Bæredygtighed og en stærk, grøn profil er nøgleord for klimaet og en god døråbner til øget salg.
– Vi har jo altid på mange måder været naturmennesker, men vi tør da godt indrømme, at det først er de senere år, at vi for alvor har fået øjnene op for, at vi skal tænke grønt og lave så meget som muligt på en bæredygtig måde.
Det fortæller Ivan Lindgren Hansen fra Hjørring-virksomheden ThermIT på Vandværksvej i Hjørring.
Virksomheden er også blevet en del af Hjørring Kommunes klimahandlingsplan Den Store Klimarejse og har derigennem blandt andet forpligtet sig til at dele viden og erfaring om arbejdet med bæredygtighed.
ThermIT producerer i Hjørring digital bæredygtig temperaturovervågning til køkkener, restauranter, supermarkeder, laboratorier, hospitaler, apoteker og andre med temperaturfølsomme varer.
Systemet er i sig selv en gevinst for miljøet, da der sendes en advarsel på telefonen, hvis temperaturen kommer uden for det fastsatte. Dermed kan der reddes varer for store beløb, hvis for eksempel strømmen svigter til køleskab og fryser.
Resultatet af for varme køleskabe og frysere kan være, at dyre varer for store beløb må kasseres. Det koster både mange penge, giver øget madspild og udløser ventetid på at få hylderne fyldt op med nye varer.
Den meget præcises, digitale og trådløse temperaturovervågning, aflæsning og logning af temperaturen i de lukkede enheder, kan også anvendes til at spare energi. Blot en enkelt grad for koldt i forhold til det nødvendige og lovpligtige kan koste 3-5 procent ekstra i strømforbrug.
Samtidig øger temperaturovervågning patientsikkerheden i forhold til medicin og fødevaresikkerheden, så vi undgår den dårlige mave og det, der er værre.
I dag er en synlig grøn profil vigtig og helt afgørende for at få nye kontrakter i hus. Det måtte ThermIT for nogle år siden erkende, da tabet af en rigtig stor, international ordre for alvor fik virksomheden til at synliggøre det bæredygtige arbejde, som ThermIT faktisk allerede var langt fremme med.
– Storkunden efterlyste ganske enkelt konkret dokumentation på, hvordan vi opfylder FN´s Verdensmål, og selv om jeg syntes, at vi allerede gjorde meget rigtigt, havde vi ingen dokumentation og beskrivelse af vores bæredygtighedsprofil. Så blev vi valgt fra, og det gjorde ondt.
– Som en naturlig del af vores arbejde med partnerskaber og vidensdeling indgik vi derfor et samarbejde med UCN i Aalborg og nogle dygtige unge mennesker på innovation og entrepreneurship linjen.
– Vi opbyggede og synliggjorde i fællesskab ThermITs bæredygtighedsprofil. I løbet af dette spændende samarbejde og proces har vi faktisk indført endnu flere bæredygtige arbejdsmåder. Vi genbruger for eksempel utroligt meget, og vi er alle blevet grebet af at tænke bæredygtigt og verdensmål i alt, vi foretager os. Det er både på arbejdspladsen ThermIT, hos os selv privat, og det er hos mange af vores kunder.