Effektive havne er en vigtig forudsætning for økonomisk succes og velstand, mener regeringen i Tyskland. Havne sikrer udover forsyningen af industri, handel og befolkning også flere end fem millioner arbejdspladser i landet, noterer interesseorganisationen Danske Havne på LinkedIN.
Derfor vedtog den tyske regering før påske den Nationale Havnestrategi. Der er i et tværgående samarbejde mellem blandt andet ministerier og fagforbund udviklet fælles strategiske mål for at styrke havnene med 140 tilhørende operationelle foranstaltninger, der skal indfrimålene.
Mens havnene hører under delstaternes primære ansvar, er forbundet ifølge forfatningen ansvarlig for konstruktion og vedligeholdelse af de tilførende føderale transportveje og finansierer dem også. Alene til kanaltilpasninger på Elben og Weser, uddybningen af Ems og udvidelsen af vandvejene til Rostock og Wismar har forbundet de seneste 10 år i gennemsnitligt investeret cirka 500 millioner euro om året direkte i vedligeholdelse og udvidelse af forbindelserne til og fra de tyske havne.
Den Nationale Havnestrategi har defineret fem aktionsområder:
• styrkelse af konkurrenceevnen for havneplaceringen i Tyskland,
• udvikling af havnene til bæredygtige knudepunkter for energiomstillingen og omlastningssteder for skift af transportmidler,
• aktiv, bæredygtig udformning af digital transformation,
• uddannelse og beskæftigelse,
• behovsbaseret udvidelse og vedligeholdelse af transport- og kommunikationsinfrastrukturen.
Danske Havne er imponerede over den tyske handlekraft og prioritering, og vi håber, regeringen herhjemme vil sikre de danske havne opdaterede rammevilkår, der gør det muligt for de danske erhvervshavne at følge med udviklingen og konkurrencen med udlandet.
I Danmark arbejdes der også med fokus på havne i forbindelse med regeringens kommission om investeringer i havne og Transportstyrelsens udarbejdelse af et såkaldt Havneatlas. I EU har Parlamentet netop udarbejdet sin egen havnestrategi. Alt dette er et spejlbillede af den nuværende situation, hvor havne er nøglespillere i den grønne omstilling, i den geopolitiske situation og i spørgsmål om forsyningssikkerhed.
Her er det vigtigt, fastslår altså Danske Havne, at der også ud fra en konkurrencemæssig vinkel fortsat fastholdes fokus på havnenes rolle i Danmark. Dette gælder i særdeleshed også landets største færgehavn, tilføjer vi i al ubeskedenhed, som målt på antal passagerer vist fortsat er Hirtshals Havn.
Om Danske Havne
Danske Havne er som nævnt ovenfor en Brancheorganisation for erhvervshavne i Danmark.
Danske Havnes hovedopgaver er at skaffe erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat og ikke mindst at yde rådgivning og sikre rammer, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen i Danmark.
Kilde: Danske Havne.