Det ser idyllisk ud på marken ved Rubjerg Knude Fyr, skriver TV2 Nord.
Men græsset, som Svenning Christensens kvæg døgnet rundt spiser af, gemmer på en usynlig forurening.
– Det er noget af en bet, konstaterer han.
PFAS-fund lukkede besætningen
Tidligere på året blev der konstateret PFAS-forekomster på arealet – tre gange højere end de tilladte grænseværdier. Ifølge Fødevarestyrelsen stammer det formentlig fra havskum, som er blæst ind over arealet.
– Det er det, man på godt jysk kalder rigtig træls, for jeg kan godt lide at have dyr og kvæg, pointerer han.
Svenning Christensens kvæg afgræsser et kommunalt areal. Det var Hjørring Kommune, som tidligere på året udtog PFAS-prøver fra marken. Og det har nu fået konsekvenser for Svenning Christensen.
– Så overtager Fødevarestyrelsen, og så snart de fik nys om det, så lukkede de min besætning helt, forklarer han.
Det betyder, at Svenning Christensen ikke som vanligt kan sende sit kvæg til slagtning, men skal have udtaget individuelle blodprøver fra de enkelte dyr, som så skal analyseres, inden dyrene kan sendes til slagteriet.
– Men jeg har 30 dyr, der skal til slagtning igennem året. Og så kan du godt se, hvis jeg skal til at tage blodprøver af dem hver gang, det er en tidsrøver, og det koster jo også, erkender han.
– Svært at tage ansvar som kommune
Med andre ord har Svenning Christensen nu et stort problem på grund af en Pfas-prøve, som kommunen udtog. Alligevel mener formanden for teknik- og miljøudvalget ikke, at kommunen kan drages til ansvar for Svenning Christensens situation.
– Hvis vi som kommune havde gjort noget, som er skyld i det her – hvis vi for eksempel havde spredt aske ud over en mark, hvor der gik noget kvæg – så kunne man måske tale om, at vi havde et ansvar, men her hvor PFAS er overalt, synes jeg, det er svært at tage et ansvar som kommune, konstaterer Søren Homann (K), der er formand, Teknik- og Miljøudvalget i Hjørring Kommune.
Ifølge Fødevarestyrelsen kan Svenning Christensen atter frit sende sit kvæg til slagtning, når prøver fra kvæget endegyldigt har fastslået, om de har indtaget PFAS eller ej. Og hvis de har, kan de først sendes til slagtning, når mængden af PFAS i dyrene er under grænseværdierne igen.
– Men så skal du jo finde alternative afgræsnings-arealer, og det kan jeg ikke med alle de dyr, jeg har, fastslår han.
Nødt til at indrette sig
Svenning Christensen har endnu ikke overblik over, hvad situationen koster ham i kroner og ører, men sikkert er det, at han helst havde været situationen foruden.
Kan du overhovedet komme fri af den her situation?
– Det håber jeg, men det er jo op til myndighederne. Jeg har jo sådan set ingen ting at sige, jeg er nødt til at indrette mig efter myndighederne, påpeger han.