Af Lisbeth Birgersson & Mads Halle Bruun
Lørdag den 12. november. Tidligt op lørdag morgen, og vi er klar til turen. Mads må først lige aflevere et par surfboards til kunder. Saunaen er klar til kunder, som kan hygge sig med den.
Fra Hirtshals med Mads i bil til Fredrikshamn. Krydser med Stena Line til Göteborg. Vi kører ned ad kysten mod nord. På den anden side af øen Tjörn og lige før vi når Orust ligger Sundby Säteri.
Säteri er navnet på en gammel større gård. Den fungerer nu som restaurant med hjemmedyrkede grøntsager. Gartneren er Joakim Wenner, der sammen med Anna Soneson (projektleder i Plantagen) også bor på Tjörn og har en “forvandlingsgård”, der viser vej til nye planter og stier at gro på. (Deres arbejde på gården er beskrevet i netmagasinet “Ater” eller på hjemmesiden for Forandring på Tjörn.
Vi tager en frokost. Virkelig lækker mad og super hyggelige omgivelser. Højsæsonen er slut, men der er stadig liv i weekenderne.
Vi spiste hurtigt og måtte springe alt det fristende bagværk over. Til møde med Lisbeths venner Gunnar Jonnergård og Margareta Lindell som længe har boet på det nordvestlige Orust, i skoven på en gammel gård de har bygget om til sig selv og en af sønnernes familie. De viser vejen til øko-landsbyudsigten. Udsigten var planlagt i 2002-04, veje mm. blev bygget 04-06, fra 06 individer begyndte at bygge deres huse og fælles faciliteter.
Vi fik en fin rundvisning på stedet og blev inviteret ind til Mia, som havde et virkelig hyggeligt hus. Hun fortæller, at hun har boet der en del år. Nu er hun og flere i byen pensionister. Stedet er ret bekosteligt og attraktivt. Huspriserne er nu høje. Det kan være en udfordring for at nye kommer til at bo i øko byen.
Mia begyndte at bygge på sit hus omkring kl 08. Hun har også bygget et anneks. Her har hun boet siden da og deltager aktivt i livet på Orust. Faktisk lige nu er det fredsbevægelsen. (Ola og Erni Friholt har siden mange år boet på Orust, hvor de etablerede et Center for fred.
Hvert år udvælger de en alternativ fredsprisvinder med tilhørende Nobelfest. Johan Galtung er stamgæst.
Sven Melander er tømrer, der også underviser. Han fortæller om sin aktivitet med at bygge og undervise Tiny Houses. Det er symbolet på en drøm. Det, at man bygger småt, betyder, at man skal være endnu mere fokuseret. Små problemer bliver med andre ord store på få m2. F. f.eks. fugtighed. Så du skal tænke det igennem.
Det snakker vi, Lisbeth og Mads, meget om. Det finder vi flere gode løsninger ud fra, har vi set. Men som Svend siger, det er en drøm. Mads mener, at det er en tanke om at kunne skabe et andet liv, end det vi ser i dag. En drøm om en anden tilværelse, end den vi har omkring os i dag. Måske er du ikke sikker på, at løsningen er et Tiny House, men hvorfor er det så populært, og hvorfor er nysgerrigheden så stor, når folk taler om det?. Det tænker Mads meget over, og det er faktisk det, han forsøger at praktisere i sit liv. (Principper i Permakultur, såsom små skridt og stor tålmodighed, acceptere feedback. Se David Holmgreen
Sven er underviser i foreningen Bobini – Bygga & Bo i Natur Innovationsverkstad – med workshop i Gunnilse, der hjælper folk med at bygge “småhuse”, blandt andet i samarbejde med Navet i Bergsjön (NGO i Bergsjön, en forstad til Gøteborg) og Angered Folkhögskola. Han fortæller om, hvordan dette arbejde styrker de unge.
Interessant for os at høre, at bevægelsen for at bygge i samarbejde med natur og små billige huse nu også er meget aktiv i storbyen. Sven mener også, at det ikke kun er unge mennesker, der vil bygge “lillehuse”. Også småbørnsfamilier, enlige efter separationer, nysgerrige, der vil prøve nye ideer, pensionister, der ønsker at nedtrappe til en mindre krævende og måske transportabel livsstil. Svens ambition er at skabe et netværk, hvor du gennem kurser og “prøv på” job kan samle praktisk og teoretisk viden til dit eget boligprojekt.
Konrad
Konrad er en dygtig selvbygger, som er i gang med et stort husprojekt. Han står og bygger en finsk masseovn, som skal gå gennem flere etager i hans nye hus. Ud fra fortællingen kan vi se, at det har været et længerevarende projekt. Men når du bygger selv, og det tager lang tid, kan du også tage højde for de små detaljer, og du kan skabe nogle sjove løsninger, når du gennemgår flere forskellige processer. Mens de bygger, bor de i et lille bryggers, som er blevet ombygget og tilføjet. De glæder sig til at komme ind i noget større. Her er også bygget en masseovn, som er meget effektiv at bruge.
Konrad er blevet dygtig til at mure ovne. Vi forstår, at der er flere i området, som lærer af hinanden i den svære kunst at lave effektive ovne til både opvarmning og madlavning. De hjælper også andre uden for øen. Mads kigger længselsfuldt på støbejernskomfurerne og de store ovne og vil gerne have dem derhjemme. Vi får alle smagt et glutenfrit fladbrød, som Konrad lige har prøvet at bage.
Så kører vi hjem i mørket til Gunnar og Margareta.
Når du kører ud mod Ellös, kommer du tættere på naturen og endnu tættere på stjernerne. Vi blev enige om, at nu var vi helt ude af skoven.
Der var ikke meget lys og heller ikke meget trafik på vejen. Men utrolig smuk.
Det var Gunnar, der sagde, – Herude er man tættere på stjernerne.
Når man står omgivet af mørke uden kunstigt lys og kigger op mod himlen.
Omgivet af skov og stilhed, det er bare det, mand.