edag præsenterede et bredt politisk flertal bestående af regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Nye Borgerlige, Alternativet og Kristendemokraterne en aftale for, hvordan der sikres bedre uddannelsesmuligheder i hele landet.
Aftalen vil blandt andet betyde, at unge i fremtiden vil have mulighed for at tage en pædagoguddannelse i Holbæk, en jurauddannelse i Esbjerg og en maskinmesteruddannelse i Thisted. Ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er der god grund til at juble i landdistrikterne:
– Jeg er af den grundlæggende opfattelse, at det skal være muligt at bo og leve i hele Danmark. Det hænger uløseligt sammen med muligheden for at tage en uddannelse, uanset hvor man bor. Derfor glæder det mig, at et bredt flertal i Folketinget har indgået en historisk aftale, der sætter en ny retning for uddannelsespolitikken i Danmark, siger han og tilføjer:
– Ikke alle unge drømmer om storbylivet. Tværtimod kan det for nogle være en forudsætning, at uddannelsesmulighederne rykker tættere på. Samtidig vil et mere decentralt uddannelsessystem skabe et bedre rekrutteringsgrundlag for både regioner og kommuner samt de mange virksomheder uden for de store byer, der higer efter kvalificeret arbejdskraft.
Flere penge til etablering af decentrale uddannelser
Landdistrikternes Fællesråd hæfter sig ved, at aftalepartierne er blevet enige om at styrke de økonomiske vilkår for at drive uddannelser uden for de største byer. Konkret betyder det, at der vil blive indført et regionalt taxameter, hvor taksterne differentieres og forhøjes med 5 procent i 2023-2024 stigende til 7 procent i 2027 og frem for uddannelser uden for de største byer, ligesom man vil hæve grundtilskuddet til decentrale afdelinger fra nuværende 2 millioner kroner til 4 millioner kroner.
Det er forslag, som Landdistrikternes Fællesråd også har haft med i sit uddannelsesudspil ”5 veje til et helt uddannelsesliv i hele Danmark”.
– Jeg er meget tilfreds med, at regeringen og aftalepartierne har lyttet til Landdistrikternes Fællesråd i spørgsmålet om, hvordan vi sikrer bæredygtigheden i de uddannelser, der flyttes rundt i landet. Her er en økonomisk håndsrækning afgørende, for man kommer ikke udenom, at store decentrale ambitioner koster penge, siger Steffen Damsgaard.
Målsætning frem for krav
I regeringens udspil blev der lagt op til et reduktionskrav på 10 procent for optaget i de største byer. Aftalepartierne er i stedet blevet enige om en målsætning, fremfor et krav, for uddannelsessektoren om at reducere optaget på op mod 10 procent frem mod 2030. Det betyder konkret, at hver uddannelsessektor i efteråret skal præsentere en målsætning for, hvordan de vil udflytte eller nedskalere optaget.
Det vækker bekymring hos formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard:
– Det ærgrer mig da, at det ikke har været muligt for regeringen at finde politisk opbakning til et reelt reduktionskrav på optaget i de største byer. Jeg kan være bekymret for, at det skaber en mulighed for at slække på den reelle ambition om at skabe flere uddannelsesmuligheder i hele landet, når det blot er en målsætning og ikke et krav, påpeger han og tilføjer:
– Det helt afgørende for mig er, at den her aftale udmønter sig i konkret, mærkbar decentralisering af uddannelsesområdet. Derfor er det et område, vi i Landdistrikternes Fællesråd kommer til at holde et vågent øje med for at sikre, at målsætningen reelt bliver indfriet.
Et kig fremad
Næste fase handler om at sikre, at indfasningen af aftalen bliver en succes. Og her understreger formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at det er afgørende at værne om kvaliteten i uddannelserne.
– Skal den her decentraliseringsøvelse af uddannelsesområdet blive succesfuld – og det skal den – kræver det, at kvaliteten i uddannelserne sikres. Vi må for alt i verden ikke ende med at skabe et A- og et B-hold, hvad angår uddannelse. Derfor ligger der en stor opgave i at sikre, at det faglige niveau opretholdes, når uddannelserne rykker rundt i landet. Det kræver velvilje og fremsynethed fra alle involverede parter, men arbejder man sammen, er jeg sikker på, at det nok skal lykkes, siger Steffen Damsgaard.