Af Thomas Klimek og Rasmus Prehn
Henholdsvis 2. viceborgmester i Hjørring Kommune og fødevareminister og folketingsmedlem
Begge valgt for Socialdemokratiet i Hjørring Kommune
Det var den helt rigtige beslutning, da regeringen for et år siden besluttede at oprette en ny uddannelse til bioanalytiker på Skolevangen i Hjørring. Vi har længe vidst, at der er stor mangel på bioanalytikere i Nordjylland – ikke mindst på Hjørring Sygehus. Nu har det også vist sig, at uddannelsen er særdeles populær blandt ansøgerne. UCN modtog hele 100 ansøgninger til de 60 pladser, der nu er fyldt op. Uddannelsen hitter simpelthen.
Det er altid en fornøjelse, når rettidig omhu belønner sig. Her er der flere behov, der går op i en større enhed. Vi gør en målrettet indsats for at få uddannet nogle af de bioanalytikere, der mangler i Hjørring og resten af Nordjylland. Her viser det sig endda, at mange af de nye studerende er bosiddende i Nordjylland, hvorfor sandsynligheden for, at de bliver i regionen og arbejder her, er stor. Vi imødekommer et stort ønske hos de mange uddannelsessøgende om en uddannelse, de gerne vil søge ind på. Og sidst men ikke mindst lykkedes vi her med at oprette en ny attraktiv videregående uddannelse i Hjørring Kommune og dermed styrke vores position som stærk uddannelsesby. Altså endnu et skridt i retning af et Danmark i bedre balance, hvor nye stærke uddannelser placeres uden for de største byer København, Aarhus, Odense og Aalborg.
Beslutningen om bioanalytikeruddannelsen i Hjørring, er en beslutning til efterfølgelse. Når vi kan se et sammenfald i efterspørgsel på arbejdskraft og på interesse for at uddanne sig inden for et felt, skal vi slå til. Dertil kommer, at vi løbende skal gøre vores yderste for at opbygge nye, stærke uddannelseskraftcentre også uden for de alle største byer og tættere på, hvor behovene er.
Desværre så vi i år et fald i ansøgere på andre af vores velfærdsuddannelser. Meget kan forklares med, at der de foregående år har været ekstra store optag, fordi mange unge – nu de grundet corona ikke kunne rejse ud i verden i deres sabbatår – valgte at søge direkte ind på en uddannelse efter endt ungdomsuddannelse. De ekstraordinært store optag i de to foregående år, vil ikke overraskende afspejle sig i færre ansøgninger årene efter.
Men når det er slået fast, skal vi selvfølgelig sikre, at der gøres en langt større og mangefacetteret indsats for at gøre det mere attraktivt at uddanne sig til og arbejde som f.eks. sygeplejerske, lærer og pædagog.
I Hjørring Kommune bør vi også styrke vores strategi for, hvordan vi bliver en endnu mere attraktiv uddannelseskommune. Kan vi f.eks. forbedre udbuddet af ungdoms- og studieboliger – både i antal og kvalitet? Kan vi sikre, at Hjørring bliver mere attraktiv inden for kultur-, fritids-, sports- og byliv? Lykkedes vi med at tiltrække nye uddannelsessøgende udefra, er der nemlig også større chance for, at de også på sigt vælger at bosætte sig og arbejde i og omkring vores kommune, hvilket er vigtigt af så mange forskellige årsager – ikke mindst Hjørring Kommunes skattegrundlag og økonomi.
Lige så meget vi skal kippe med flaget over den rigtige beslutning på bioanalytikeruddannelsen. Lige så meget skal vi ydmygt knokle på med at løse de mange andre udfordringer. Det vil vi gerne invitere til bred samtænkning og bredt samarbejde omkring.