Den netop aftalte museumsreform rammer Vendsyssel Historiske Museum hårdt, men nu er der hjælp på vej.
I Hjørring Kommunes budgetforlig er der mellem forligspartierne fundet enighed om en midlertidig forhøjelse af driftstilskuddet til Vendsyssel Historiske Museum med 200.000.- kr. årligt de næste fire år, som er den periode, hvor museumsreformen indfases.
Det glæder 2. viceborgmester Thomas Klimek (A), der som tovholder på den nye kulturpolitik, ikke er i tvivl om, at Vendsyssel Historiske Museum betyder meget for rigtig mange borgere i Vendsyssel.
”VHM har jo en spændvidde fra forskning til den folkelige formidling og derfor mange styrker. Museumsreformen er uretfærdig for et historisk egnsmuseum som VHM, der løser mange opgaver, som ikke længere dækkes tilstrækkeligt af det statslige driftstilskud,” påpeger Klimek (A).
De ekstra penge på det kommunale budget er midlertidige i den fireårige indfasning af museumsreformen og løser ikke VHM´s samlede økonomiske udfordringer, erkender den socialdemokratiske viceborgmester.
”Det lapper et par huller her og der og kan sikre videreførelse af visse tilbud og formidling, men VHM og vi har brug for at se ind i, hvordan driften kan sikres med de nye betingelser, for vi har brug for et stærkt VHM til at sikre og formidle vores lokale historie og identitet.”
Bestyrelsesformand for Vendsyssel Historiske Museum, Laila Zielke, udtrykker tilfredshed med den økonomiske håndsrækning i budgetforliget, men understreger, at der politisk skal lægges tryk på Christiansborg og partierne bag museumsreformen.
”Vi er glade for, at man kommunalt gør, hvad man kan i en tid, hvor man egentlig ikke har råd til at hjælpe. Vi håber dog fortsat på, at man i Folketinget og hos aftalepartnerne bag Museumsreformen vil lytte mere på os, og de konsekvenser som urimelighederne i reformen betyder for museer som VHM,” siger Laila Zielke.
Under Vendsysssel Historiske Museum hører blandt andet Hirtshals Bunkermuseum, Hirtshals Museum samt Landskabs- og Landbrugsmuseet i Mosbjerg.