I strandkanten ligger der døde svaner med få meters afstand ved havnen i Voerså.
På grund af fugleinfluenza i vilde fugle i Danmark har der siden den 6. november 2020 været krav om, at fjerkræ og andre fugle i fangenskab skal være lukket inde eller være overdækket for at forhindre smitte ved kontakt til vilde fugle.
– Vi har fået flere indmeldinger om døde fugle ind i dag. Beredskabsstyrelsen er på vej ud for at samle døde fugle ind, så de kan blive sendt til undersøgelse, siger Flemming Kure Marker, Veterinærchef i Fødevarestyrelsen.
Sygdom fundet i 5 besætninger
Der er konstateret højpatogen fugleinfluenza i fem besætninger i Danmark. Senest hos et mindre fuglehold ved Østermarie på Bornholm. Der er ikke fundet fugleinfluenza i besætninger i Nordjylland. Det nærmeste er i en besætning i Løwel ved Viborg.
Om de mange døde svaner var smittet med fugleinfluenza tør veterinærchef i Fødevarestyrelsen Flemming Kure Marker endnu ikke sige noget om.
– Det er for tidligt at sige om det er fugleinfluenza. Det får vi først svar på i morgen eller overmorgen, siger han
Flere fund af fugleinfluenza i Nordjylland
I Nordjylland er der registreret flere fund af fugleinfluenza i Mariagerfjord, Rebild, Jammerbugt og Aalborg Kommune. I Voerså har man indtil videre ikke fundet fugleinfluenza, men der er dog registreret et tilfælde i nabobyen Aså.
Fugleinfluenzaen er bragt til Europa med efterårets fugletræk fra Rusland og Kasakhstan, og flere europæiske lande har rapporteret om fugleinfluenza i både vilde fugle og i fjerkræbesætninger.
Sygdommen spreder sig til Danmark fra Tyskland, men i følge Torben Pihl så har fugleinfluenza været aftagende hos svaner på det seneste, mens man har set, at flere rovfugle er blevet ramt.
Fugleinfluenza trives bedst i store fuglebesætninger, og netop i området ved havnen i Voerså er der ofte store fugletræk, som holder til over det lave vand på begge sider af havnen.
Virus spredes via luftvejene og gennem afføringen, men alle fugle kan blive smittet. Ved fund af fugleinfluenza i Danmark bliver der omgående oprettet forskellige slags zoner eller områder afhængigt af, om influenzaen har ramt vilde fugle eller tamfjerkræ. Zonerne oprettes for at undgå, at smitten spredes.
Døde svaner flere steder
Det er ikke bare ved Voerså, at de seneste uger er registreret mange fund af døde svaner. Det skete på Bornholm i weekenden, og midt i februar var det i Mørke på Djursland, at man opdagede mange døde svaner på et mindre område.
Trusselsniveauet for højpatogen fugleinfluenza i Danmark vurderes pr. 5. november til at være højt i forhold til risikoen for smitte med fugleinfluenza fra vilde fugle til tamfjerkræ. Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen til, at man melder fund af døde fugle til dem.
Man kan indrapportere fund af døde, vilde fugle enten via kontaktformularen eller direkte via smartphone ved hjælp af Fødevarestyrelsens app “fugleinfluenza tip”.
I Nordjylland er der i følge Fødevarestyrelsen registreret 19 fugle, som er døde med fugleinfluenza i kroppen. I alt er der analyseret prøver fra 248 fugle i Danmark i 2021, og i 72 tilfælde var fuglene smittet med fugleinfluenzaen H5 N8.
Fugleinfluenza kan smitte til mennesker. Der er dog rapporteret om meget få tilfælde af smitte til mennesker i udlandet med de typer af fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i Europa.
Rør ikke ved døde fugle
DET SKAL DU GØRE, HVIS DU OPDAGER DØDE FUGLE:
– Undgå at røre ved vilde fugle, der er døde.
– Hvis din kat eller hund kommer hjem med en død fugl, skal du kun være opmærksom, hvis du bor i en zone med fugleinfluenza.
– Du må gerne fodre ænder, men undgå kontakt med dyrene på grund af smitterisiko.
– Husk ekstra god hygiejne ved håndtering af vilde fugle og fjerkræ fx efter jagt.
– Symptomer på fugleinfluenza blandt fjerkræ er pludselig høj dødelighed, stop for æglægning, luftvejssymptomer, øjenbetændelse med tåreflåd, diarré og eventuelt væskeophobninger samt misfarvning af huden, især i hovedet på fuglen.
Kilde: Fødevarestyrelsen