Af Henrik Dehn Andersen
Fisker hele livet
Nu har jeg igen fået ondt, ikke af uvidenhed, men af at man ikke bruger den viden, man har fået igennem mange år med hensyn til lukkede og beskyttede områder inden for fiskeriet, for det virker jo ikke efter hensigten.
Rødspættekassen fra Hanstholm til Den Helder i Holland startede man op i perioder fra 1989, og fra 1995 og blev der helt lukket for trawlfiskeri for både der havde over 300 hk. Det blev gjort, fordi der var et for stort et udsmid af smårødspætter især fra hollandske bomtrawlere, der fiskede tunger.
Man mente ved at frede området fra de større både, så ville der blive en mindre dødelighed blandt smårødspætter og man ville osse få en større biomasse. Dødeligheden gik godt nok ned, men rødspætterne voksede langsommere, biomassen gik ned og det gjorde fiskeriet osse.
ICES konkluderede i 1999, at der ikke var nogen positiv effekt af kassen og at fiskeriet var gået 40 procent ned fra 1989 til 1999, men kassen er der stadigvæk. Hvorfor? Selv om forskerne advarer imod at bruge lukkede områder, selv om man synes, de er atraktive.
Som fisker tænker jeg, at fiskeriet nok er gået ned på grudn af, at der ikke blev rodet nok op i bunden, så der kunne blive frigivet nogle fødeemner, som fisken kan leve af. Altså at trawlfiskeri har en positiv effekt på fiskebestanden.
I foreksempel Skagerrak er der et stort fiskeri med trawl og har været det i mange år, nogle bedre end andre, men der bliver ved med at være gode fangster, selv om fisketrykket er højt. Hvorfor mon det? Hvorfor bruger man ikke den viden, man har omkring rødspættekassen, når man vil lave nye fredninger af indre farvande, som ikke vil have nogen effekt? Det kan jeg ikke forstå.
Der må da snart være nogle, der kan høre på fiskerne og hjælpe dem, inden de bliver udryddet helt.
Læs mere om emnet især side 47 her: Beskyttede havområder