På toppen af Danmark bor Danmarks rigeste fisker, Henning Kjeldsen, der i dag, onsdag, skal for retten i Holstebro.
Retssagen mod Henning Kjeldsen og syv andre fiskere samt en revisor og en advokat drejer sig om fiskekvoter, som de ti personer er tiltalt for at have snydt med.
Anklagemyndigheden kræver bødestraf, og så vil de konfiskere 231 millioner kroner, som er dét beløb, de tiltalte angiveligt skulle have fået ud af den forbrydelse, de er anklaget for at have begået.
Men den måske største trussel mod Henning Kjeldsen er, at han risikerer at få frataget retten til at fiske i Danmark.
Da TV MIDTVEST fanger Henning Kjeldsen dagen før retssagens begyndelse, afviser han pure anklagerne mod ham.
– Det har jeg ingen kommentarer til, det er helt hen i vejret.
Du synes det er helt hen i vejret, de anklager, der er mod dig?
– Selvfølgelig er det det. Det er politik. Det har ikke noget med fornuft at gøre.
Hvorfor handler det om politik?
– Det kan jeg ikke udtale mig om. Det må du gøre dine egne beregninger over. Jeg kan ikke udtale mig om noget.
Henning Kjeldsen og stråmændene
Henning Kjeldsen skulle være hovedmanden bag, og syv fiskere er tiltalt for at være såkaldte stråmænd. Efter anklagemyndighedens opfattelse er de syv fiskere nemlig blevet indsat som ledende medlemmer i selskaber, de reelt ikke har haft nogen indflydelse på.
Selskaber, som har ejet store mængder af fiskekvoter, men hvor den reelle ejer af selskaberne i virkeligheden har været storfiskeren Henning Kjeldsen. Han har derfor tilegnet sig flere fiskekvoter, end det er tilladt. Og på den måde altså tjent godt 231 millioner kroner, som anklagemyndigheden nu vil konfiskere.
Han skulle være blevet hjulpet af en revisor og en advokat, der ligeledes risikerer at miste deres bestalling.
Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Bagmandspolitiet red.), der er anklagemyndighed i sagen, vil ikke kommentere på retssagen, før den går i gang i Holstebro. Men i en tidligere pressemeddelelse fremgår det, at sagen blev anmeldt til Nordjyllands Politi i 2017. Året efter overtog SØIK sagen.
– Vi har haft en længerevarende efterforskning i SØIK, der begyndte i 2018. Vi har indhentet et omfattende materiale, som har været med til at belyse, om fiskekvotereglerne kunne være overtrådt, lød det dengang fra Per Fiig fra SØIK.
Føler sig udsat for klapjagt
Henning Kjeldsen har igennem længere tid erklæret sig utilfreds med den behandling, han har fået af de danske myndigheder. I sommeren 2019 sagde han til TV MIDTVEST, at han følte sig udsat for klapjagt af politikerne. Han truede med at sætte alle sine kvoter til salg og forlade Danmark.
– Det er jo umuligt at drive forretning i Danmark. Det er blevet ødelagt af politikerne. Jeg kan jo ikke gøre noget, sagde han dengang.
Årsagen var en fiskeriaftale indgået i 2017 i Folketinget. Den gjorde det ulovligt for storfiskere som Henning Kjeldsen at låne penge til unge fiskere, der så kunne købe andel i hans flåde. Dermed havde den unge fisker ejerskab og formel ret til at købe sine egne kvoter.
– Førhen lånte de unge fiskere jo penge af de gamle, men det må jeg ikke længere, lød det.
Om denne tvist har forbindelse til kvote-sagen, som begynder ved retten i dag, vil de kommende retsdage vise.
Men forhistorien er i det hele taget betændt. For Henning Kjeldsen er én af de fiskere, der er blevet kendt som kvotekonge.
Reglerne om købe og sælge kvoter til at fange en bestemt mængde fisk blev indført i 2002. Men det stod hurtigt klart, at der var problemer med den måde, fangsterne blev fordelt mellem fiskerne. Nogle få fiskere stod med ganske store koncentrationer. Og Rigsrevisionen konkluderede i 2017, at Miljø- og Fødevareministeriet havde forvaltet reglerne ’meget kritisabelt’. Sagen om kvotekongerne kostede dengang Esben Lunde Larsen jobbet som fiskeriminister.
Og det er én af årsagerne til, at sagen er spektakulær, mener professor i forvaltningsret, Frederik Waage.
– Med retssagen i Holstebro får vi for første gang en form for retsopgør med de nogle af de problemer, som den kontroversielle ordning for omsættelige kvoter i fiskeriet har givet anledning til.
– Det er ganske usædvanligt, at politiet både kræver bøde og konfiskation af mere end 200 millioner kroner i en sag, hvor Fødevareministeriet tidligere har spillet en hovedrolle på grund af kritisabel sagsbehandling, siger han til Ritzau.
En trist sag for fiskeriet
Henning Kjeldsen er født og opvokset i Thyborøn. I dag bor han i Skagen, og så er han ifølge Berlingske god for 1,6 milliarder kroner. Det gør ham til Danmarks rigeste fisker og blandt de 100 rigeste personer i landet.
Netop hjembyen Thyborøn betyder meget for Henning Kjeldsen. Og han betyder meget for dem. På industrihavnen er han kunde hos mange virksomheder. Så det er en sag, man vil følge tæt i Thyborøn. Men som man også helst holder sig fra at kommentere på, før den er afgjort.
– Henning Kjeldsen har stor betydning for Thyborøn og for dansk fiskeri i det hele taget. Så udfaldet kan få nogle konsekvenser. Men vi har ingen holdning til en ikke afgjort sag, der kører i de danske domstole. Det er noget, de må tage stilling til, siger Jesper Holt Jensen, der er havnedirektør i Thyborøn Havn.
Han bakkes op af formanden for Thyborøn Havns Fiskeriforening, som ærgrer sig over det lys, sagen kaster over fiskeriet i lokalområdet.
– Det er en sag, vi helst ville være foruden. Det sætter fiskeriet i et negativt lys, og det har vi absolut ikke brug for, siger Alfred Fisker Hansen.
Samtidig anerkender han også, at kvotesagen berører mange i Thyborøn, fordi de fleste kender Henning Kjeldsen særdeles godt.
– Sagen er da interessant al den stund, at Henning Kjeldsen for mange af vores virksomheder på havnen er en af de største kunder overhovedet. For nogens vedkommende dén største. Det er en stor spiller, og det betyder jo noget, siger Alfred Fisker.
TV MIDTVEST har i dag været i kontakt med fiskernes forsvarer i retssagen, Olaf Koktvedgaard. Han ønsker ikke at sige noget om sagen, før den bliver fremlagt i retten.
Sagen begynder ved retten i Holstebro kl. 9.30 i dag. Der er i alt afsat 25 retsdage til sagens behandling, og der ventes at falde dom i maj eller juni.
Kilde: TV2 Nord i samarbejde med TV MIDTVEST.