I en rapport udarbejdet af DTU Aqua fremgår det, at der er store klimagevinster at hente, hvis man i højere grad udnytter havet til at dyrke bl.a. muslinger og tang.
Ja, faktisk konkluderer rapporten ifølge DR, at vores samlede muslingehøst kunne være 45 gange så stor, som den er i dag, og at vi samlet set i 2050 ville kunne hente helt op mod 2,2 millioner ton muslinger, tang og andre planter og dyr, som enten kan spises direkte af mennesker eller bruges som dyrefoder.
– Der er nogle store potentialer i at udnytte havet på en bæredygtig måde. Hvor vi i dag bruger 60 procent af landjorden til landbrug, så bruger vi promiller af havet til havbrug. Og hvis vi skal bevare vores biodiversitet på land, så skal vi begynde at overveje, hvor vi skal dyrke vores fødevarer, udtaler Jens Kjerulf til DR.
Men selvom råvarerne fra havet også er et klimavenligt alternativ, til eksempelvis de sojabønner der idag bruges til fodring af dyr, så vil klimabesparelsen være allerstørst, hvis danskerne selv sætter tænderne i de klimavenlige råvarer, og skærer ned på forbruget af oksekød.
Et kilo oksekød udleder eksempelvis 140 gange så meget CO2 som et kilo muslinger. Og netop derfor bør vi danskere i højere grad tænke over, hvad vi putter i munden.
– Vi spiser cirka 40 gange mere kød end seafood om året per indbygger. Det er på alle måder ikke bæredygtigt og heller ikke sundhedsmæssigt forsvarligt. I dag er der meget fokus på det med klimaaftrykket, og det her har et meget, meget lavt klimaaftryk, siger Jens Kjerulf Petersen. Han påpeger yderligere, at der er et stort uudnyttet potentiale i de mindre eftertragtede arter som fjæsing, ising, skærising og strandkrabber.
Kilde: FiskeriTidende.