I et medlemsbrev den 8. juni 2023 glædede bestyrelsen i GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur sig over, at European Energy har fået afslag på deres ansøgninger om at etablere havvindmøller tæt på indsejlingen til Hirtshals havn og på stenrevene ud for kysten mellem Hirtshals og Lønstrup.
I bestyrelsen har de, ifølge et aktuelt nyhedsbrev, hen over sommerferien analyseret situationen, og de har besluttet at fortsætte deres arbejde med fokus på de forslag til ændringer i havplanen, der bliver sendt i offentlig høring senest den 30. september 2023. GERNOK er blevet optaget på høringslisten, og de vil udarbejde et høringssvar med afsæt i hovedpunkterne i foreningens formål:
• At bidrage til bevarelse af det meget unikke naturområde, der strækker sig fra Hirtshals i nord til
Lønstrup i syd – et område med stor værdi for de mennesker, der lever der og for de mange turister, der hvert år besøger området.
• At friholde det anførte naturområde for kystnære havmøller.
• At friholde fiskepladserne på stenrevene mellem Hirtshals og Lønstrup for vindmøller af hensyn til det kystnære fiskeri, ynglepladser for fisk og skaldyr samt det rige fugleliv.
I den nugældende havplan er der udlagt natur– og miljøbeskyttelsesområder (N) nord og syd for kystområdet mellem Hirtshals og Lønstrup (se kortet nedenfor).
Da hovedparten af stenrevene mellem Hirtshals og Lønstrup i den gældende havplan er udlagt som råstofindvindingsområde (R), finder de det naturligt, at stenrevene bliver udlagt som ét stort sammenhængende beskyttet naturområde, der er åbent for skånsomt fiskeri, men uden trawlfiskeri og uden mulighed for at opstille kystnære havvindmøller.
En sådan ændring af havplanen vil på samme tid tage hensyn til kystfiskeriet, biodiversiteten og stenrevene med de værdifulde gydepladser ud for kysten (se det gamle kort over stenrevene nedenfor), samt bevare kystområdets attraktionsværdi for turisterhvervet og beboerne langs kysten. Desuden falder vores tanker fint i tråd med regeringens ønsker om at skabe større og mere sammenhængende natur– og miljøbeskyttelsesområder og at reducere områderne, der i den nuværende havplan er udlagt til råstofindvinding.
Fiskepladser udfor Blokhus, Løkken, Lyngby og Lønstrup fra 1925–26.
Udsnit af kort over stengrundene udfor Hirtshals 1927. Fiskepladserne fandt man ved hjælp af ”med”. Bestyrelsen vil holde medlemmerne orienteret, når vi har udarbejdet vores høringssvar til ændringerne i havplanen.
Bestyrelsen vil holde medlemmerne orienteret, når vi har udarbejdet vores høringssvar til ændringerne i
havplanen.
Kilde: GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur.