Udvidelsen af havnen er relevant for at sikre fremtidige besejlingsforhold og optimering af havnens rolle i den nationale og europæiske infrastruktur.
Projektet skal endvidere sikre Hirtshals Havns grundlag for en grøn omstilling, der sikrer at havnen kan bidrage til realisering af målene i Paris-aftalen.
Samarbejdet om den kommende havneudvidelse organiseres i en samarbejdsorganisation, der rummer de forskellige roller som Hirtshals Havn og Hjørring Kommune har samlet set og hver for sig i forhold til udvikling og realisering af en havneudvidelse.
Samarbejdsorganisationen forholder sig til, at Hirtshals Havn som kommunal selvstyrehavn er en selvstændig virksomhed, som i sidste instans styres af kommunalbestyrelsen i Hjørring Kommune. Den overordnede ledelse af Hirtshals Havn varetages af havnebestyrelsen. Den interne opgavefordeling hos Hirtshals Havn beskrives ikke nærmere i dette dokument, der alene vedrører samarbejdsorganisationen mellem havnen og Hjørring Kommune.
Samarbejdsorganisationen forholder sig samtidig til, at Hjørring Kommune skal varetage myndighedsopgaver i relation en kommende havneudvidelse og herunder medvirke til at dialog og afklaring med statslige myndigheder. Den interne opgavefordeling i Hjørring Kommune fastlægges i kommissorium for arbejdsgruppe, der skal bidrage til samarbejdsorganisationen.
Styregruppe
Styregruppen har ansvaret for at sikre koordination i den politiske forankring af arbejdet med havneudvidelsen, herunder orientering og behandling i havnens bestyrelse og Byrådet i Hjørring Kommune samt dialog med landspolitikere.
Styregruppen består af:
- Formand og yderligere en repræsentant fra Hirtshals Havns bestyrelse
- Borgmester og formand for Teknik- og Miljøudvalget, Hjørring Kommune Havnedirektør, Hirtshals Havn
- Kommunaldirektør, Hjørring Kommune
- Direktør for Kultur, Teknik og Miljø, Hjørring Kommune
Styregruppen indkalder efter behov øvrige repræsentanter fra henholdsvis Hirtshals Havn og Hjørring Kommune.
Mødefrekvens:
Styregruppen mødes som minimum kvartalsvis. (Direktøren for Kultur, Teknik og Miljø indkalder)
Styregruppen arbejder på møder og kan i øvrigt godkende materialer til udsendelse og/eller behandling på mail.
Koordinationsgruppe
Koordinationsgruppen varetager det løbende samarbejde mellem Hirtshals Havn og Hjørring Kommune og kan nedsætte undergrupper efter behov.
Koordinationsgruppen har ansvaret for, at der udarbejdes oplæg til styregruppen og leder i øvrigt samarbejdet i det daglige i forhold til udarbejdelse af materialer, bearbejdning af materiale fra eksterne rådgivere og sikring af, at havnen og kommunen er koordinerede omkring fremdrift i arbejdet.
Koordinationsgruppen består af:
Havnedirektør, Hirtshals Havn
- Teknisk Chef, Hirtshals Havn
- Projektleder, Hirtshals Havn (Såfremt Hirtshals Havn ønsker dette)
- Direktør for Kultur, Teknik og Miljø, Hjørring Kommune
- Teamleder for Plan, Hjørring Kommune
- Projektleder, Hjørring Kommune
- Stabschef, Hjørring Kommune
Mødefrekvens:
Koordinationsgruppen mødes ca. 2 gange i kvartalet og i øvrigt efter behov. (Direktøren for Kultur, Teknik og Miljø indkalder).
Koordinationsgruppen arbejder på møder og kan i øvrigt godkende materialer til udsendelse og/eller behandling på mail.
Samarbejdsorganisationen er sammensat med udgangspunkt i, at der skal arbejdes med respekt for de forskellige roller, som aktørerne har i processen. Rollerne kan i overskriftsform opsummeres på nedenstående måde.
Hirtshals Havn er ansøger i forhold til myndighedsgodkendelser af havneudvidelsen og involverer selv eksterne rådgivere efter behov. Havnen skal dermed levere ansøgningsmaterialer på samme vilkår som øvrige aktører, der søger om myndighedsgodkendelser hos Hjørring Kommune.
Hirtshals Havn er bygherre og skal sikre fornøden intern projektledelse til ledelse af havneudvidelsen under forberedelse og gennemførelse, inkl. anlægsprojekt
Hjørring Kommune har en to-delt rolle, der omfatter:
• Opgaver i forhold til Havnelovens §9 (herunder det overordnede økonomiske ansvar, der primært løftes via godkendelse af lån og regnskab).
• Opgaver som myndighed i forhold til at planlægge for anvendelse, indretning og opførelse af bebyggelse på de fremtidige arealer imellem de nye ydermoler og selve kajkanten, så er det Hjørring Kommune, der er myndighed jf. Planloven. Kommunen er dog kun myndighed for selve landarealerne og ikke for havnebassinerne.
• Hjørring Kommune bidrager til dialog med statslige myndigheder og afklaring af godkendelsesprocedurer.
Statslige myndigheder
Trafikstyrelsen, der er myndighed på selve havneudvidelsen jf. Havneloven. Godkende fysiske anlæg med nye yderværker, herunder varetager opgaven i forhold til miljøvurdering af projektet.
Miljøstyrelsen i fht. Natura2000, fredsskov og lign. samt almindelig behandling i fht. plangrundlag.
Øvrige styrelser såfremt der opstår behov.
Kilde: Hjørring Kommune.
Link til tidligere artikel
Helt ny samarbejdsorganisation på vej mellem Hjørring Kommune og Hirtshals Havn