Lyd rejser langt hurtigere og over længere afstande i vand end i luft, og lavfrekvent lyd spreder sig mest. Dette betyder, at støjen fra vindmøllerne kan påvirke store havområder.
Havets dyr, som ikke kan se langt, er i de fleste tilfælde afhængige af lyd til kommunikation, navigation og overlevelse. Hvaler, fisk og andre marine arter bruger lyd til at finde mager, markere territorier og undgå farer.
Vindmøller producerer kontinuerlig lavfrekvent lyd fra deres generatorer og strukturer, som kan forstyrre havdyrenes kommunikation og adfærd. Tidligere forskning har vist, at kontinuerlig lavfrekvent støj kan overdøve dyrenes egne lyde, hvilket kan få dem til at ændre deres lydadfærd. Dette kan medføre, at de enten forsøger at råbe højere, bliver helt stille, eller ændrer deres bevægelsesmønstre. Disse ændringer kan resultere i lavere overlevelse og vækst hos afkommet.
Havforskningsinstituttet er en del af et stort EU-projekt, der undersøger støjen fra havvindmøller og dens påvirkning på økosystemerne i Nordsøen. Selv om vi kun er i begyndelsen af denne forskning, er der allerede nok viden til at være bekymret over de potentielle konsekvenser.
Det er derfor vigtigt at undgå at placere vindmøller i sårbare områder, der er vitale for bestemte arter eller hele økosystemer, såsom gydeområder for fisk. Selv om skibstrafik, minedrift og olieudvinding også støjer, er støjen fra vindmøller unik ved at være konstant i hele deres driftsperiode, som kan vare 20-30 år.
For at beskytte havets økosystemer er det afgørende at forstå og minimere de negative konsekvenser af den lavfrekvente lyd fra havvindmøller. Dette kræver mere forskning og nøje planlægning af, hvor vindmøllerne placeres.
Kilde: FiskerForum.
Det med at påvirke havets økosystem synes jeg godt nok er en voldsom konsekvens og et afgørende argument for modulære A-kraftværker
helt enig