Det er i høj grad vindmølleindustrien, der får Danmark til at fremstå som et foregangsland inden for udvikling af fremtidens klimaløsninger.
Det viser en rapport, som Patent- og Varemærkestyrelsen netop har offentliggjort, over, hvilke danske virksomheder der i perioden 2011 til 2020 har søgt patent på CO2-reducerende løsninger.
Ifølge rapporten er Danmark sammen med Kina et af de få lande, hvor antallet af grønne patenter med CO2-reducerende effekt, er steget siden 2018. I samme periode er antallet af ansøgninger i lande som f.eks. USA, Tyskland og Sverige faldet. Og både målt i forhold til antallet af indbyggere og antallet af patentansøgninger har Danmark en mere end dobbelt så stor aktivitet inden for grønne patenter som de øvrige nævnte lande.
Et vindmølleland
Tallene i rapporten viser, at de mange grønne patenter i Danmark primært skyldes en enkelt branche, nemlig vindmølleindustrien. De tre vindmøllegiganter Vestas, Siemens Gamesa og LM Wind Power står således for over halvdelen af samtlige patenter på CO2-reducerende teknologi, som virksomheder i Danmark har ansøgt ved Den Europæiske Patentorganisation (EPO) fra 2011 til 2020.
”Målt på antallet af CO2-reducerende patenter er Danmark først og fremmest et vindmølleland. Der tages ganske vist også en del grønne patenter inden for fx landbrug og byggeri, men slet ikke i samme omfang,” siger Rune Bjørn Lorentzen, chef for politik og analyse i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Rapporten viser desuden, at ansøgninger inden for CO2-reducerende teknologier i Danmark præges af en kerne af velkendte navne. Således står de ti mest aktive virksomheder for næsten tre ud af fire grønne patenter. Ud over vindmølle-trioen udgøres top ti-listen af virksomheder som Novozymes, Haldor Topsøe, Danfoss, Grundfos, Dupont og Rockwool. Også Danmarks Teknologiske Universitet er en aktiv patentsøger.
Mellemstore virksomheder med uforløst potentiale
Til gengæld afslører rapporten, at især mellemstore danske virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte synes at halte efter med at få taget patenter på deres grønne løsninger, fortæller Rune Bjørn Lorentzen. De mellemstore virksomheder har i en periode på ti år mellem 2011-2020 blot indleveret 2,9 patentansøgninger pr. virksomhed i gennemsnit, mens små virksomheder på mellem 10 og 50 ansatte har indleveret 3,5 patentansøgninger i samme periode.
”Der er en stor underskov af små og mellemstore danske virksomheder, der arbejder med at udvikle grønne løsninger. Og lidt overraskende er det især de små virksomheder, der er aktive. De mellemstore virksomheder søger i mindre omfang patenter på grøn teknologi, og det kunne pege på et uforløst potentiale, hvor gevinsten af de mellemstore virksomheders gode ideer risikerer at gå tabt, hvis andre opnår rettigheder først,” siger Rune Bjørn Lorentzen.
Se rapporten her