Heidi Hejlesen Brohus arbejder til daglig som rengøringsassistent og pædagogmedhjælper på Bindslev Skole. Forleden var hun ved at støve af på skolebiblioteket, da hendes blik tilfældigt faldt på en bog, hvis titel hun kendte fra sin mors reol. Det var Et dansk fiskersamfund af Sven Aage Petersen.
Bogen fra 1978 er et såkaldt lokalstudie beregnet til faget geografi og samfundsorientering på 6. klassetrin. Fagbogen handler nemlig om et fiskersamfund, der på mindre end 50 år dengang havde udviklet sig fra et beskedent fiskerleje til en af de mest betydningsfulde fiskerihavne i det daværende EF. Vel at mærke ikke, som den kvikke læser nok har regnet ud, et hvilket som helst fiskersamfund, men lige præcis Hirtshals.

Bogen er derfor og i sagens natur interessant ud fra det overordnede tidsbillede af lokalsamfundet, som forfatteren får beskrevet, men dermed er den forståeligt nok også særdeles sjov for Heidi, idet hendes egen fiskerfamilie portrætteres indgående, med far Hans og mor Lis Heilesen, samt førnævntes søskende Jette og Peter.

Derfor blev bogen også bragt med på personalestuen, hvor Heidi tydeligt bevæget kunne genfortælle mange sjove minder fra barndommen, idet hun levende husker blandt andet både borgmester Jacob Olesen og de mange fiskefartøjer i Hirtshals Havn. Antallet toppede med imponerende 234 kuttere i 1977.
Havnebyens fiskeri kulminerede i de år, hvor der var rigeligt med arbejde også på land til såvel fabriksarbejdere og kassevaskere samt vodbindere og smede og ansatte hos skibsprovianteringerne, hvilket gjorde fiskersamfundet til noget af et klondyke med masser af hårdt tjente, men nogle gange tillige hurtigt brugte penge.
Heidis veneration for den tid deles utvivlsomt af mange voksne og især ældre borgere i Hirtshals.
Husker hele familien som det var igår 😊
Altid velkommen i hjemmet og Lis og Hans tog altid godt imod og drenge når vi besøgte vores kammerat Peter 😊😊
En rigtig god tid som man ikke glemmer 👍👍👍
Kender bogen via Svend Petersen, som var en inspirerende underviser på Hjørring Semiinarium.
Han leverede mange bidrag til den lokale historie, film, debatter og bøger