Af Heidi Hansen
Næskærbrovej 110
Løkken
I dette efterår begynder Hjørring Kommune behandling af en stime af vindmølle-, solcelle og hybridprojekter. Hele 35 projekter valgte man at sende afsted til behandling og fordebat.
Nutidens helt forståelige bekymring for energiforsyningen, grundet både krig og klimaudfordringer, har også indfundet sig i Hjørring Kommune, og det lød som om på byrådsmødet i juni, at det var en væsentlig årsag til, at et flertal valgte at sende stort set alle projekter videre.
Men politikerne anerkendte samtidigt, at det kan være svært at finde et sted, hvor sol- og vindanlæggene skal stilles op. Det var formentligt også grunden til, at beslutningen blev fulgt af ordene, at ”borgerne derude” skulle høres.
Der hvor kæden hoppede af var netop ordene, ”borgerne derude skal høres”. For flere af de projekter politikerne sendte videre var projekter som tidligere og af flere omgange har været i spil. Det gælder bl.a. projekterne, der ligger som en Bermuda-trekant omkring Børglum Kloster, nemlig projekterne ved Hjortnæs, Vrensted og ved Sdr. Rubjerg og Vejby, som vil pakke klostret helt væk i industri.
Ved alle tre projektområder gælder det, at vi som lokale igen og igen tydeligt har sagt nej tak.
Nej tak til, at vores lokalområde nedlægges, nej tak til at vores huse mister værdi, nej tak til at vores helbred sættes over styr, og ikke mindst nej tak til, at vores kulturarv ødelægges.
Os ”borgere derude” blev de andre gange hørt, og projekterne blev afvist af Hjørring Kommune. Nu skal vi så åbenbart høres igen.
Det er situationer som den her, der slår skår i ens tro på det lokale demokrati. At vi som borgere bliver inviteret til at give vores mening til kende, så man kan tage en demokratisk beslutning, for så blot at blive spurgt om nye projekter i de samme områder om og om igen, med få års mellemrum.
Man kunne få den kætterske tanke, at man bliver ved med at spørge indtil man får det svar man gerne vil have. Det er selvfølgelig ikke tilfældet, men det er den slags tanker, der stikker sit grimme hoved frem i frustration over, at vi endnu engang skal kæmpe imod Goliat, nemlig de pengestærke vindmølleopstillere. Og over, at vi muligvis kan have udsigt til, at vi allerede om få år kan stå i samme situation igen.
Politikerne har, som det også blev sagt på byrådsmødet, hverken sagt ”ja” eller ”nej” til noget endnu. Men jeg håber også de kan anerkende, at de endnu engang har sendt os ud i en virkelighed af stress, ængstelighed og frustration over, at vi igen må kæmpe for vores lokalområde og vores hjem. For dem er det måske kun en proces. Det er det ikke for os.
Jeg håber inderligt, at de lokale valgte politikere kan se og vil stoppe det der virker som et endeløst angreb på vores skønne lokalområde, at de vil lytte, når nu vi igen igen siger Nej Tak.
Hej Heidi,
Tak for dit skriv her. Frode Larsen og jeg stemte i byrådet imod at sende alle VE-projekter til høring. Kun tre solcelle-projekter fik mit ja, og det var på steder, hvor der forekommer at være solid lokal opbakning.
Resten fik et nej. Det er ikke i orden at ødelægge Hjørrings natur- og kulturlandskab og turisme med møller og solceller. Det ødelægger Børglum Kloster og Ørnereservatet, og vi i Hjørring får ikke ordentlig kompensation for at tage skraldet. Vi gør allerede vores for, at Danmark kan se godt ud i diverse internationale klimaregnskaber.
Også nej til de gigantiske og ødelæggende havvindmøller tæt på kysten (gerne 15 km ude).
PS: Det med at det skaber lokale jobs, er vist en myte blot.
Mvh – Erik Høgh-Sørensen
Vrøvl.
Danmark beviseligt nederst i bunken med klimarengskib. EU er samlet set også bagud i planerne.
Hvem har sagt dette giver en masse jobs? Bygningen giver jobs. Derefter anlæggende ikke en masse jobs.
Det giver udgifter til strøm og varme, Det gælder jo også de offentlige anlæg i kommune, region og stat.
Vi skal ikke tage skald ind. Landsplanen(ønsket) er jo også at reducere antallet af varmeværker. For håbentlig nedlægges enten Frerikshavns eller Hjøring´.
Sådan fungeret landet slet ikke.
EU med lande har besluttet en selvproduktion og bedre brug af strøm og varme.
Det er regering og folketing enige om.De har så lagt det til kommunerne, der er forpligtige til at overholde landes love.
Men det har der modvilje mod trods alle alle borgers vil få mindre regninger og mennesker og dyre vil bedre levevilkår.
Man har ikke fundet nok mindelige løsninger.
Så er man nødt til at medtage gode projekter, der måske også idag er de mest oplagte.
Jeg vil lige gøre opmærksom på, at Jeg ikke er en pengestrærk.
Jeg vil bare reducere mit og andres varmeforbrug til under det halve. Forudsætningen for det er billig strøm, der kan drive varmepumper.
Nu kommer der elbiler oveni.
Jeg ser stort set kun fordele for mennesker og natur.
Slutteligt er dette en landsting for 450 millioner EU borgerne.
Mange synes de bor fine steder.
Jeg boede 20 år klods op af Holbæk motorvejen. 30.000 biler og lastbiler, så Jeg ved om nogen hvad tung støj, blinkende lygter og tågehorn.
Bedste råd er, at blive aktonær.