Hærvejens historie som hovedfærdselsåre gennem Jylland går langt tilbage i tiden. I dag snor Hærvejen sig i en cykelrute fra Grænsen til Frederikshavn og en vandrerute fra Grænsen over Viborg, hvor den deler sig i en øst- og vestrute til henholdsvis Frederikshavn og Hirtshals.
Hærvejsoplevelser er populære og er kun forstærket under corona-nedlukningen. Det er kort fortalt et godt udgangspunkt for at udvikle Hærvejen til et nyt niveau (se Bilag 1. Beskrivelse Udvikling Hærvejen – om Hærvejen, succeskriterier, aktiviteter og oplevelser langs Hærvejen).
Hjørring Kommune har gennem de seneste fem år været medlem af den fælleskommunale forening Udvikling Hærvejen. Foreningen har med støtte fra Nordeafonden lavet en foranalyse, der på baggrund af en screening af potentialer i hver af de 15 Hærvejskommuner viser Hærvejens udfordringer og muligheder.
Hærvejen er et kendt brand med internationalt potentiale. Sammen kan kommunerne løfte projekter, der gør Hærvejen mere attraktiv, styrker lokale initiativer og udvikler uforløste potentialer. Med Nordea-fonden som bidragyder, skal der skabes international synlighed, attraktive ruter, besøgssteder og ”fyrtårne” med spændende Danmarksfortællinger og unikke naturoplevelser. Det vil give forventede gevinster på mange områder for hver enkel kommune langs Hærvejen.
I Hjørring Kommune er der i foranalysen peget på behovet for at få markeret Hirtshals særligt som start- og slutsted for Hærvejen. I sammenhæng med igangværende sti-projekter og områdefornyelse i Hirtshals, skal der skabes synlighed og opmærksomhed om det at fuldføre sin vandring eller at komme godt fra start i Hirtshals.
Et andet tiltag i Hjørring Kommune er, i samarbejde med borgerforeninger i f.eks. Nr. Lyngby og Vittrup, at udvikle faciliteter som shelters eller rastesteder i tilknytning til landsbyerne, som vandrere kan benytte sig af.
Børglum Kloster kan betegnes som et fyrtårn i Hærvejssammenhæng, og forananlysen peger på, at ankomsten hertil sker af relativt meget almindelig asfaltvej, og der er langt mellem faciliteter for vandrerne. I samarbejde med kloster, andre lodsejere og Brønderslev Kommune kan der arbejdes for at finde en mere vandrer-venlig og naturskøn rute, som øger kvaliteten af ruten som helhed og ankomsten til Børglum Kloster i særdeleshed.
Interesse fra Nordea-fonden
Nordea-fonden finder Hærvejen interessant som et nationalt ikon for Danmark med potentiale for et stærkt samlet brand. Nordea-fonden har meddelt, at de over en årrække ser basis for at udvikle Hærvejen sammen med kommunerne til et niveau på et trecifret millionbeløb.
Nordea-fonden har vist interesse for et fælles kvalitetsløft af Hærvejen med op til 100 procent støtte og lokale projekter med op til 50 procent støtte til at opgradere lokale strækninger på Hærvejen og etablere lokale fyrtårns- og knudepunktsprojekter. De forventer en tilsvarende kommunal medfinansiering i form af direkte tilskud og at kommunerne finansierer et ’slagkraftigt sekretariat’. Nordea-fonden ser sekretariatet som en nødvendig og faglig kompetent samarbejdspartner på vegne af kommunerne.
Fælles sekretariat
Sekretariatet tilbyder kommunerne rådgivning, koordinering, vidensdeling og erfaringsudveksling samt støtte til fundraising til glæde for fælles og lokale projekter. Som et ’slagkraftigt’ sekretariat består det af tre medarbejdere, hvoraf den ene også har en lederfunktion (se Bilag 1, side 20).
Værtskommune
Alle deltagende kommuner kan blive værtskommune for sekretariatet ved at tilbyde en række ydelser for Udvikling Hærvejen. Værtskommunen udpeges samtidigt med opstart af en ny politisk organisering og indgåelse af samarbejdsaftale (se Bilag 1, side 26).
Organisering
Der er udarbejdet en samarbejdsaftale for Hærvejskommunerne; det fælles håndslag på, at alle ønsker at samarbejde om udvikling af Hærvejen og en præcisering af de centrale vilkår (se bilag 2. Samarbejdsaftale Udvikling Hærvejen).
Udvikling Hærvejen vil organisere sig ved følgende udvalg:
• Repræsentantskabet består af 15 borgmestre/rådmænd samt 15 udpegede politiske repræsentanter som suppleanter. Her fastlægges strategier, og den kommunale politiske forankring sikres. Hjørring Kommune 24. marts 2021
• Bestyrelsen har 7 medlemmer; 4 borgmestre/rådmænd fra repræsentantskabet samt 3 medlemskaber, der tilbydes Dansk Kyst- og Naturturisme, Naturstyrelsen og en repræsentant fra et Hærvejsråd, der nedsættes med interessenter. Bestyrelsen fungerer som forretningsudvalg for repræsentantskabet.
• Styregruppen består af 15 faglige ledere fra hver kommunes chefniveau. Styregruppen sikrer samspil med kommunale hensyn og interesser.
• Koordinationsudvalget består af 15 faglige nøglemedarbejdere fra hver af medlemskommunerne og repræsentanter fra hver af destinationerne/de kommunale turismeorganisationer langs Hærvejen. Her sikres det praktiske samarbejde mellem kommuner og turistaktører om tværgående initiativer.
Der er udarbejdet vedtægter gældende for Udvikling Hærvejen (se Bilag 3.
Vedtægter for Udvikling Hærvejen).
Tidsplan
Der lægges op til politisk behandling i alle 15 Hærvejskommuner i løbet af marts 2021, så kommunerne kan underskrive samarbejdsaftalen inden medio april 2021. Stiftende generalforsamling for Udvikling Hærvejen forventes afholdt ultimo marts/april 2021 (se Bilag 1, side 30).
Økonomi
Deltagelse i Udvikling Hærvejen har hidtil kostet 25.000 kroner årligt. Der er indgået en aftale om ansættelse, med 3 måneders opsigelsesfrist, af Hærvejens koordinator i 2021, som dækkes af disse midler.
Fremadrettet finansieres Udvikling Hærvejen og sekretariat af medlemskommunerne med et budget på 2.775.000 kroner årligt, fordelt via en fordelingsnøgle på et basisbeløb og et beløb varierende i forhold til indbyggertal og kilometer Hærvej (se Bilag 2. Samarbejdsaftale Udvikling Hærvejen).
For Hjørring Kommune beløber medlemskabet sig i alt 177.450 kr. årligt, fordelt på et beløb på 65.000 kr. (basisbeløb, ens for alle kommuner) og en betaling efter fordelingsnøglen, specifikt for Hjørring Kommune, på 112.450 kr.
Såfremt Hjørring Kommune tilslutter sig samarbejdsaftalen, skal der anvises finansiering.
Direktionen indstiller,
• at der tages stilling til om Hjørring Kommune skal indgå i samarbejdsaftale med øvrige kommuner i foreningen Udvikling Hærvejen
• at der i givet fald tages stilling til
o udpegning af borgmesteren til at deltage i det politiske repræsentantskab for foreningen Udvikling Hærvejen, samt udpegning af politisk repræsentant som suppleant
o om vedtægterne for foreningen Udvikling Hærvejen kan godkendes
o om Hjørring Kommune skal byde ind som værtskommune for foreningen Udvikling Hærvejens sekretariat Historik
Økonomiudvalget 2018-2021, 17. marts 2021:
Økonomiudvalget indstiller
• at Hjørring Kommune indgår i samarbejdsaftale med øvrige kommuner i foreningen Udvikling Hærvejen i første omgang for en periode på op til 3 år.
• at borgmesteren til at deltage i det politiske repræsentantskab for foreningen Udvikling Hærvejen, samt udpegning af politisk repræsentant som suppleant
• at vedtægterne for foreningen Udvikling Hærvejen kan godkendes
• at Hjørring Kommune ikke byder ind som værtskommune for foreningen
Udvikling Hærvejens sekretariat
• at merudgiften til medlemskabet for de tre år finansieres ved frigivelse af
0,5 mio. kr. fra det overførte anlægsbeløb ”Decentral pulje, udviklingsaktiviteter”.
Link til bilag til dagsordenens punkt 12: Hjørring Kommune
Link til tidligere artikler
Laila Zielke (S): Budget 2021 sikrer midler til udvikling i Hirtshals