Nu samles kræfterne imod placeringen af en gigantisk vindmøllepark få km fra stranden på hele strækningen mellem Hirtshals og Lønstrup.
GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur – er stiftet på baggrund af European Energys planer om at etablere en havvindmøllepark med op til 49 vindmøller med en maksimal højde på 300 meter ca. 4 km fra kysten på hele strækningen mellem Hirtshals og Lønstrup. Til sammenligning er møllerne på Hirtshals Havn 150 meter og Storebæltsbroens højeste pyloner er 254 m.
Aktuelt har godt 1000 skrevet under imod opførelsen af havvindmøllerne.
Projektet er ansøgt under Åben–dør–ordningen, der burde sikre lokal forankring til ”mindre, kystnære projekter”, men Hjørring Byråd har i strid med kommunernes styrelseslov afgivet høringssvar, og Byrådet har hverken inddraget borgerne eller taget stilling til muligheden for at nedlægge veto. Stifterne af GERNOK har, sammen med flere andre, anket sagen, der i øjeblikket behandles i Ankestyrelsen.
Personerne bag GERNOK har ligeledes rettet henvendelse til Søfartsstyrelsen, der udtaler at der ikke kan opføres havvindmøller i det pågældende område.
European Energy har planlagt, at de mange vindmøller skal anbringes på de stenrev, der har skaffet fisk på bordet så længe vendelboerne har kunnet fiske fra kysten.
I Danmark har vi en Havplan, der tydeligt angiver de områder, hvor der kan anbringes havvindmøller med hensyntagen til natur og kultur. I denne Havplan har staten udlagt et område ca. 20 kilometer fra kysten sydvest for Lønstrup til vedvarende energi, og her mener GERNOK at havvindmøllerne bør placeres.
Det er vigtigt, mener den nye forening, at havvindmøller i Danmark bliver anbragt ud fra en overordnet statslig planlægning. Det skal ikke være muligt for private investorer efter først til mølle–princippet gratis at sætte sig på vores fælles undergrund, fastslår den nystartede forening.
GERNOK er partipolitisk neutral og foreningens formål er:
- At bidrage til bevarelse af det meget unikke naturområde, der strækker sig fra Hirtshals i nord og til Lønstrup i syd – et område med stor værdi for de mennesker, der lever der og for de mange turister, der hvert år besøger området.
- At friholde det anførte naturområde for kystnære havmøller, og i stedet placere havvindmøller i det i Havplanen udlagte område.
- At friholde fiskepladserne på stenrevene mellem Hirtshals og Lønstrup for vindmøller af hensyn til det kystnære fiskeri, ynglepladser for fisk og skaldyr samt det rige fugleliv.
- At samarbejde med grupper og foreninger andre steder i landet med henblik på at sikre;
– at især mange kystnære arealer friholdes fra arealudlæg til nye, større anlæg, så naturen fortsat kan nydes af mange mennesker – som det står anført i Havplanen.
– at de fysiske anlæg til grøn energi anbringes ud fra en overordnet planlægning med respekt for vores natur– og kulturværdier, samtidig med at den grønne omstilling fremmes.
Hjørring Byråd brugte ikke sin vetoret til at forhindre, at European Energy kunne starte processen, og dermed har de angiveligt åbnet for at forære vores fælles undergrund væk til et privat firma.
Læs mere om GERNOK på gernok.dk hvor det er muligt at se forskellige visualiseringer fremstillet af GERNOK og andre private aktører. European Energy har til dato endnu ikke frigivet visualiseringer af projektet.
GERNOKS Bestyrelse består af formand Susanne Fibiger, Tornby, næstformand Per L. Pedersen, Lønstrup, Jens Schlie, Hirtshals, Ole Møgelmose, Tornby, Helene Ingerslev, Jens Peter Toft og Jørgen Norup alle sommerhusejere i Tornby.
I petroleumslampens skær er dette rent vrøvl set fra een eller andnden balkon i Fyrklit.
Såvel diverse regeringer som EU har besluttet, der dyr fossil gas og olie skal erstattes. Der er således et valg mellem en miliardbesparelse for fx lokale forbrugere på gas og olie. Hirtshals og Hjørring, kommune- og stats udgifter lokalt vil lokalt som på landsplan falde.
Vi bliver langt mindre afhænge af andre og får derved en evighedsmakine, der også er med til at betale den stadigt nødevendige import af fossilt.
Ja, så er det faktisk også rent.Måske vil man endda se gråspurve uden halstørklæde.
Folk her skyder jo på, det er et privat firma; men det er altså Devist desværre) sådan, at Vi som land har udliceret og dermed privatiseret mængder af vitale funktioner allerede.
Som det er nu, så er man allerede i allerhøjeste gradafghængige af delvist samme folk, der fyrer løs med olie, gas og kul. Så forskellen er ens. Denne meget danske verden er international, hvor vinderne er de, der er aktionærer.
Her i området burde man for længst have skiftet halvdelen af de kommunale værkers olie og gas ud med varme og delvist strøm. De er jo til eget forbrug. Det har man kunnet i årevis. Ved at eje en lille flok gode møller kunne man uden videre gå fra 16.000 til lidt under 12.000 pr hussstand(i gamle ikke Putin priser).
Det er også helt vildt, man end ikke magter at sammenkoble, at lidt billigere fjernvarme pr sammenlægning til enhver tid STADIG er meget dyrere end en simpel installation af single eller gruppe luft til vand varmepumper, der kun kræver en telefonopringning eller en mail.
Oveni så er det vel sådan, at ganske mange her kun har den almindelige folkepension og derved ikke meget til overs, når varme og strøm stiger. Den tænker de med herlighedsværdierne ikke på, trods de og Vi bor her. Det er meget egoistisk.
Det kune da være rart med færre på varmehjælp fremfor mange flere og mindre at indbetale til nødvendig skat til fælles gavn. Det har netop at gøre med dem ovre fra København. år de beslutter noget fornuftigt, nødvendigt og realtisk, så er det også galt.
Godt initiativ
Vi har jo brug for de vindmøller, men lad os få dem anbragt 20 km fra land, hvor det blæser ligeså meget, men hvor de ikke generer nogen.