Det er meget utilfredsstillende, at Hjørring Antenneselskab (HAS) har fjernet medlemmernes muligheder for at høre blandt andet lokale radioer på FM-båndet.
Det siger Orla Kjærgaard fra Hjørring. Han har til antenneselskabets generalforsamling onsdag på Vendelbohus i Hjørring indsendt et forslag om genindførelse af FM båndet og de radiokanaler, der var før nedlukning af signalet.
– Bestyrelsen har nedlagt FM båndet uden at spørge medlemmerne, og jeg er også af den opfattelse at vedtægterne ikke er overholdt.
– Jeg har talt med mange medlemmer af HAS, som er meget utilfredse med, at FM signalet er fjernet og med den forringelse af medlemskabet, som det har betydet. Derfor stiller jeg forslaget på egne og på mange andres vegne.
En række lokale radioer kan ikke længere høres af de medlemmer af HAS, som tidligere kunne lytte til Skaga FM, Radio Vendsyssel, ANR og andre lokalradioer herunder Radio Sindal, hvor Orla Kjærgaard er frivillig og blandt andet studievært.
– Jeg får mange henvendelser, fordi en del kender mig fra radioarbejdet, så jeg taler ikke kun for lokalradioerne. Jeg taler også for de mange lyttere, som antenneselskabet har frataget muligheden for at lytte til os ude på lokalradioerne, som er rigtig vigtige for lokalområderne.
– Det er jo også helt uhørt, at man bare lukker for FM båndet. Flere i for eksempel Lønstrup-området fortæller, at HAS har henvist dem til at sætte antenner op for at modtage FM-signalet, men der er mange steder, hvor man slet ikke må sætte antenner op.
HAS meldte den 24. august 2022 følgende ud på hjemmesiden:
”For at få den størst mulige båndbredde fremover, bliver det desværre nødvendigt at lukke for muligheden for at høre radio via antennestikket. Vi har siden efteråret 2016 “holdt hånden under” radio-kanalerne og er formentligt den sidste forening, der lukker for dem. Lukningen sker tirsdag den 30.08.22.
Radio- og tv-nævnet fortæller, at det er planen at slukke for FM-båndet og overgå til digital radio – og det er den vej, det også går her i foreningen. Brug i stedet en husantenne”.
Orla Kjærgaard mener, at HAS med beslutningen skubber på de politiske ønsker om helt af lukke FM-signalet i Danmark. Han frygter også for trafiksikkerheden, når bilister uden moderne DAB-radioer i bilerne ikke kan tage FM-signalet.
Et sluk af FM-signalet vil nemlig også betyde, at bilisterne mistede adgangen til trafikmeldinger under kørslen.
FDM, bilejernes organisation, kæmper imod lukning af FM-signalet og konstaterer, at hvis to millioner bilejere skulle betale for at få eftermonteret en DAB-radio, ville den samlede regning blive gigantisk..
I flere end 15 år har der været politisk fokus på at fremme digital radio i Danmark. De politiske beslutninger herom findes i flere af medieaftalerne siden 2011 i form af en køreplan for digital radio, som er blevet justeret undervejs. Under digital radio forstås ikke bare DAB, men også internetradio og radio via kabel.
Efter den tidligere køreplan for digital radio var det hensigten at lukke FM-båndet ved udgangen af 2019, hvis det midt på året 2018 kan konstateres, at minimum 50 procent af radiolytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme.
Denne beslutning gælder ikke mere. Derimod følger man nu udviklingen i radiolytningen på de forskellige platforme. Når 50 procent af radiolytningen, herunder i biler, sker på digitale platforme, træffes der beslutning om tidspunktet for FM-sluk, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.
– Det er jo helt forkert, at HAS fratager medlemmerne mulighed for at tage FM-signalet, og vi er også mange, der fortsat har nogle lidt ældre anlæg, som slet ikke kan tage de digitale signaler. Det er ikke god medlemspleje, så nu må de ændre beslutningen, siger hjørringenseren.
Håbet om at bevare FM-signalet lever altså lokalt ifølge Orla Kjærgaard og nationalt ifølge FDM.
– Man skal huske på, at FM-signalet og digital radiolytning ikke udelukker hinanden. Der er intet i vejen for, at FM-båndet, med de åbenlyse fordele det har, herunder trafikmeldinger, eksisterer sideløbende med DAB-båndet og andre digitale løsninger, udtalte tidligere Torben Lund Kudsk fra FDM, som fortsat følger udviklingen tæt.
HAS er en medlemsejet forening, der forsyner bredbånd og TV til over 20000 adresser. HAS stod oprindeligt for Hjørring Antenneselskab, men i dag ville det være lidt misvisende. HAS har nemlig anlæg i Bjergby, Harken, Horne, Hjørring, Lønstrup, Poulstrup, Skallerup Klit, Tornby, Tårs, Tversted, Vidstrup, Åbyen, Hirtshals og Sindal.