Af Susanne Fibiger
Formand i GERNOK
Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur
Rævskærvej 42, Tornby, 9850 Hirtshals
For kort tid siden blev den såkaldte åben dør–ordning sat i bero af Energistyrelsen. Åben dør–ordningen var tiltænkt små og mindre havvindmølleprojekter med lokal opbakning. Ordningen udviklede sig pludseligt eksplosivt til at blive et gigantisk investeringsobjekt for private investorer, der efter først–til–mølle– princippet – uden hensyn til naturen – gratis kunne etablere havvindmøller tæt på strandkanten.
På trods af, at man i de senere år er blevet mere bevidst om turismens betydning i Danmark, anser de lokale politikere fortsat turisme, som noget man håndterer med venstre hånd i flotte vendinger. Noget der ikke bliver taget helt alvorligt som et rigtigt erhverv.
I 2020 brugte gæster i lejede feriehuse i Danmark 18,9 mia. kr., og turismen havde en samlet beskæftigelse på 128.500 fuldtidsjob. Feriehuse langs kysten og vores strande er netop vores styrke.
Ifølge Visit Denmark er den positive udvikling i feriehusene især drevet af danske turister, som i alt brugte 9,3 mia. kr. mere i 2021 end i 2019 og endte med et rekordhøjt turismeforbrug på 86,9 mia. kr. på landsplan.
Danskerne står for den største omsætning og de fleste overnatninger i vores område. Tyskland er som bekendt Danmarks største udenlandske marked, og det marked har enorm betydning i vores område, da vi netop kan tilbyde hvad tyskerne efterspørger, nemlig sommerhuse, bade– og strandliv i en storslået uberørt natur. Tyskerne er meget bevidste om miljøet. Det gælder lige fra affaldssortering til ønsket om grøn energi.
Et af vores andre store markeder er Norge, men selvom nordmændene har en storslået natur, har de ikke strande, som os.
100 års fremsynet fredningsarbejde har beskyttet vores klitter og strande. I dag ser middelhavslandene misundeligt op mod nord og græmmer sig over de ødelæggelser, de har tilladt med ukontrolleret byggeri i de mest attraktive områder. Nu er vi på vej til at ødelægge vores kyster. Det kommer til at gøre ondt på turismen, men det kommer også til at gøre ondt på alle os, der gennem hele livet har sendt varme tanker til dem, der fik fredet vores natur. European Energys projekt med 33 havvindmøller, 300 meter høje, 3–4 km fra kysten mellem Hirtshals og Lønstrup, er ikke kun et problem for alle os der bor her, men også for alle andre og ikke blot de mange sommerhusejere i området.
Det skorter ikke på lovprisninger om vores kyst i Hjørring Kommunes plan– og udviklingsstrategi. Bl.a. kan man læse at: “På landsplan spiller Hjørring Kommune en rolle som den 6. største turistkommune målt på antallet af overnatninger, regionalt kun overgået af Jammerbugt Kommune, der ligger på en 5. plads.
Turisterhvervet er et af vores væksterhverv, og den mest dominerende ferieform i Hjørring Kommune er kystturismen. Vores kyst og kystbyer er en betydningsfuld del af den danske vestkyst. For at kunne udvikle og styrke turismen både med blikket for bæredygtighed, jobskabelse og beskyttelse af den særegne natur er Partnerskabet for Vestkystturisme stiftet. Hjørring Kommune deltager sammen med 9 andre kommuner langs vestkysten, og sammen vil vi udvikle vestkyststrækningen til at være en af Nordeuropas stærkeste kystdestinationer”.
Hjørring Kommune vil altså udvikle vestkyststrækningen til at være en af Nordeuropas stærkeste kystdestinationer! Hvordan hænger det sammen med at byrådet i Hjørring ikke nedlagde veto mod at European Energy vil bygge flere rækker af vindmøller tæt på Danmarks smukkeste strand mellem Hirtshals og Lønstrup? Hvordan hænger det sammen med at nogle byrådspolitikere aktivt har tilskyndet European Energy til at ansøge i et område, de havde anset for umuligt at komme i nærheden af?
I GERNOK – Foreningen for Grøn Energi i Respekt for Natur og Kultur – kan vi ikke undlade at spørge vores byråd om turister i vores område vil acceptere, at vi ødelægger den natur, de kommer for at opleve ved at anbringe havvindmøller tæt på vores strande i en afstand på ned til tre km fra vandkanten? Hvordan vil turister bedømme os, hvis vi bygger en mur af kæmpe vindmøller fra Hirtshals til Lønstrup? Og hvordan kan man afholde et stort møde d. 13. februar om turismeudviklingen i Hjørring Kommune uden at ville drøfte, hvad det betyder for turismen?
Turismeomsætningen i Hjørring Kommune ligger omkring 2.5 mia. kr. Altså et erhverv vores byrådspolitikere bør tage alvorligt og bør tage hånd om!
Der er både fra EU og nationalt i årevis blevet pumpet millioner ind i udviklingen af turisme for at udvikle erhvervet, og nye midler er på vej, fordi man anser turisterhvervet for at være en stor vækstfaktor.
Åben dør–ordningen løb helt af sporet. Men vi skal videre med den grønne omstilling, og det skal gå hurtigt. Energistyrelsens beslutning om at stille åben dør–ordningen i bero giver byrådet i Hjørring en mulighed for at revurdere sin holdning til placeringen af de 33 kystnære havvindmøller fra Hirtshals til Lønstrup, og i stedet for arbejde for at havvindmøllerne bliver placeret i det af staten udlagte område til vedvarende energi 20–25 km syd–vest for Lønstrup.
På den måde kan byrådet både støtte den grønne omstilling og bevare den unikke natur, der er så vigtig for kystturismen og alle os andre.
Det meste af dette er rent vrøvl og mishandling af statistik.
Turismen her i kommune udgør måske 10 fis i bøtten %.
Og hvad så med resten?
Og så er alting altid i vejen, selv når man vil bygge sommerhuse, som man heller ikke vil have.
Reelt er der tale om almindelig bagudstræbende forstokkethed langt fra behov og de få muligheder, der er for at tilføre indtægter.
Jeg har så flere gange plæderet for, man skulle søge at lave 2-3 velgennemtænkte projekter for vinterturisme. Det er en bedre udnyttelse af overskudskapacitet end at søge at klaske flere sommehuse op under lokale protester, der knapt nok tillader, at man graver sig en kælder.
Der er andre muligheder som fx bedre digtitaliseing af ganske meget.
Men samlet set er det en fis i en hornlygte at fremstill det, som ren ogh billig miljøvenlig elproduktion ikke betyder noget for os, der faktisk også bor her.
Også og med udsigt til 3,5 havmøller. Og nej, Jeg går hverken med solbriller eller høreværn; men Jeg har lige modtaget elregningen.
Onde tunger kunne hævde, at disse holdninger er sponsoreret af Putin.
Stranden mellem Hirtshals og Lønstrup er så heller ikke Danmarks smukkeste. Snart er Lønstrup i mølpose med Mårup kirke.
Kynikere vil hævde, det er en god ting, for så ville disse møller være læneger til havs.
Artiklen? Er den opdateret om de 3 potentielle strømproducenter?
En usædvanlig partisk artikel som udelukkende har hr Niels Skippers vinkel.
Nu er der tale om et læserbrev og ikke en artikel. Sådanne er per definition partiske. Og afsender er Susanne Fibiger, formand for GERNOK