Det er ikke kun kaptajnen, skibsbesætningen og forskerne, der er glade for det store forskningsskib Dana IV.
Mange borgere vil gerne en tur ombord og se, hvordan man bor og arbejder på landets største forskningsskib.
Dana IV kom til København fra Hirtshals torsdag den 6. marts om morgenen. Mens det lå til kaj ved Toldboden for at hente deltagere til forskningstogt i Østersøen, var hele to hold gæster ombord, en gruppe medarbejdere fra DTU – Technical University of Denmark og en afdeling fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen.
Gæsterne fik fuld valuta for pengene, for temperaturen nåede op på tocifrede grader, og forårssolen skinnede fra en skyfri himmel ned over dækket og ind ad koøjerne, mens togtleder Marie Storr-Paulsen fra DTU Aqua som erfaren og vidende vært fortalte om skibets historie, togter, teknik og livet ombord – og også, at rejsen for netop dette forskningsskib snart er slut efter 40 års tro tjeneste.
Et nyt topmoderne forskningsskib er under udførelse. Som det næste i linjen af en række Dana’er, der går godt 100 år tilbage, kommer det nye til at hedde Dana V.
Dana V kommer til at overtage opgaverne med monitorering af fiskebestande, forskningstogter og som noget nyt avancerede muligheder for uddannelsesaktiviteter fra slutningen af 2027.
Indtil da sejler det gode skib Dana IV videre i de nordiske farvande og omkring Grønland og hjælper på den måde samfundet med, at forskerne kan levere vigtig viden om havmiljøet, fiskebestande og alt det andet liv i havet.
Fakta om Dana IV
Dana IV blev bygget af Fiskeriministeriet og søsat i 1981. Skibet er hjemmehørende i Hirtshals Havn. Dets primære opgave var og er at overvåge fiskebestandene i de europæiske farvande og Nordatlanten i forhold til Danmarks forpligtelser i EU.
Skibet bruges også til forskningstogter længere væk, f.eks. Grønland og Sargassohavet. Dana flyttede med til DTU, da Danmarks Fiskeriundersøgelser (nu DTU Aqua) blev en del af DTU i 2007.
Foto: Anja Gadgård Boye.
Kilde: .