Hjørring Vandselskab har 1. december købt landbrugsejendomme og -jorde i Vinstrup og Astrup, der ligger i områder, hvor der indvindes eller skal indvindes grundvand til drikkevand. Begge ejendomme er købt for at etablere grundvandsparker og dermed sikre rent vand til fremtidige generationer.
Hjørring Vandselskab har købt 180 ha landbrugsjord, og derudover er der indgået aftaler om bl.a. skovrejsning, så der i alt er opnået beskyttelse på ca. 200 ha. Opkøbet er en del af selskabets strategi for fremtidens forsyningssikkerhed. Kun ved at eje jorden i områder, hvor der indvindes grundvand til drikkevand, kan Hjørring Vandselskab sikre rent vand til fremtidige generationer, siger vandselskabets direktør, Jakob Bisgaard.
– At opkøbe jord i indvindingsområder er vores bedste bud på at sikre vandkvaliteten i fremtiden. Vi vil gerne have styr på aktiviteterne i området, så vi kan beskytte dannelsen af grundvand og sikre drikkevandsforsyningen for kommende generationer.
Jakob Bisgaard ser erhvervelsen af jord i de to områder som de første opkøb af flere. I alt ønsker vandselskabet at sikre ca. 650 ha i Hjørring Kommune, hvilket svarer til omkring 1 % af landbrugsarealet. Det ønske bakkes op af vandselskabets bestyrelsesformand, Daniel Vestergaard (K).
– Vi har lavet en generationskontrakt med borgerne i kommunen. Ved at købe jord sikrer vi deres grundvand mange generationer ud i fremtiden. Det, vandselskabet har investeret i, er i bund og grund et produktionsapparat. Ved at sikre grundvandet nu sparer vi penge på vandbehandling fremover, og vi belaster ikke miljøet. Det er win-win, men det kunne ikke lade sig gøre uden opbakning fra landmændene i områderne.
God dialog med lokale landmænd
Hjørring Vandselskab havde ikke fået deres ønske om at købe jorden i indvindingsområderne i Vinstrup og Astrup opfyldt, hvis det ikke var for en god dialog med de lokale landmænd og LandboNord. Hjørring Vandselskab har brugt meget tid på at forklare selskabets strategi og har mødt stor forståelse fra landbruget i processen, forklarer Jakob Bisgaard.
– Der skal lyde en stor tak til de landmænd, vi har arbejdet sammen med og til LandboNord. Var det ikke for deres fremsynethed og samfundsansvar, så kunne vi ikke komme i mål med vores strategi. Nu har vi stort set sikret de eksisterende indvindingsområder i Vinstrup og de kommende i Astrup, og det kommer alle borgere og industrier, der får vand fra os, til gode i fremtiden.

Fra Astrup forventer Jakob Bisgaard, at vandselskabet kan indvinde op mod en million m3 vand, når boringerne er på plads i løbet af de næste par år. Fra Vinstrup er målet 1,2 mio. m3. I alt ønsker vandselskabet at have en mulig kapacitet på 5,5 mio. m3. vand i 2040. Det skal bruges til borgere, industri og landbrug og komme fra i alt fem indvindingsområder.
Billigt at sikre vandkvaliteten
Alle de nyerhvervede arealer er købt af landmænd til markedspris. I Vinstrup er det Frank Miezenbeek, der er økologisk landmand, som har solgt jorden til vandselskabet. Samtidig er der indgået aftale om, at han – og senere hans søn – forpagter jorden og fører landbruget videre på vilkår, der sikrer grundvandet i fremtiden.
– Min far ville egentlig have solgt gården, men så kom vandselskabet med tilbuddet om at købe jorden og forpagte den til os. Det giver mig mulighed for at afprøve min drøm om at føre bedriften videre som afgræsningsbaseret landbrug, som fungerer glimrende med vandindvinding, forklarer Theis Miezenbeek.
Også landmand Palle Joest Andersen fra Astrup er positivt stemt overfor vandselskabets strategi. Han driver konventionelt landbrug og har solgt 53 ha jord til vandselskabet, hvilket kræver en korrektion af bedriften. Alligevel opfordrer han andre landmænd til at indgå i dialog med vandværker og vandselskaber, hvis de står i en lignende situation.
– Landbrugsjord er en ressource, men det er rent vand også. Man skal erkende, at når der er sammenfaldende samfundsinteresser som her, så skal man gå ind i en konstruktiv dialog om tingene. Det har vi gjort her, og der har heldigvis været en realistisk holdning til at finde en løsning på begge sider af bordet.
Prisen for rent vand til de fremtidige generationer er 85 kroner pr. tilsluttet forbruger pr. år de næste 40 år.
Evt. billedtekst:
Her ses Hjørring Vandselskabs indvindingsområder. Nord for Hjørring ligger Vinstrup og mod øst ligger Astrup. Med opkøbet af jord i Astrup og Vinstrup er Hjørring Vandselskab nået i mål med at erhverve hovedparten af arealerne for to af selskabets fem fremtidige kildepladser. Der arbejdes på at sikre en samlet kapacitet på 5,5 mio. m3 rent grundvand.