Mandag stemte et flertal i Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget i Hjørring Kommune for, at der nu skal kigges på mulige skole- og daginstitutionslukninger i kommunen.
Det sker efter, Hjørring har lukket 20 ud af 27 skoler de seneste 15 år, skriver TV2 Nord.
– Det er aldrig sjovt at skulle lukke en skole, men grundet befolkningsprognosen, så er der noget, der kalder på handling, fortæller udvalgsformand Gry Bruun Nielsen (RV).
Skal spare penge
Baggrunden for de mulige skolelukninger er en strukturanalyse, som kommunen bestilte i forbindelse med budgettet for 2023-2026.
Det er klart, at vi ikke kigger på kommunens største undervisningssteder. Gry Bruun Nielsen (RV), udvalgsformand for Børne-, Fritids- og Undervisningsudvalget.
Strukturanalysen dækker over skolestruktur, ledelsesstruktur på skole og dagtilbudsområdet, samt takster og styringsmodel på specialundervisningsområdet, derfor er det på disse områder, udvalget skal tilpasse budgettet.
– Det første tema omkring ledelsen har vi været igennem, og der har vi ikke umiddelbart fundet en hel masse at kunne spare på, så nu har vi den fysiske struktur og vores specialskole tilbage. Vi var et flertal i går, der synes, det er urealistrisk at spare alle 4,3 millioner fra vores specialskole, så derfor er der umiddelbart kun én måde at finde besparelserne på, og det er ved at kigge på vores undervisningssteder, forklarer udvalgsformanden.
Samtidig refererer Gry Bruun Nielsen også til andre faktorer i udvalgets beslutning.
– Det handler også om rettidig omhu, da vi ikke er interesseret i at stå i en situation, hvor det ser rigtig slemt ud. Så med al respekt for at nogen kan føle sig hårdt ramt på måske at få lukket sit lokale undervisningssted, så tror jeg stadig, at hvis vi bare lader stå til, så kan det se rigtig slemt ud på et senere tidspunkt, konstaterer hun.
Små skoler i fare
Når det kommer til, hvilke skoler der står for skud, kan udvalgsformanden dog ikke sige meget. Alligevel bør kommunens største skoler ikke føle sig truet.
– Det er klart, at vi ikke kigger på kommunens største undervisningssteder, så det er selvfølgelig de små undervisningssteder, vi har i kommunen, som vi kigger på, erkender Gry Bruun Nielsen.
Skolelukninger har i længere tid præget det nordjyske. For udover store demonstrationer i både Thy og Rebild, så har Aalborg Kommune også tidligere sat gang i debatten med sit udlæg omkring mulige skolesammenlægninger.
– Der er rigitg mange aspekter i det, og det er altså ikke bare sort hvidt, fastslår udvalgsformanden og fortsætter:
– Det er en risiko, at et lokalsamfund lukker sammen med skolen, men jeg vil også sige, at man måske burde skrue tiden tilbage og se på klitmøller som et godt eksempel på et lokalsamfund, der blomstrer, selvom der er en friskole. Så jeg køber personligt ikke helt præmissen om, at det er skolen, der lukker et lokalsamfundet, for der er mange andre faktorer, der spiller ind, pointerer hun.
Ønsker gennemsigtighed
Udvalgsformanden pointerer, at de for at sikre gennemsigtighed i forløbet ikke bare har siddet med det selv i udvalget.
– Vi haft bestyrelser med undervejs indenfor hvert tema. Så vi har forsøgt at være meget åbne omkring det her, og involvere dem i processen.
Flertallet bestånde af Gry Bruun Nielsen (RV), Lone Olsen (V), Christian Engen (V), Daniel Vestergaard (C) og Mathias Holger Nielsen (C) bad forvaltningen om at belyse forskellige scenarier i forhold til fysisk struktur på dagtilbuds- og skoleområdet til et kommende udvalgsmøde. Scenarierne skal indeholde lukning af undervisningssteder.
Kilde: TV2 Nord.
Det er lige at køre med klatten, at kommunen har lukket 7 af 27 skoler. Man har fremtvunget en rlkke privatskoler, så de 20 tilbagevlrende ikke har fået flere elever, lærere og faglærerne er blevet udnyttet bedre.
Hjørring by er også en ren ælle bælle. Man kunne got bygge på Højene og på Bagterp. Man alle skoler er gamle og gammeldagse.
Det lille for snart lang tiden været fornuftigere at by en helt ny2 spors med ny tiende, hor man gar fremturet med et ekstra handelcenter trods butiks død.
På den måde ville man have kunne stået med 1 ny skole, hvor de rejsende ny tiende have kort til lang tranport – og altså havde ryddet 2 gamle helt.
Men min hovedanke er den, man ikke starter med at repræsentere skolelukningerne med fremragende transport og tider som det første.
I det ligger også, at man det første år kunne have en halvtids skolesekretær/handymand til hvad der måtte forekomme af extra.
Hvad var det Søren Smalbro sagde under sidste valglamp. “Der bliver ikke lukke flere skoler hvis jeg bliver Borgmester. Vi har den skolestruktur vi skal have”. Men det er jo ikke det første han sagde under valgkampen som dagen efter blev til løftebrud – Tænk bare på TV2 Nord – valgudsendelsen. hvor han sagde: “Jeg må nok give Krage ret vi hare ikke råd til en Musikskole” – Hvad skete der dagen efter – ja så var Musikskolen nu en rigtig god ide, fordi jeg har tænkt mig om – hmmmm.
Der er masse af andre muligheder end skolelukninger for at skaffe pengene til Teateret, fordi lukke skal det selvfølgelig ikke. Der skal som en start en ny Bestyrelse til, fordi det er dem der har ansvaret for manglende rettidig omhu.
Lad mig i stilfærdighed henlede opmærksomheden på de 69 mio som vi bruger for meget i administration i forhold til de mest effektive kommuner i DK. Desværre har vi ikke et (i modsætning til hvad håbede og troede på) modigt og visionært flertal i Byrådet der tør tage kampen op mod DJØF’erne k administrationen. Det hele fortsætter i bedste Boelt stil – Salami metoden eller grønthøsteren – gør nu op med den vanetænkning og kom ud af boksen.