Bålet er og bliver noget helt centralt ved Sankt Hans. Desto mere prisværdigt er det altså, at de lokale arrangører og talere har fastholdt at gennemføre arrangementerne på trods af det gældende afbrændingsforbud.
Blandt de mange steder, hvor der lokalt fejres Sankt Hans er Fun-Park i Hirtshals. Her havde den radikale lokalpolitiker Gry Bruun Nielsen, der også er lærer, som dette års taler valgt at fokusere på fællesskab, som kaldte noget det vigttigste, vi som mennesker har.
– Det har jeg valgt, fordi det i min optik er ved at smuldre lidt mellem fingrene af os. Flere og flere føler sig ensomme, uanset alder, lød det indledningsvis fra Gry Bruun Nielsen, efter hun var blevet budt velkommen af Allan Helenius Kristensen.
– Jeg forestiller mig ofte en skala, hvor man længst ude i den ene side har den totale individualisme, hvor enhver er sin egen, lykkes smed og det er alles krig mod alle. I den anden ende af skalaen har vi det totale fællesskab, et fællesskab hvor der på ingen måde er plads til den enkelte, men fællesskabet behov overskygger ALT andet.
– Det der er vigtigt at forstå her, er at vi ikke skal løbe i den ene eller anden retning og begrave os på en fløj. Vi skal finde et sted mellem de to yderpunkter, fordi de to fløje har indbyrdes brug for hinanden. Den enkelte har brug for fællesskabet og fællesskabet har brug for hver og en. Det jeg til gengæld tror vi skal øve os på, er at sikre en ligevægt, således den individuelles behov og krav, ikke får for megen magt.
– Jeg står derfor her i aften og taler om fællesskabet, fordi det udgør en meget vigtig brik i vores samfund.
– Og fællesskab kan jo være mange ting, det kan både være den lille strikkeklub du har sammen med veninden eller naboen, det kan være på din arbejdsplads eller skole, din fodboldklub, din familie eller måske en aften som nu her i Fun Park. Fordi selvom vi ikke lige kan tænde bål og finde sammen om det, så har vi alligevel alle fundet vej hertil og ind i et fællesskab.
– Uanset hvem du er og hvor du kommer fra, så har du brug for at føle dig som en del af noget – en del af et fællesskab.
– Mange unge i dag hører ofte at ALT er muligt og at verden ligger for deres fødder – de skal blot kæmpe for det eller liiige arbejde det ekstra for det. Det er altså op til den enkelte at sikre sig et godt liv og ansvaret for at det lykkes ligger hos den unge. Men hvad blev der af fællesskabet?… og hvad er fortællingen om den unge, hvis det de drømte om ikke blev muligt? – Chancen for fiasko er jo enorm!
– Jeg ved ikke hvor mange af jer her i aften der er gået gennem livet uden at fejle, uden at løbe panden mod en mur eller ind af en blindgyde hvor vejen tilbage synes umulig… Jeg gætter på det er de færreste!
– Det oplever de unge anno 2023 også, måske mere end tidligere – og når det sker, så har de brug et fællesskab til at samle dem op.
– De fællesskaber skal vi alle være med til at pleje og dyrke. Vi skal invitere andre med ind i fællesskaberne og måske blot vise en retning til dannelsen af nye.
– Når I går herfra i aften håber jeg I vil tage én ting med – nemlig et citat som jeg personligt er meget inspireret af.
INGEN KAN ALT
ALLE KAN NOGET
SAMMEN KAN VI ENDNU MERE
– Og med dette vil jeg gerne ønsker jer alle, en herlig midsommer med forhåbning om at I går ud og dyrke de gode fællesskaber, lød det afslutningsvis fra Gry Bruun Nielsen.
Foto: Henrik Riasager/Mediehuset Hirtshals.