvarlig solcelleproduktion og overenskomster frem for slaveri.
Tilbage står, at de politikere, som stemmer for så store og historiske ændringer af vores liv og natur, burde have gjort disse planer bare nogenlunde tydelige før 2021-valget.
Så ville onsdagens beslutning have været mere demokratisk, end tilfældet er nu.
Lad os endelig få debat om disse emner.
I to er oppe mod resten af byrådet og de øvrige medlemmer vil måske hellere stemme mod deres egen mening ,blot for at undgå debatten.
I Hjørring Byråd skal den rigtige mening råde
Vrøvl. Alle byrådsmedlemmerne stemmer efter deres egen overbevisning.
Artiklen fremlægger det jo som om, at alle byrådsmedlemmer vil stemme alt igennem, og at man “putter med” sin holdning. Det er ingenlunde tilfældet. Det bliver nok nogle meget tætte afstemninger, 16-15 eller 15-16, på onsdag.
Min personlige holdning er, at vindmøllerne hører til ved motorvejen og havnen, eller hvor der ingen lokale protester er. Den holdning har jeg skiltet vidt og bredt med siden 2013, og endda meget tydligt op til det sidste valg. Og sådan kommer jeg også til at stemme på onsdag. Især omkring Børglum Kloster, hvor jeg mener at vi, som kommune, skal gå 100% efter at få klosteret på Unescos verdensarvsliste og ikke risikere, at vindmøller kommer i vejen for en godkendelse.
Ang. solceller tager jeg projekterne et ad gangen, men kravet om beplantning rundt om solcellerne betyder, at jeg nok kommer til at stemme en del af dem igennem.
Claus Mørkbak Højrup (V)
Byrådsmedlem, Hjørring Kommune.
Claus, du lader til at være på flugt fra dit partis officielle holdning… for det er jo din egen Venstre-borgmester Smalbro, som startede dette projektkaos, hvoraf forbavsende meget står til at blive godkendt.
I den situation fejlede Venstre og de øvrige partier. Man burde have fortalt vælgerne i valgkampen 2021 i hvilke områder, man kunne gå ind for vindmøller og solceller. Det havde været mere redeligt over for borgere og grundejere i de lokalsamfund, som nu rammes.
Mht. Børglum ser vi ud til at være enige, men hvad med ørnereservatet?
Og vil du virkelig stemme ja til solceller, når/hvis der er tale om kinesisk slavearbejde?
Mvh – Erik Høgh-Sørensen, UFP-lokallisten
det bliver spændende og se,hvad der sker på onsdag
godt med lidt fut i debatten
Jeg håber der ligger en grundig CO2 beregning til den kommende beslutning
Forbrug ved produktionen af solceller og vindmøller
Transport
Forbrug ved anlægsarbejdet, gravearbejdet ved kabelføringerne, anlæg af køreveje, anlæg af serviceveje
Manglende afgrøder til optagelse af CO2
Entreprenørmaskiner og lastvogne er endnu ikke CO2 fri
Det kunne være flot, hvis Hjørring Kommune kunne være med til at skubbe til meget vigtigt behov for Folketingsbeslutning om indførelse af atomkraft (Thorium). Det er efter min mening vejen frem. Det er virkelig ærgerligt og skyklapagtigt, at man satser så hårdt på sol og vind med de mange belastninger og usikkerheder det indebærer.
I et vind-om-sust og solbeskinnet land som Danmark er der ikke behov for dyr atomkraft. Det kan anbefales at læse følgende på nettet: http://www.fakta_om_atomkraft_final.pdf Her får man en nuanceret beskrivelse af fordele og ulemper ved atomkraft.
Præcis! Det forslag har vi sat på byrådets dagsorden:
https://nordsoeposten.dk/forslag-angaaende-atomkraft-paa-dagsordenen-til-onsdagens-byraadsmoede-i-hjoerring-kommune/