Af Susanne Fibiger
Formand
GERNOK
Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur
Havområdet mellem Hirtshals og Lønstrup bør være et beskyttet naturområde i forbindelse med Miljøministeriets høringsproces om Indsatsprogram og udpegning af beskyttede områder i havet, indsendte GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur – en høringsudtalelse den 7. december 2023. Høringsfristen var den 20. december 2023. Vi beskrev her vores forslag om, at havområdet mellem Hirtshals og Lønstrup i fremtiden bør have status som et almindeligt beskyttet naturområde.
I øjeblikket har Søfartsstyrelsen sendt ændringer til Danmarks havplan i høring med høringsfrist den 5. februar 2024. GERNOK har derfor fulgt op med en ny høringsudtalelse den 18. januar 2024, hvor vi igen argumenterer for, at der bør være ét stort sammenhængende almindeligt beskyttet naturområde mellem Hirtshals og Lønstrup.
I den nugældende havplan er der udlagt natur- og miljøbeskyttelsesområder (N) nord og syd for kystområdet mellem Hirtshals og Lønstrup.
Mellem de to områder (N) er der langs kysten stenrev og sandbanker, som har stor værdi for biodiversiteten og det kystnære fiskeri, som gennem århundreder har fundet sted her.
Området udgør en mindre del af det meget store område, der i dag er udlagt til råstofindvinding (R).
Desuden er der en smal kile på hele strækningen tæt på kysten, som er udlagt til generel anvendelseszone (G).
Det vil medføre en uoprettelig skade, hvis det blev tilladt at beskadige eller helt eller delvist fjerne de mange stenrev, som danner biotoper for fisk, skaldyr og fugle. I dag øger og genopretter man tværtimod biotoper med stenrev mange steder i landet.Stenrevenes betydning understreges også af DTU Aquas udsætningsprojekt af hummeryngel med henblik på at genskabe en større lokal bestand af sort hummer på det naturlige stenrev mellem Hirtshals og Løkken.
Derfor finder vi det naturligt, at stenrevene bliver udlagt som ét stort sammenhængende almindeligt beskyttet naturområde, der er åbent for skånsomt fiskeri og med mulighed for kystsikring og sandfodring af kysten, men uden bundslæbende fiskeredskaber og uden mulighed for at opstille havvindmøller eller andre anlæg.
Velvidende at kystlandskabet ikke indgår i havplanen og havstrategien, burde der være en sammenhæng med den unikke natur på kyststrækningen, der bl.a. rummer Natura 2000 områderne Rubjerg Knude og Lønstrup Klint på 292 ha, og Kærsgård Strand, Vandplasken og Liver Å på 442 ha.
Dertil kan tilføjes flere internationale naturbeskyttelsesområder, der er omfattet af EU’s naturbeskyttelsesdirektiv, herunder Den Grønne Kile i Hirtshals, Tornby Klitplantage, Nørlev Kæret, Skallerup Indlandsklitter, Klithuse, Lien og Vennebjerg Bakke. Sammen med Natura 2000 områderne er det lokaliteter, der dækker hele den del af kysten, hvor en beskyttelse af stenrevene, som anført ovenfor, er vigtig. Den kystnære klitnatur, og den kystnære havstrækning hænger sammen og bør ses i sammenhæng.
I ”Status for Naturen i Hjørring Kommune. 2016” fremhæves det da også, at havet udfor kommunen er værdifuldt på et internationalt plan netop på grund af stengrundene:
“Kystlandskabet
Båndet langs kysterne rummer nogle af de bedste naturområder i kommunen, ja faktisk nogle af de bedste naturområder i hele landet. Selv på internationalt plan er naturområderne betydningsfulde, og EU har derfor i kystbåndet udpeget tre Natura 2000 områder, der rummer arter og naturtyper, der er truede i hele Europa. Båndets bredde varierer fra få hundrede meter til over tre kilometer, hvor sandflugten har flyttet sand ind i landet. En del af kystbåndet er bebygget med sommerhuse, men hvor mange andre kystlandskaber i Danmark blev bebygget med sommerhuse i 60’erne og frem, undgik store områder at blive bebygget, fordi fremsynede fredningsfolk i tide fik fredet bl.a. Rubjerg Knude, Kærsgård Strand, Skallerup Indlandsklitter og områder ved
Uggerby og Tversted Å’ers udløb.
Landskabet
Selve landskabet er også af international klasse, og der er udpeget tre Nationale kystlandskaber (Lønstrup Klint, Liver Å – Varbro Å og Hirtshals Klint) og et Geosite (Lønstrup Klint/Rubjerg Knude). … Havet udfor kommunen er også værdifuldt på internationalt plan. Her er det især stenrevene og sandbankerne, der er vigtige.
Naturtyper
Havet udfor kommunen er også værdifuldt på internationalt plan. Her er det især stenrevene og den kystnære klitnatur der er under konstant forandring både pga. tilførslen af sand og vindpåvirkning.”
En udpegning af et nyt beskyttet havstrategiområde, der beskytter stenrevene på hele strækningen mellem de to Natura 2000 områder (N) vil på samme tid tage hensyn til kystfiskeriet, biodiversiteten og stenrevene med de værdifulde gydepladser udfor kysten, samt bevare kystområdets attraktionsværdi for turisterhvervet og beboerne langs kysten.
Desuden falder disse tanker fint i tråd med udmeldingerne fra Biodiversitetsrådet, Danmarks Fiskeriforening, EU’s naturgenopretningsforordning og regeringens ønsker om at skabe større og mere sammenhængende natur– og miljøbeskyttelsesområder samt reducere områderne, der i den nuværende havplan er udlagt til råstofindvinding. GERNOK er opmærksom på, at arealerne til råstofindvinding i henhold til havplansaftalen søges reduceret fra i dag ca. 7 pct. af havarealet til 5 pct. af det samlede havareal med særligt fokus på de kystnære områder.
Vi håber, at vores forslag til ændring af Danmarks havplan kan bidrage positivt til de overvejelser, betragtninger og vurderinger, der skal foretages når der skal udpeges nye beskyttede områder i havet, og at vi dermed kan bidrage til opfyldelse af målsætningen om, at godt 30 pct. af det danske havareal skal udpeges til beskyttede områder, heraf 10 pct. til strengt beskyttede områder, samt reduktion af arealerne til råstofindvinding jfr. Aftale om Danmarks havplan af 7. juni 2023.
Det er rent til grin. Om få år er det væk.
Optimister kan kun håbe på et Skallerup Klit i stedet for en Skarreklit.
Man kan selvførgelig dykke der og finde fortidens svar på Atlantis. Det siges man også vil kunne finde hollandske bomtrawlere.med jernkæder om halsen.