Af Birgitte Meyer
Forsvarets Efterretningstjeneste har en af to indhentningsstationer i Nordjylland nær Hjørring. Den er kendetegnet ved de seks store radomer, der har præget landskabet siden 2002.
En radome er reelt et engelsk ord – en sammenfletning af ordene radar og dome. Når en antenne pakkes ind (sædvanligvis i glasfiberstof), kaldes det en radome. Dette stof er for at skærme mod vind og vejr, men også en beskyttelse mod f.eks. hærværk og nysgerrighed.
Området huser også Forsvarets Auktionsplads, der to gange om året sælger udstyr, som er skrevet ud af materiellisten. Derfor de mange køretøjer på billedet, der ikke vedrører FE’s virksomhed.
Indhentningsstationens historie går tilbage til april 1950. Her havde den til huse i en del af en træbarak i dét, der hed Skibsbylejren, hvor hæren og flyvevåbnet også havde enheder. Lejren blev oprindelig anlagt af tyskerne under 2. verdenskrig, og efter krigen overtog det danske militær lejrens udstyr og bygninger.
I 1970 lejede forsvaret størstedelen af Skibsbylejrens område ud til Grønlandsministeriet, der brugte området som efterskole for grønlandske børn. Herfra havde mine forældre kostskolebørn gennem 4-5 år i weekender, til jul og i ferier.
Indhentningsstationen kom derfor over i murstensbarakken, der blev adskilt fra den øvrige lejr ved hjælp af hegn.
I 1978 begyndte man at arbejde med satellitindhentning. Det var en meget lille kapacitet, men på mange måder banebrydende.
I 1981 valgte Kriminalforsorgen at leje sig ind i de mange barakker for at bruge dem som fængsel, men i 1987 besluttede man så at rive alle træbarakkerne ned.
En enkelt barak blev dog fredet, nemlig vagthuset, der står endnu. Det bruges af den lokale afdeling for Dansk Politihundeforening.
Hærens Materielkommando – i daglig tale HMAK – var 1967-2006 en dansk kommandomyndighed direkte under Forsvarskommandoen med ansvar for at anskaffe og drive landmilitært materiel. HMAK havde hovedkontor i Hjørring og havde en generalmajor som chef.
Hærens Materielkommando oprettedes den 1. juli 1967.
Den 1. november 1968 fik HMAK hovedkvarter i Hjørring som led i den store udflytning af militæret fra hovedstaden.
Hærens Tekniske Korps havde indtil da haft til huse på Ny Tøjhus og Våbenarsenalet på Bådsmandsstrædes Kaserne og Artillerivejens Kaserne, alle i København.
HMAK ophørte med at eksistere med udgangen af 2006, idet hovedparten af opgaverne blev overført til Forsvarets Materieltjeneste.
HMAK havde tre underordnede regimentslignende myndigheder med driftsopgaver:
Hærens Parkområde, som drev hoveddepot og HMAK’s etablissementer
Hærens Hovedværksted, som efterså, reparerede og modificerede materiel samt Ammunitionsarsenalet, som producerede og nedbrød ammunition.
Centralledelsen var inddelt i tre divisioner; planlægningsdivisionen med ansvar for koordination, materieldivisionen med ansvar for anskaffelser og logistikdivisionen med ansvar for overordnet resultat.
“Alle kan gå hjem med rank ryg i bevidstheden om, at HMAK har præsteret sit bedste til det sidste”. Sådan rundede generalmajor Henrik Dam en 404-årig epoke i dansk forsvarshistorie af, da de sidste medarbejdere i HMAK i 2006 mødtes til en sidste parole og et glas vin.
Ved årsskiftet omkring 2006 ændredes det danske forsvar struktur på en lang række områder – bl.a. lagde man Søværnets, Hærens og Flyvevåbenets materielkommandoer sammen til Forsvarets Materieltjeneste, som samledes i Ballerup. Den detalje kostede Hjørring 670 arbejdspladser. Hærens Materielkommando findes ikke mere.
Til gengæld fik Hjørring Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste, Forsvarets Regnskabstjeneste og Forsvarets Personeltjeneste Center Vest samt et såkaldt munderingsdepot og et værksted under Forsvarets materieltjeneste.