Sportsmedicinsk Center og Kirurgisk Afdeling på Regionshospital Nordjylland kan nu helt systematisk diagnosticere og operere for en sjælden skade, der ofte rammer elitesportsudøvere. Der er tale om en operation for inguinal-relateret lyskesmerte – tidligere kendt som sportsbrok.
– På Sportsmedicinsk Center har vi et tæt samarbejde med sportsudøvere og sportsverdenen generelt, men vores fokus ligger på at give rette diagnoser til en særlig gruppe patienter. Derfor giver det mening, at vi i samarbejde med de dygtige kirurger på regionshospitalet, etablerer muligheden for at operere for inguinal-relateret lyskesmerte, siger Søren Kaalund, overlæge på Sportsmedicinsk Center.
Tilstanden rammer særligt folk, der dyrker kontaktsport på højt niveau med acceleration og hyppige retningsskift. Det er en relativ sjælden tilstand, som ikke særlig ofte kræver operation. Ofte vil genoptræning og rehabilitering have en positiv effekt. Det er typisk mandlige fodboldspillere, der rammes af smerte nedadtil i maven i forbindelse med spark eller ved maksimal acceleration eller retningsskift.
Operationen foretages af Kirurgisk Afdeling på Regionshospital Nordjylland efter henvisning fra Sportsmedicinsk Center. Når der er behov for operation, foregår det typisk ved, at man indopererer en forstærkning af bagvæggen i bugen. Operationen foretages uden at anvende kunstige implantater (net). Forstærkningen vil i de fleste tilfælde gøre, at elitesportsudøverne kan komme i gang med idrætten igen relativt hurtigt.
En del af nyt Herniecenter Nord
Operationen for inguinal-relateret lyskesmerte – den særlige sportsskade – bliver en del af Herniecenter Nord under Kirurgisk Afdeling på Regionshospital Nordjylland. Hospitalet overtager fra efteråret også blandt andet avanceret herniekirurgi på regionsniveau. Dermed samles en lang række operationer for brok på Regionshospital Nordjylland.
– Etableringen af Herniecenteret støtter op om at en stærk og levedygtig akut organkirurgisk funktion i den nordlige del af regionen, siger klinikchef Lars Maagaard.
Erfaringerne viser, at det er til gavn for patienterne at samle kompetencer som på Herniecenter Nord.
– Der er god faglig dokumentation for at oprettelse af teams omkring en funktion højner kvaliteten af behandlingen. Det betyder, at patienter møder specialister med interesse for området, der konstant holder sig opdateret om udvikling indenfor udredning og behandling, siger Lars Maagard.